Statistica Internationala - Lituania si Letonia

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Prezentare generala 2
I.1. Pozitie geografica 2
I.2. Relieful 2
I.3. Clima 3
I.4. Apele 3
I.5. Flora si fauna 3 
II. Date demografice - Populatia si asezarile umane 4
III. Economie 8
III.1. Date generale 8
III.2 Indicatori economici Lituania 9
III.3. Indicatori economici Letonia 13
IV. Transporturi si comunicatii 16


Extras din proiect Cum descarc?

I. Prezentare generala
Ambele tari au facut parte din URSS pana in 1991 cand si-au recapatat independenta. S-au alaturat Nato si UE in 2004.
Conform Constitutiei din 25 octombrie 1992, Lituania este o republica parlamentara, in care puterea executiva este exercitata de consiliul de ministri numit de Seim, iar cea legislativa de Parlament (Seim). Presedintele statului este ales prin vot direct pentru un mandat de 5 ani. Multipartitism: Partidul Noua Uniune, Partidul Uniunea Liberala Lituaniana, etc. 
Conform Constitutiei din 1992 si Legii Constitutionale din 1997, Letonia este o republica parlamentara in care puterea executiva este exercitata de un cabinet de ministri, numit de Consiliul Suprem, iar cea legislativa de Consiliul Suprem, ales pentru o perioada de 5 ani. Presedintele statului este ales prin vot direct pentru un mandat de 4 ani. Multipartitism: Partidul Social Democrat, Partidul Popular, Partidul Concordiei Nationale, etc. 
I.1. Pozitie geografica
Lituania si Letonia fac parte din grupul statelor baltice, fiind amplasate in partea central-nordica a continentului european, cu o suprafata totala de 65.200 km2 , respectiv 64.589 km2.
Lituania se invecineaza la nord si nord est cu Letonia (453Km); la est si sud est cu Belarus (502 km); la sud vest cu Polonia (91 km) iar la vest cu regiunea Kaliningrad- Rusia (227 km) si Marea Baltica. Linia de coasta are o lungime de 99 km. 
Letonia se invecineaza la nord cu Estonia (339 km); la est cu Federatia Rusa (217 km); la sud est cu Belarus (141 km); la sud cu Lituania (453 km). La vest se afla Marea Baltica, iar la nord vest Golful Riga, linia de coasta avand o lungime de 1150 km. 
I.2. Relieful
Tarmul Lituaniei este jos, cu limanuri si lagune, fara sinuozitati prea mari. Dominant este relieful de campie cu altitudini mici (100-150 m), intens modelata de ghetari cuaternari. Din loc in loc apar coline morenaice - de exemplu colinele Zemaitija 235 de m in vest si colinele Kalnas 293 m, la granita cu Belarus. 
Tarmul baltic al Letoniei este crestat. Ca si in cazul Lituaniei dominanta este unitatea de campie, cu altitudini mici ( in general sub 100 m) mai ales in extremitatea vestica. Relieful este mai inalt in sud vest, reprezentat de Podisul Kursa (186 de m), cu aspect colinar. Partea centrala este ocupata de colinele Latgale (290 m) si colinele Vidzeme (312 m - altitudinea maxima a statului).
I.3. Clima
In Lituania este de tranzitie intre tipul maritim si cel continental. Temperatura medie anuala este de 6,10 C. Temperatura medie, in iulie, este de 17,10 C. Precipitatiile variaza intre 490 si 850 mm, in functie de regiune. 
Cea din Letonia este influentata de localizarea geografica si de faptul ca este invecinata cu sectorul nordic al Oceanului Atlantic. Temperatura medie, in iulie, se incadreaza intre 16,80 C si 17,60 C. Precipitatiile ating intre 560 si 790 mm. 
I.4. Apele
Ambele tari dispun de o retea hidrografica bogata. In Lituania se gasesc numeroase lacuri (peste 3000), majoritatea de origine glaciara, formate intre valurile de morene terminale (spre exemplu lacul Taurognas 60 m adancime). Cel mai important rau ca lungime si debit, fiind Neman cu lungimea de peste 930km. 
Letonia cuprinde peste 10 000 cursuri de apa, majoritatea scurte si cu debite nesemnificative, mai importante fiind Daugava (peste 350 km pe teritoriul Letoniei), Venta si Ganja. Cuprinde un numar mare de lacuri, in general cu adancimi mici (maxim 14 m) si suprafete reduse: Usmas, Lubanas, Reznas.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statistica Internationala - Lituania si Letonia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!