Turismul in Romania

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Romania este situata in Sud-Estul Europei, intre 43? 37' 07" - 48? 15' 06" latitudine nordica si 20?15' 44" - 29? 41'24" longitudine estica. Romania se intinde pe 237.500 km2 si este o tara carpatica si dunareana, cu iesire la Marea Neagra, avand un relief variat si armonios repartizat ( campii, 36%, dealuri si podisuri, 33%, munti, 31% ). Romania se invecineaza la nord cu Ucraina si Ungaria, la est cu Republica Moldova, Ucraina si Marea Neagra, la sud cu Bulgaria si Serbia, la vest cu Ungaria.
Pe teritoriul Romaniei se afla cea mai mare parte a Deltei Dunarii, declarata rezervatie a biosferei ( 1990 ). Clima este temperat - continentala moderata, cu 4 anotimpuri si cu unele influente exterioare ( oceanice, baltice, pontice s.a ) in regiunile mai joase. Temperaturile medii anuale depasesc 11? C in sud si coboara sub 0? pe culmile cele mai inalte. Cu exceptia catorva rauri mici din Dobrogea, toate apele Romaniei apartin bazinului Dunarii, ai carei principali afluenti sunt Somesul, Muresul, Crisurile ( prin intermediul Tisei ), Jiul, Oltul, Argesul, Ialomita, Siretul si Prutul. In Romania exista cca 3500 de lacuri, insa suprafata acestora nu depaseste, in general, 1 km patrat ( cel mai intins lac este Razim, 415 km2 ). In Romania exista numeroase rezervatii si parcuri nationale ( intre acestea, Parcul National Retezat, fondat in 1935 ), rezervatii stiintifice, monumente ale naturii si, din 1990, rezervatia biosferei a Deltei Dunarii - mentionata mai sus -, care cuprinde Delta, complexul lagunar Razim si un sector al cursului inferior al Dunarii intre Isaccea si Tulcea.
Cei mai importanti munti sunt Carpatii, impartiti in trei mari grupe: Carpatii Orientali ( intre granita de nord a tarii si Valea Prahovei, cu altitudinea maxima de 2303 m - Vf.Pietrosul, in Muntii Rodnei ), Carpatii Meridionali ( intre Valea Prahovei si coridorul Timis - Cerna - Bistra - Strei, cu altitudinea maxima de 2544 m - Vf.Moldoveanu, in Muntii Fagaras ) si Carpatii Occidentali ( intre Dunare la sud si Valea Somesului in nord, cu inaltimea maxima de 1848 m - Vf.Curcubata ).
Populatia Romaniei este de 22.430.457 locuitori ( cf. Institutului National pentru Statistica si Studii Economice ), repartizati astfel: romani, 89,4%, maghiari ( inclusiv secui ), 7,1%, romi, 1,7%, alte minoritati, 1,8%. Din punct de vedere al religiei careia ii apartin, structura populatiei este urmatoarea: ortodocsi: 86,8%, romano-catolici: 5,0%, reformati: 3,5%, greco-catolici: 1,0%, evanghelisti: 0,3%, unitarieni: 0,3%, alte religii: 3,1%.
Impartirea administrativa: 40 de judete si municipiul Bucuresti - Capitala Romaniei ( 2.064.474 locuitori). Alte orase ( mii locuitori ): Constanta ( 351 ), Iasi (343 ), Timisoara ( 334 ), Cluj Napoca ( 328 ), Galati ( 326 ), Brasov ( 324 ), Craiova (304 ), Ploiesti ( 252 ), Braila ( 234 ), Oradea ( 221 ), Bacau ( 205 ), Arad ( 190 ), Pitesti(179), Sibiu(170), Tg.Mures (164).
Romania este republica parlamentara, conform Constitutiei 8 decembrie 1991 si condusa de un presedinte ales o data la cinci ani. Puterea legislativa este exercitata de Parlament ( format din Camera Deputatilor si Senat ), iar puterea executiva de catre Guvern, numit de Parlament in urma alegerilor legislative.
Romania dispune de un bogat si complex potential turistic. El este alcatuit mai intai dintr-o varietate de forme de relief cum ar fi : izvoare de apa minerala si termala, lacuri folosite pentru agrement, natatie si pescuit sportiv, un valoros fond cinegetic concentrat in paduri de foioase si conifere, peisaje diverse de la cel al crestelor montane dezvoltate la peste 2.000 m la cele de campie, litoral si Delta Dunarii. Istoria poporului roman se reflecta in numeroase marturii materiale si spirituale ce pot fi vazute mai ales in localitati (muzee, monumente, biserici, manastiri, cetati antice si medievale, portul popular, tesuturi, ceramica,etc..). Ele reprezentand un valoros fond de elemente care concentreaza atentia a numerosi vizitatori din toate colturile lumii. Gruparea pe teritoriul Romaniei acestor elemente este rezultatul legaturilor strinse stabilite intre om si natura de-a lungul timpului, fapt ce a condus la dezvoltarea si conturarea de provincii turistice si zone turistice. 
Prin strucutra de primire turistica cu functiuni de cazare turistica se intelege orice constructie sau amenajare, care furnizeaza in mod permanent sau sezonier serviciul de cazare turistica si alte servicii pentru turisti. Sosirea unui turist intr-o structura de primire turistica cu functiuni de cazare turistica se inregistreaza cand o persoana este inscrisa in registrul structurii respective, pentru a fi gazduita una sau mai multe nopti. In fiecare structura de primire turistica cu functiuni de cazare turistica se considera o singura sosire pe turist, indiferent de numarul de innoptari rezultate din sederea sa neintrerupta. Innoptarea reprezinta intervalul de 24 de ore, incepand cu ora hoteliera, pentru care o persoana este inregistrata in evidenta structurii de cazare turistica si beneficiaza de gazduire in contul tarifului aferent spatiului ocupat, chiar daca durata de sedere efectiva este inferioara intervalului mentionat. Sunt avute in vedere si innoptarile aferente paturilor instalate suplimentar (platite de turisti). Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare turistica exprima relatia intre capacitatea de cazare in functiune si utilizarea efectiva a acesteia de catre turisti, intr-o perioada determinata. Rezulta din calcul prin impartirea numarului total de innoptari realizate, la capacitatea de cazare turistica in functiune, din perioada respectiva.Sursa datelor pentru sosirile si innoptarile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica o reprezinta formularele staistice Turism 1A completate de toate persoanele juridice si fizice care au in proprietate sau administreaza in locatie de gestiune astfel de structuri. Lista structurilor de primire turistica cu functiuni de cazare turistica, care trebuie sa completeze formularul statistic este actualizata trimestrial, cu informatii privind structurile nou clasificate sau reclasificate, de Autoritatea Nationala pentru Turism. Vizitatorul international este reprezentat, din punct de vedere statistic, de orice persoana care calatoreste catre o tara, alta decat aceea in care isi are in mod obisnuit resedinta, pentru o perioada de timp mai mica de 12 luni, scopul principal al vizitei in tara respectiva fiind altul decat exercitarea unei activitati remunerate.
Pentru turismul international sosirile reprezinta numarul de vizitatori straini inregistrati la intrarea in tara, iar plecarile reprezinta numarul de vizitatori romani care calatoresc in strainatate, inregistrati la iesirea din tara. Sosirile vizitatorilor straini se inregistreaza pe tari de origine, dupa tara inscrisa in pasaportul vizitatorului.
Numarul de sosiri sau plecari ale vizitatorilor este diferit de numarul persoanelor care intra in tara, respectiv ies din tara. Aceeasi persoana din strainatate poate realiza mai multe calatorii in tara, in perioada respectiva, fiind inregistrate de fiecare data ca o noua sosire. In acelasi mod se procedeaza pentru plecarile vizitatorilor romani in strainatate.Sursa datelor pentru turismul international o reprezinta Ministerul Administratiei Publice si Internelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!