Nuptialitatea in Romania

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Notiuni generale privind "familia" si "nuptialitatea" 3
2. Indicatori ai nuptialitatii 6
3. Studiu de caz privind nuptialitatea in Romania in anul 2002 13
4. Concluzii 14
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

1.Notiuni generale privind "familia" si "nuptialitatea"
Familia constituie nucleul de baza al societatii, vectorul prin care se realizeaza obiectivele economice si sociale si obiectivul politicilor de dezvoltare economico-sociala.
In cursul unei istorii indelungate, familia a indeplinit un rol multiplu si vital pentru existenta si dezvoltarea societatii romanesti.Acest rol s-a manifestat in cateva directii principale :
- familia a asigurat perpetuarea poporului roman;
- familia a oferit mediul cel mai favorabil pentru implinirea sotilor, pentru formarea fizica si spirituala a copiilor;
- familia a asigurat cele mai trainice legaturi intre generatii, prin fluxurile multiple generate pe filiera parinti - copii - nepoti - stranepoti.
Rolul deosebit al familiei este valabil si astazi si se va mentine in continuare.
Pentru Romania subiectul capata importanta, nu numai in noul context economic si social al tranzitiei, de la economia centralizat planificata la economia de piata, cand se schimba atat continutul cat si modul de implementare al politicilor, ci si in cel ce se va crea prin integrarea in Uniunea Europeana, cand libera circulatie a persoanelor si a produselor va accelera ritmul schimbarilor economice si, desigur, si sociale, prin informatii purtate de indivizi si incorporate in comportamente familiale.
Tendintele actuale evidentiaza schimbari profunde in formarea, structura si disolutia familiei prin atitudinile noi ale individului vizavi de casatorie, familie si copil.Familiile romanesti se intemeiaza mai greu decat inainte, sunt mai putin frecvente si se formeaza la varste mai mari, apropiindu-se mai mult de modelul familiei occidentale.
Nuptialitatea reprezinta un fenomen demografic principal care desemneaza multimea casatoriilor incheiate sau existente intr-o anumita perioada de timp determinate, de obicei un an calendaristic 
Studiul nuptialitatii prezinta o importanta deosebita in Demografie pentru cunoasterea efectivului, structurii si miscarii unei populatii.
Spre deosebire de alte fenomene demografice, studiul nuptialitatii este mai dificil si complex, mai ales sub doua aspecte.
In primul rand, conceptual de nuptialitate nu poate fi definit cu aceeasi precizie precum o nastere sau un deces.
In al doilea rand, deoarece casatoriile sunt evenimente repetabile in viata unei personae, o atentie deosebita se acorda primelor casatorii, desfacerii uniunii prin vaduvie sau prin divort si recasatoririlor, luandu-se in considerare obiceiurile specifice cu privire la nuptialitate.
In Romania, casatoria reprezinta o institutie juridica reglementata prin Codul Familiei, definita ca fiind "uniunea liber consimtita dintre un barbat si o femeie, incheiata cu respectarea dispozitiilor legale, in scopul formarii unei familii".Din aceasta definitie rezulta ca orice casatorie se sprijina in primul rand pe un act juridic (acordul de vointa al partilor pentru casatorie), iar in al doilea rand, casatoria va oferi sotului si sotiei anumite drepturi si obligatii ocrotite de legi.
Informatii necesare pentru analiza nuptialitatii se obtin pe baza de recensaminte, din statistica starii civile si cu ajutorul unor anchete statistico-demografice special organizate.
Spre deosebire de alte fenomene demografice, unde intreaga populatie este supusa riscului, informatiile cu privire la populatia supusa riscului de casatorie, recasatorire, divort si vaduvie, sunt specifice unor categorii speciale de populatie care trebuie riguros definite si clar delimitate in timp, in spatiu si din punct de vedere calitativ.
Problemele cele mai importante ce fac obiectul analizei nuptialitatii in viziune transversala (analiza de moment) se refera la determinarea intensitatii fenomenului, a aspectelor diferentiate pe medii (urban - rural) si in profil teritorial, dupa nivelul de instruire etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nuptialitatea in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!