Ancheta Privind Integrarea Studentilor in Viata Universitara - Proiect 5

Extras din proiect Cum descarc?

1. Care este metoda de esantionare folosita in acest sondaj?Ce alte metode de selectie mai cunoasteti?
Statistica ofera variate procedee de prelevare a unitatilor si alcatuire a esantionului astfel incat sa se asigure un grad cat mai ridicat de reprezentativitate, principalele tipuri de sondaj fiind:
A. Sondaje aleatoare
a)sondajul simplu
b)sondajul tipic(stratificat)
c)sondajul de serii
d)sondajul secvential
e)sondajul in trepte
B.Sondaje dirijate
C.Sondaje sistematice 
In practica , la formarea esantionului se folosesc mai multe modalitati dintre care mai des intalnite sunt cele cunoscute sub numele de selectii aleatoare, selectii subiectiv organizate sau dirijate si selctii mixte .
Selectiile aleatoare constituie modelul de baza utilizat pentru asigurarea reprezentativitatii. Ele se bazeaza pe principiul tragerii la sorti si exclude orice element subiectiv in formarea esantionului.
Selectia dirijata este mai putin folosita in practica , alegerea unitatilor facandu-se de catre persoanle care culeg datele. 
Selectia mixta combina principiile selectiei intamplatoare cu cele ale selctiei dirijate. In acest caz colectivitatea se imparte in grupe tipice dupa o anumita caracteristica si apoi se extrag la intamplare unitati din fiecare grupa.
Selectia poate fi de doua feluri:
- "repetata" cand o unitate prelevata este restituita populatiei de origine si deci are sanse sa mai reintre in esantion;
- "nerepetata" cand unitatile nu sunt (sau nu pot fi) restituite populatiei generale
Modelul theoretic al acestor doua variante de prelucrare se afala in "urna lui Bernoulli" cu bila revenita si nerevenita.
Prelevarea unitatilor se efectueaza dupa diverse metode .
Metoda de esantionare folosita in acest sondaj este metoda sutei majorate. Aceasta este o metoda de selectie mixta.Colectivitatea fiind impartita in sase grupe , corespunzatoare celor sase specializari :AP, ECTS, CIG, EC, REI, GB. Extragerea unitatilor facandu-se aleator din fiecare grupa.(nr de unitati extrase din fiecare grupa este proportional cu nr. total de unitati din grupa respectiva). Eu consider ca aceasta este cea mai potrivita metoda de selectie (in cazul acestui studiu) deoarece asigura un grad inalt de reprezentativitate a esantionului.
Alte metode folosite in statistica sunt:
1)Procedeul "LOTERIE" , este un procedeu aleator in care unitatile, perfect identificabile ("seria" imprimata pe produs sau componente, "numarul de marca" al salariatilor, "numarul casei" sau al apartamentului etc.) sunt prelevate dupa corespondentul inregistart pe biletele amestecate si extrase aleator dintr-o "urna".
2)Procedeul "tabelelor cu numere aleatoare" este oarecum similar celui anterior, dar se aplica pe populatii de mari dimensiuni, la care metoda de tip "LOTO" este neoperanta. Conform acestui procedeu, unitatile vor fi prelevate din populatia "N" si se va alcatui esantionul "n", in ordinea (aleatoare) in care sunt inregistrate numerele intr-un table de acest tip, special alcatuit. Aceste tabele ofera serii de numere aleatoare rezultate in urma aplicarii unui procedeu de tip loterie si consemnarea rezultatelor, fie se obtine prin utilizarea calculatorului electronic, folosind programele specifice pentru "generarea numerelor aleatoare".
3)Procedeul mecanic consta in prelevarea unitatilor la intervale(de timp, sau numeric) bine precizate, deci la un anumit "pas de numarare" aplicat bazei de sondaj. De exemplu, daca esantionul "n" reprezinta 10% din volumul populatiei "N", atunci se va preleva fiecare a 10-a unitate a populatiei. Deci "pasul de numarare" este egal cu k=N/n. pentru a inbunatatii caracterul aleator al procesului de prelevare nu se va porni extractia cu unitatea numarului 001, ci cu o unitate oarecare extrasa aleator, de exemplu din preimele 20. Sa presupunem 7. Deci unitatile ce se vor extrage din populatie si vor forma esantionul vor fi cele cu numerele de ordine urmatoare: 7; 7+10=17; 17+10=27; 27+10=37 s.a.m.d.
2) Care sunt etapele care trebuie parcurse in realizarea unui sondaj?Au fost ele respectate in acest studiu? Morivati raspunsul.
In realizarea oricarui studiu exista mai multe etape care trebuie respectate. Unele etape sunt indispensabile pe cand altele pot fi sarite neafectand foarete mult rezultatele anchetie(adica rezultatele sa fie reprezentative chiar daca au fost sarite anumite etape). De modul in care sunt respectate si parcurse etapele de realizare depinde calitatea materialului rezultat.
Etapele de realizare a unui studiu sunt:
1. Necesitatea cercetarii
2. Cui ii folosesc datele obtinute si de ce?
3. Metode, tehnici si instrumente de evaluare
4. Definirea temei de cercetare
5. Stabilirea obiectivelor cercetarii
6. Stabilirea populatiei cercetate si a locului de desfasurare a anchetei
7. Alegerea tipului cercetarii
8. Stabilirea marimii esantionului si a caracteristicilor acestuia
9. Pregatirea chestionarului
10. Culegerea datelor, prelucrarea, analiza si interpretarea acestora
11. Concluziile studiului
12. Propuneri, sugestii
In cazul studiului numarul cinci primele doua etape lipsesc. Nu stim de ce a fost efectuat acest studiu si mai ales cine este utilizatorul informatiilor rezultate. Pasul al trei-lea "Metode, tehnici si instrumente de evaluare" este prezentat foarte vag. Urmatoarele etape de la patru pana la zece sunt tratate bine (se defineste tema de cercetare, se stabileste populatia cercetata, se alege tipul cercetarii, se stabileste marimea esantionului, se pregateste chestionarul, se culeg datele, se prelucreaza, se analizeaza, si se face interpretarea acestora). Ultimele doua etape lipsesc ceea ce este destul de grav, degeaba am efectuat un studiu daca nu ajungem la o concluzie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ancheta Privind Integrarea Studentilor in Viata Universitara - Proiect 5.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!