Econometrie

Extras din proiect Cum descarc?

In aceasta lucrare mi-am propus sa studiez legatura existenta intre variabilele economice cu ajutorul unui model econometric.
In acest scop am decis sa utilizez in prima parte a lucrarii doua dintre cele mai semnificative si importante variabile economice si anume Produsul Intern Brut si Importul, iar in a doua parte a lucrarii am decis sa adaug o a treia variabila, Exportul, pentru a putea compara cele doua modele analizate.
Datele au fost preluate din site-ul oficial www.insee.fr, si se refera la volumul importurilor, exporturilor si PIB-ului Frantei inregistrate in perioada 1980-2006.
Astfel, Produsul Intern Brut (engl Gross Domestic Product) este un indicator macroeconomic care reflecta suma valorii de piata a tuturor marfurilor si serviciilor destinate consumului final, produse in toate ramurile economiei in interiorul unui stat in decursul unui an.
Produsul intern brut reprezinta suma valorilor adaugate brute ale diferitelor sectoare institutionale sau ale diferitelor ramuri de activitate, la care se adauga impozitele si se scad subventiile pe produse.
PIB-ul masoara valoarea productiei de bunuri si servicii in cadrul granitelor unei tari. De asemenea este folosit ca o masura a venitului castigat de salariati si proprietarii factorilor de productie intr-o tara in decursul unui an. PIB pe locuitor este indicatorul cel mai des folosit pentru a desemna standardul de viata intr-o tara.
Potrivit fluxurilor reale de venituri si cheltuieli din circuitul economic, exista 3 metode de determinare a PIB-ului:
1. metoda de productie (metoda valorii adaugate);
2. metoda veniturilor;
3. metoda cheltuielilor.
1. Metoda de productie presupune agregarea fluxurilor reale din circuitul economic. Aceasta metoda se foloseste in primul rand pentru a evidentia contributia sectoarelor de activitati la realizarea PIB-ului. Dupa aceasta metoda PIB-ul exprimat la preturile pietei este suma valorilor adaugate brute exprimate la preturile pietei. 
2. Metoda veniturilor presupune agregarea de fluxuri de venituri existente in circuitul economic. Practic aceasta metoda de determinare a PIB consta in insumarea veniturilor obtinute de proprietarii factorilor de productie (salarii, dobanzi, rente, profituri) la care se adauga alocatia pentru consumul de capital fix, precum si impozitele indirecte nete.
3. Metoda cheltuielilor : daca luam in considerare fluxurile de cheltuieli din circuitul economic putem spune ca determinam PIB-ul prin metoda utilizarii productiei finale. Aceasta metoda presupune insumarea componentelor care exprima folosirea productiei finale, adica: consumul privat, consumul public, investitia bruta si exportul net.
Astfel PIB = consum privat + consum public i+ investitii + export net
Export net = export - import
Exportul se concretizeaza in exportul de bunuri si exportul de servicii. In cadrul exportului de bunuri se cuprind toate bunurile care parasesc teritoriul economic al tarii, fiind destinate strainatatii. Concret, in cadrul exportului se incadreaza in principal:
- marfurile nationale care parasesc definitiv teritoriul economic al tarii, fiind destinate strainatatii.
- .marfurile nationale exportate in strainatate pentru efectuarea unor operatii de montare, fixare, reparare, etc, urmand apoi sa fie reimportate.
- marfurile straine reexportate din tara, dupa ce au fost supuse operatiilor de montare, reparare, finisare.
- produsele de pescuit si hidrocarburile obtinute in apele nationale si internationale, precum si recuperarile de marfuri din apele internationale care sunt debarcate in alte tari.
Exporturile de marfuri sunt evaluate la preturi FOB. 
Acest pret FOB reprezinta costul de productie + adaosul comercial + cheltuielile de transport pana la frontiera sau pana la bordul vasului + costul de incarcare pe vas (daca nu este suportat de importatori) + eventualele taxe de export.
Exportul de servicii se refera la serviciile de transport international de calatori si marfuri strain, serviciul de asigurari internationale, publicitate, asistenta tehnica, participare la targuri si expozitii internationale sau inchirieri de mijloace de transport.
Importurile se concretizeaza in importul de bunuri si servicii. In cadrul importului de bunuri se cuprind toate bunurile care intra pe teritoriul economic al tarii, fiind destinate consumului in interiorul granitelor tarii. 
Importurile de bunuri, de regula, sunt evaluate la preturile CIF. Pretul CIF include pretul FOB + cheltuielile de transport de la frontiera la destinatie, cheltuielile cu asigurarea marfii pe perioada transportului de la frontiera pana la destinatie si eventualele prime de asigurare pe paguba.
Sursele de date utilizate pentru determinarea importurilor si exporturilor sunt indicatorii prezentati in balanta comertului exterior si in balanta de plati externe.
Din datele prezentate mai sus se poate deduce legatura logica intre variabilele pe care le voi utiliza, PIB, Import si Export.
Astfel ultima metoda prezentata, metoda cheltuielilor, utilizata pentru calcularea PIB-ului dezvaluie faptul ca atat importul cat si exportul pot influenta o modificare, o crestere sau o diminuare, a nivelului produsului intern brut. 
1) In tabelul urmator sunt prezentate date referitoare la importurile (in miliarde euro) si PIB-ul Frantei (in miliarde de euro), incepand cu anul 1980 pana in 2006.


Fisiere in arhiva (1):

  • Econometrie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!