Econometrie

Extras din proiect Cum descarc?

In aceasta lucrare mi-am propus sa studiez legatura existenta intre variabilele economice cu ajutorul unui model econometric.
In acest scop am decis sa utilizez in prima parte a lucrarii doua dintre cele mai semnificative si importante variabile economice si anume Produsul Intern Brut si Importul, iar in a doua parte a lucrarii am decis sa adaug o a treia variabila, Exportul, pentru a putea compara cele doua modele analizate.
Datele au fost preluate din site-ul oficial www.insee.fr, si se refera la volumul importurilor, exporturilor si PIB-ului Frantei inregistrate in perioada 1980-2006.
Astfel, Produsul Intern Brut (engl Gross Domestic Product) este un indicator macroeconomic care reflectă suma valorii de piaţă a tuturor mărfurilor şi serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unui stat în decursul unui an.
Produsul intern brut reprezinta suma valorilor adaugate brute ale diferitelor sectoare institutionale sau ale diferitelor ramuri de activitate, la care se adauga impozitele si se scad subventiile pe produse.
PIB-ul măsoară valoarea producţiei de bunuri şi servicii în cadrul graniţelor unei ţări. De asemenea este folosit ca o măsură a venitului câştigat de salariaţi şi proprietarii factorilor de producţie într-o ţară în decursul unui an. PIB pe locuitor este indicatorul cel mai des folosit pentru a desemna standardul de viaţă într-o ţară.
Potrivit fluxurilor reale de venituri şi cheltuieli din circuitul economic, exista 3 metode de determinare a PIB-ului:
1. metoda de productie (metoda valorii adaugate);
2. metoda veniturilor;
3. metoda cheltuielilor.
1. Metoda de productie presupune agregarea fluxurilor reale din circuitul economic. Aceasta metoda se foloseşte in primul rand pentru a evidentia contributia sectoarelor de activitati la realizarea PIB-ului. Dupa aceasta metoda PIB-ul exprimat la preturile pietei este suma valorilor adaugate brute exprimate la preturile pietei. 
2. Metoda veniturilor presupune agregarea de fluxuri de venituri existente in circuitul economic. Practic aceasta metoda de determinare a PIB consta in insumarea veniturilor obtinute de proprietarii factorilor de productie (salarii, dobanzi, rente, profituri) la care se adauga alocatia pentru consumul de capital fix, precum şi impozitele indirecte nete.
3. Metoda cheltuielilor : daca luam in considerare fluxurile de cheltuieli din circuitul economic putem spune ca determinam PIB-ul prin metoda utilizarii productiei finale. Aceasta metoda presupune insumarea componentelor care exprima folosirea productiei finale, adica: consumul privat, consumul public, investitia bruta si exportul net.
Astfel PIB = consum privat + consum public i+ investiţii + export net
Export net = export − import
Exportul se concretizeaza in exportul de bunuri şi exportul de servicii. In cadrul exportului de bunuri se cuprind toate bunurile care parasesc teritoriul economic al tarii, fiind destinate strainatatii. Concret, in cadrul exportului se incadreaza in principal:
- marfurile nationale care parasesc definitiv teritoriul economic al tarii, fiind destinate strainatatii.
- .marfurile nationale exportate in strainatate pentru efectuarea unor operatii de montare, fixare, reparare, etc, urmand apoi sa fie reimportate.
- marfurile straine reexportate din tara, dupa ce au fost supuse operatiilor de montare, reparare, finisare.
- produsele de pescuit şi hidrocarburile obtinute in apele nationale şi internationale, precum şi recuperarile de marfuri din apele internationale care sunt debarcate in alte tari.
Exporturile de marfuri sunt evaluate la preturi FOB. 
Acest pret FOB reprezinta costul de productie + adaosul comercial + cheltuielile de transport pana la frontiera sau pana la bordul vasului + costul de incarcare pe vas (daca nu este suportat de importatori) + eventualele taxe de export.
Exportul de servicii se refera la serviciile de transport international de calatori şi marfuri strain, serviciul de asigurari internationale, publicitate, asistenta tehnica, participare la targuri şi expozitii internationale sau inchirieri de mijloace de transport.
Importurile se concretizeaza in importul de bunuri si servicii. In cadrul importului de bunuri se cuprind toate bunurile care intra pe teritoriul economic al tarii, fiind destinate consumului in interiorul granitelor tarii. 
Importurile de bunuri, de regula, sunt evaluate la preturile CIF. Pretul CIF include pretul FOB + cheltuielile de transport de la frontiera la destinatie, cheltuielile cu asigurarea marfii pe perioada transportului de la frontiera pana la destinatie si eventualele prime de asigurare pe paguba.
Sursele de date utilizate pentru determinarea importurilor şi exporturilor sunt indicatorii prezentati in balanta comertului exterior şi in balanta de plati externe.
Din datele prezentate mai sus se poate deduce legatura logica intre variabilele pe care le voi utiliza, PIB, Import si Export.
Astfel ultima metoda prezentata, metoda cheltuielilor, utilizata pentru calcularea PIB-ului dezvaluie faptul ca atat importul cat si exportul pot influenta o modificare, o crestere sau o diminuare, a nivelului produsului intern brut. 
1) In tabelul urmator sunt prezentate date referitoare la importurile (in miliarde euro) si PIB-ul Frantei (in miliarde de euro), incepand cu anul 1980 pana in 2006.


Fisiere în arhivă (1):

  • Econometrie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!