Consilierea categoriilor defavorizate

Extras din proiect Cum descarc?

1. Definirea abandonului scolar (perspectiva teoretica)
Fenomenul abandonului scolar este unul dintre subiectele de top de pe agenda politica educativa din Romania si din Uniunea Europeana. In tara noastra abandonul scolar a luat amploare in ultimii ani, in special in mediul rural.
De-alungul ultimilor 10 ani, rata abandonului scolar in Romania a inregistrat anumite fluctuatii - in anul 2004 se situa 22,9% dupa care, in 2008 a scazut la 15,9%, urmand apoi sa creasca la 16,6% in 2009.
La nivelul anului 2009, dintr-un efectiv de 27 de tari membre ale Uniunii Europene, Romania se clasa pe locul 6 in topul tarilor cu cea mai mare rata de abandon scolar (16,6%), cu doua pozitii inaintea Bulgariei (14,7%), dar cu mult dupa Malta, Portugalia si Spania, tari care inregistrau o rata a abandonului scolar de peste 30%. 
La nivel European, incercarea de a define fenomenul abandonului scolar este mai dificila datorita numeroaselor si diferitelor definitii utilizate.
La nivelul conceptului de abandon scolar se pune si problema celor cu rezultate slabe la invatatura, care,in unele sisteme de invatamant, sunt fortati sa aleaga o alta institutie de invatamant care sa le ofere o calificare ce nu reflecta neaparat talentul lor.
Definitia EUROSTAT cel care paraseste timpuriu scoala este o persoana intre 18 si 24 ani, care nu a primit o calificare la nivelul secundar superior (upper secondaru qualification) si care nu urmeaza nici o alta forma de educatie sau training. Definitia a fost acceptata de toti Ministri Educatiei statelor membre ale Uniunii Europene in cadrul Consiliului 2003 .
Definitia OECD: cel care paraseste timpuriu scoala este o persoana intre 20 si 24 ani care nu are calificare din nivelul doi de educatie si care nu este inscris in nicio schema educational.
Definitia comisiei europene: copiii care parasesc timpuriu scoala sunt cei care nu au absolvit cel de-al doilea ciclu de invatamant cei care nu au absolvit invatamantul obligatoriu sau nu au obtinut certificate de calificare.
Definitia UNESCO: abandonul scolar presupune parasirea educatiei formale (oferite de scoala), fara a absolve ciclul sau programul.
In ceea ce priveste definirea fenomenului abandonului scolar in Romania aparerile sunt impartite. Unii specialist sustin ca "se considera abandon scolar parasirea timpurie a scolii inainte ca elevul sa fi atins nivelul de educatie obligatoriu, dar si sufficient integrarii sale viitoare pe piata fortei de munca" . Altii sunt de parerea ca "abandonul scolar reprezinta conduit de evaziune definitive ce consta in incetarea frecventarii scolii, parasirea sistemului educative indifferent de nivelul la care s-a ajuns, inaintea obtinerii unei calificari sau pregatiri profesionale complete sau inaintea inchierii actului de studii inceput" 
"Din punct de vedere economic, abandonul scolar reprezinta un indicator al eficientei sistemului educational astfel incat, daca indicele de abandon scolar este mare, atunci sistemul educational este inefficient. In acest sens, abandonul scolar si parasirea timpurie a scolii creeaza conditiile insuccesului integrarii sociale, intrucat reduce sansele autorealizarii profesionale si limiteaza integrarea pe piata muncii. 
2. Cauzele abandonului scolar in mediul rural
In viziunea expertilor, abandonul scolar este un process cu "radacini" multiple. 
In documentul elaborate de catre Youth Forum Junesse s einventariaza patru factori care duc la aparitia situatiei de abandon scolar:
1. Caracteristicile individuale. Caracteristicile demografice (sex, etnie) joaca un rol important: barbatii si minoritatile entice manifesta predispozitie ridicata la parasirea timpurie a scolii. Un alt factor il reprezinta participarea si identificarea la ore duce la identificare; cei care au nivel scazut de auto-identificare cu scoala, incep sa nu le mai placa scoala si termina prin a o parasi.
2. Caracteristicile familiale. Studiile arata ca acei copii care provin din familii cu un nivel scazut de educatie sau care un status socio-economic scazut sunt mult mai predispusi la parasirea timpurie a scolii. Deci, capitalul uman al familiei de provenienta conteaza foarte mult. La fel, capitalul social al familiei are o mare influenta; copiii care provin din familii monoparentale sau care nu au o relatie foarte buna de comunicare cu parintii sunt mai expusi riscului de abandon scolar.
3. Caracteristicile scolii. Acesta este singurul loc in care se poate interveni direct de la nivelul guvernamental; este mult mai putin probabil ca elevii din scoli omogene sa paraseaca scoala- primesc aceeasi educatie si astfel se simt "similari", distant sociala dintre ei fiind mica.
4. Caracteristicile societatii. Ori de cate ori s-a inregistrat o crestere economica si o lipsa a fortei de munca, rata abandonului scolii a crescut.


Fisiere în arhivă (1):

  • Consilierea categoriilor defavorizate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1) Voicu, M., Toleranta si discriminare perceputa, (2010) in ,,Barometrul Incluziunii Romilor", Fundatia pentru o Societate Deschisa, Bucuresti;
2) Neamtu, Cristina, Devianta scolarA, Polirom, Iasi
3) Duminica, G. & Ivasiuc, A. (2010). O scoala pentru toti? Accesul copiilor romi la o educatie de calitate. UNICEF. Bucuresti: Vanemonde.
4) Viadero, D. (2001). The dropout dilemma. Education Week.
5) Commission staff working paper, Reducing early school leaving, Accompanying document to the Proposal for a Council Recommendation on policies to reduce early school leaving
6) UE 15, cand Uniunea Europeana inca nu trecuse prin primul val de extindere; Early school leaving in Europe guide
7) Raport de cercetare, 2012, Studiu diagnostic privind situatia abandonului scolar si parasirea timpurie a scolii in mediul rural, Fundatia Soros.
8) Annexes to the Draft Policy Paper on Early Education Leaving, Olanda
9) Dwyer, P., 1966- European Comission
10) Legea educatiei nationale nr. 1/2011


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!