Studiu statistic privind finanțarea europeană în România

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Consideratii generale
1.1. Scopul studiului
1.2. Context:Fondurile europene -  premise ale sustenabilitatii sistemului finantelor publice in contextul crizei economico-financiare
1.3. Caracteristici:Importanta atragerii asistentei financiare la bugetul general consolidat al Romaniei
1.4. Timp si spatiu: Cadrul strategic national de referinta 2014-2020
1.5. Aspecte problematice: Analiza SWOT a performantei Romaniei in atragerea de fonduri europene
2. Continut
2.1. Culegerea datelor/ inregistare
2.2. Grupari si clasificari
2.3. Analiza grafica
2.4. Analiza indicatorilor
2.5. Analiza corelatiilor si regresiilor
3. Concluzii si recomandari
4. Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

1.1. Scopul studiului
Una dintre marile provocari ale economiilor nationale din zilele noastre este asigurarea competitivitatii pe pietele internationale, concomitent cu constituirea unui cadru financiar si social care sa sprijine dezvoltarea si progresul economic, sa prezinte o deschidere continua spre exterior, cadru in care finantele publice si private sunt tot mai dependente de contextul european si international.
In aceasta lucrare este prezentata o perspectiva mai prietenoasa de atragere de fonduri la bugetul general consolidat al statului, care sa contribuie la fundamentarea unei politici fiscale sustenabile, capabile sa sustina dezvoltarea economica, crearea de locuri de munca si sporirea investitiilor menite sa reduca decalajele de dezvoltare dintre tara noastra si celelealte state europene.
Oportunitatea accesarii si implementarii proiectelor finantate de UE in vederea atragerii de fonduri la bugetul geenral condsolidat al Romaniei, este una dintre principalele provocari ale societatii romanesti, menita sa solutioneze multe din problemele pe care economia romaneasca aflata in tranzitie ezita sa le rezolve.
Lucrarea prezentata de-a lungul celor patru capitole abordeaza o tematica actuala si cu multe perspective de analiza si cercetare pentru viitor, fiind ancorata intr-o realitate economica cu efecte ce pot fi cuantificate si masurate.
Am considerat ca pentru a putea analiza din punct de veedere statistic un fenomen trebuie intelese elementele componente cu care el opereaza, ca apoi prin identificarea vulnerabilitatilor sa poata fi concentrate recomandari viabile de eficientizare a procesului studiat.
Cadrul Strategic National de Referinta 2014-2020 are ca obiectiv central ,,Reducerea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si statele membre ale Uniunii Europene prin generarea unei cresteri suplimentare de 15-20% a PIB pana in anul 2020". Acest obiectiv a fost unul foarte optimist care nu a luat in calcul aparitia crizei economico-financiare. Aparitia crizei a facut ca realizarea obiectivului propus sa nu fie atinsa. Totusi, o redresare economica este insuficienta pentru a marca o tendinta de crestere si, implicit, de imbunatatire a climatului socio-sconomic.
Alocarea unor resurse financiare la bugetul general consolidat al statului se realizeaza prin intermediul unui mecanism de finantare reprezentat de Cadrul Financiar Multianual prin intermediul caruia sunt prevazute plafoanele de finantare din fondurile specifice constituite la nivelul Uniunii, finantare ce se realizeaza prin stabilirea si implementarea unor politici publice la nivelul satetelor, care sa corespunda cu cerintele europene. 
Masurile fiscale ce au fost luate de Romania de la momentul aderarii la UE in anul 2007 si pana in prezent au vizat doua provocari:
-  armonizarea sistemului fiscal national cu cel european;
-  combaterea efectelor crizei economice asupra deficitului bugetar prin implementarea unor masuri de a spori atragerea de fonduri la bugetul de stat concomitent cu reducerea cheltuielilor din sectorul public.
Astfel ca, Romania trebuie sa isi indrepte serios atentia spre finantarea europeana prin Programele Operationale puse la dispozitie de UE, ea reprezentand o sursa de venituri extrene nerambursabile la bugetul general consolidat al statului.


Fisiere în arhivă (1):

  • Studiu statistic privind finantarea europeana in Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1) Trasca Daniela Livia, Sistemul de companii si convergenta reala in Uniunea Europeana: cazul Romaniei, Editura ASE, Bucuresti, 2015;
2) Voiculescu Dan, Dezvoltare economica durabila: rolul fondurilor europene structurale si de investitii, Editura Intact, Bucuresti, 2014;
3) Beleanu P., Finante Publice, Editura Economica, Bucuresti, 2005.
www.innse.ro
www.mfinante.gov.ro
www.eurostat.com
www.bnr.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!