Influenta Venitului si a Educatiei asupra Increderii in Democratie

Extras din proiect Cum descarc?

Influenta venitului si a educatiei asupra increderii in democratie
Abstract
Vastele si diversele studii ale literaturii de specialitate pe aceasta tema au aratat adesea existenta unei legaturi stranse intre increderea acordata democratiei si venitul sau educatia cetateanului. Aceste studii ne-au trezit interesul de a cerceta daca venitul respectiv educatia influenteaza increderea in democratie, in randul populatiei taiwaneze.Prima ipoteza nu s-a confirmat, in sensul ca am observat inexistenta unei legaturi intre venitul taiwanezilor si increderea in democratie, in schimb existenta o relatie intre educatie si increderea in democratie.
Cuvinte cheie: incredere in democratie, venit, educatie.
Introducere
Taiwanul este o minune a transformarii si tranzitiei care a trecut prin razboie si piedici puse de catre China. Este important sa observam care sunt factorii care au ajutat transformarea si dezvoltarea acestui stat asiatic. Este curios de analizat daca democratia din Taiwan este sustinuta de progresul economic al statului, deci de bunastarea cetatenilor si /sau de nivelul de educatie al populatiei. Interesul nostru pentru aceasta tema fost trezit oarecum de trecutul Taiwanului si de catre situatia actuala. Asadar ne propunem in acest studiu sa analizam pe baza datelor facute publice de catre Institutul de Sociologie, Academia Sinica numit << Taiwan Social Change Survey, legatura dintre venit si increderea in democratie si dintre educatie si nivelul increderii in democratie.
Baza teoretica
Literatura stiintelor politice in domeniul democratiei este foarte vasta. Democratia a corelata cu o serie de variabile pentru a vedea in ce masura stabilitatea si increderea democratiei depinde de astfel de variabile. Printre aceste variabile se numara si venitul sau nivelul de educatie. 
Edward N. Muller in articolul sau "Economic Determinants of Democracy" afirma ca cercetarea cantitativa transnationala asupra determinantilor economici ai democratiei afla constant ca nivelul de dezvoltare economica al unei tari este puternic si pozitiv asociat cu masura in care sistemul politic manifesta proprietati ale democratiei. Totodata, in abstractul sau, remarca faptul ca relatia intre nivelul de dezvoltare economica si nivelul democratiei gasita in majoritatea cercetarilor pe mai multe tari implica ca cele mai mari castiguri in democratii le au acele tari cu un nivel intermediar de dezvoltare. In perioada 1960-1970, pentru tarile cu un nivel mediu de venit era mai probabil sa inregistreze declinuri in democratie decat cresteri. Autorul explica aceasta anomalie prin ipoteza ca inegalitatea veniturilor afecteaza democratia si ca acest lucru contraataca, de multe ori, influenta pozitiva a dezvoltarii economice. Deoarece nivelele intermediare de dezvoltare economica sunt asociate cu cele mai inalte nivele de inegalitate a veniturilor, efectul negativ independent al inegalitatii veniturilor asupra schimbarii produse in nivele de democratie explica declinurile democratiilor in tarile cu venit mijlociu. Studiul sau se bazaza pe 58 de tari. 
Un model care explica efectele economice ale extinderii democratiei si care are o puternica sustinere empirica este cel care se bazeaza pe ipoteza inaintata de Lipset, ce preia o ideea a lui Aristotel. Conform acestei ipoteze,, ,,prosperitatea influenteaza democratia" , doar intr-o societate in care saracia este scazuta, participarea la politica va fi inteligenta. Cresterea economica si un nivel de trai ridicat vor duce la o stabilitate a democratiei, insa in tarile in care acest lucru nu se intampla, stabilitatea si durabilitatea democratiei este pusa sub semnul intrebarii.
Edward N. Muller reia teoria lui Lipset si isi fundamenteaza studiul cu ajutorul ei. Explcatia pentru efectul pozitiv al dezvoltarii economice asupra probabilitatii ca o tara sa-si stabilizeze si sa-si mentina democratia accentueaza doua variabile interrelationate ce intervin? cultura politica si structura sociala. Dezvoltarea economica este strans asociata cu cresterile in educatie, care, la randul ei, promoveaza atitudini politice care conduc la democratie. 
Printre cei care au mai abordat tema impactului dezvoltarii economice asupra democratiei se numara si Arthur K. Smith cu articolul "Socio-Economic Development and Political Democracy? A Causal Analysis". Acest studiu combina o examinare a relatiei intre nivelele socio-economice de dezvoltare si variatia in democratie politica in state-natiuni, cu o evaluare a anumitor tehnici de modelare care sunt utilizate in prezent in cercetarile politice cantitative. 
Samuel P.S. Ho, in cadrul articolului "The Economic Development of Colonial Taiwan? Evidence and Interpretation", afirma ca economia Taiwanului in cel de-al XIX-lea secol depindea in principal de agricultura, iar majoritatea obiceiurilor sociale semanau cu cele ale Chinei de Sud de unde isi trage radacinele majoritatea populatiei. Eseul analizeaza doua chestiuni? cat de rapid a crescut economia Taiwanului colonial si cat de semnificativ s-a schimbat structura sa economica si respectiv, de ce s-a marit pasul dezvoltarii, mai ales in cel de-aldoilea sfert al secolului XX.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Venitului si a Educatiei asupra Increderii in Democratie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!