Analiza sistemică a unei instituții publice la nivel central

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
În incercarea definirii administratiei publice , profesorul Antonie Iorgovan , pleacă de la ideea ca administratia publica este o specie a fenomenului administrativ , cuprinzand fapte administrative ce au ca scop realizarea valorilor politice.
Conform doctrinei franceze , fenomenul administrativ are urmatoarele trasaturi:
• este un fenomen social alcatuit din totatlitatea faptelor administrative
• aceste fapte presupun organizarea unor mijloace pentru atingerea unui obiectiv
• obiectivul este stabilit de o autoritate superioara
Administratia publica , reprezinta in sens material , o activitate de organizare a executarii si de executare in concret a legii , realizata prin actiuni cu caracter de dispozitie , prin care se stabilesc reguli de conduita pentru terti , sub forma de acte juridice, operatiuni administrative , fapte materiale infaptuite de titularii functiilor publice din sistemul organelor administratiei publice , si actiuni cu caracter de prestatie , realizate pe baza si in executarea legii , pentru implinirea interesului general , prin asigurarea de sercivii publice. 
In sens formal , administratia publica poate fi inteleasa ca un sistem de organe, de institutii , cuprinzand diverse structuri administrative care realizeaza activitatea de organizare a executarii si de executare in concret a legii.
Teoria sistemelor este un domeniu interdisciplinar , care studiaza sistemele ca intregi. Aceasta stiinta a fost introdusa de catre Ludwing von Bertalanffy , William Ross Ashby si altii intre anii 1940 si 1970 , pe baza principiilor din fizica , biologie si inginerie. Teoria sistemelor se dezvolta in numeroase domenii , precum filosofia , sociologia , managementul sau economia.
Asftel , un ansamblu de entitati reunite prin interactiune si interdependenta , formand un intreg , se numeste sistem.
Sistemul se realizeaza printr-un ansamblu de parti componente ce confera un caracter structuralist sistemului. Componentele din care este realizat un sistem se numesc entitati , avand un caracter real si abstract. Interactiunea si interdependenta entitatilor confera sistemului o functionalitate prin conexiuni intre entitati.
Din punct de vedere functional , un sistem este un intreg in care se transmit si se prelucreaza informatii.
Un sistem presupune existenta a mai multor parti aflate in interactiune , contribuind la unitatea si functionalitatea intregului.
In definitia data de Ludwing von Bertalanffy , intemeietor al Teoriei Generala a Sistemelor , regasim ideea de atingere a unui anumit scop prin utilizarea unui ansamblu de resurse materiale , umane si energetice: „ sistemul este format dintr-o multime de elemente aflate intr-o interdependenta neintamplatoare” 
Profesorul Liviu Comand-Kund precizeaza faptul ca mecanismul de guvernare dintr-un stat, este un sistem de autoritati si institutii , mai mult sau mai putin complexe , conceptul de sistem avand intelesul general de ansamblu de elemente interconectate. 
Abordarea sistemica permite realizarea unei paralele interesante intre notiunea de sistem si conceptul de organizatie.Daca se accepta premisa ca organizatia este un sistem , se accepta in mod automat ca organizatiei sa i se aplice caracteristicile sistemului. 
Abordarea sistemica a cadrului organizational este general aplicabila si impune o atentie sportita fata de complexitatea organizatiei , traseaza legaturi intre cauze si efecte ale ineficientei si permite predictia unei evolutii viitoare. Activitatea administratiei publice , abordata sistemic , se desfasoara cu ajutorul unei multitudini de forme institutionale , constituind un angrenaj institutional , ale carui principii de organizare variaza in functie
de problemele puse , de presiunile exterioare si de preocuparile proprii , dar care presupune si integritatea sa in mediul social , politic si economic.
In mediul social , sistemul administrativ actioneaza ca un subsistem aflat in interactiune cu alte subsisteme , precum cel cultural , politic , economic , etc. 
De asemenea , serviciile publice sunt subisteme ale administratiei publice : „ Totodata , perspectiva abordarii sistemice a serviciilor publice ne conduce la considerarea acestora ca subisteme ale administratiei publice ale caror obiective, cuantificate in iesirile sistemului, se definesc in raport cu satisfacerea unor nevoi sociale, nevoi determinate pe baza interesului public.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza Sistemica a unei Institutii Publice la Nivel Central.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Lucrari de specialitate
• Von Bertallanffy L. , “ Théorie générale des systemes”
• Coman-Kund Liviu . “Studii administrative europene”, 2011
• Lazar Corina , “ Aspecte relevante ale schimbarii organizationale in sistemul public”, 2012
• Matei Ani , Matei Lucica , “ Un model sistemic de reglare optima a serviciului public”
• Matei Ani. , “Analiza sistemelor administratiei publice”, Editura Economica, Bucuresti, 2003
• Berceanu Bogdan-Ionut , “ Administratii emergente: concepte si evolutii”,2013
• Constantin Ilaş, Teoria sistemelor cu reglare automată, editura Matrixrom, Bucureşti 2006
• Ioan Alexandru, “Administratie publica”-Suport curs, S.N.S.P.A. , Bucuresti, 2003
• Nicolescu Elena Cristina, “ Instrumente moderne de cercetare a fenomenologiei administrative prin intermediul dinamicii sistemelor in contextul analizei sistemice a politicilor publice, Revista Transilvana de Stiinte Administrative, 2011
Legislatie:
• Hotararea Guvernului Romaniei nr. 1489 din 18 decembrie 2002 privind infiintarea Agentiei Nationale Antidrog;
Surse electronice
• http://legeaz.net/dictionar-juridic/administratie-publica
• http://www.ana.gov.ro/istoric_si_organizare.php .


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!