Aplicabilitatea Principiilor Autonomiei Locale si Subsidiaritatii in Statele UE

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Principiul autonomiei locale 2
II. Principiul subsidiaritatii 5
II.1. Notiunea de subsidiaritate, istoria conceptului si intelesul principiului subsidiaritatii 5
III. Aplicabilitatea principiului autonomiei locale si subsidiaritatii in unele state europene 7
III.1. Aplicabilitatea principiilor autonomiei locale si subsidiaritatii in Franta 8
III.2. Aplicabilitatea principiilor autonomiei locale si subsidiaritatii in Romania 9
IV. Bibliografie 11


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I: Principiul autonomiei locale- principiu fundamental al administratiei publice locale
Orice stat fiind o putere publica, organizata pe un teritoriu delimitat si recunoscut de celelalte state, are rolul nu numai de a reprezenta poporul de pe acest teritoriu, ci si de a-i rezolva interesele atat de diferite de la o persoana la alta sau de la un grup de indivizi la altul. Pentru a-si indeplini acest rol, statul isi imparte teritoriul si populatia aflata pe acesta in anumite zone de interese, pe baza diferitelor criterii: geografice, religioase, culturale, etc. Aceste zone - mai mici sau mai mari - sunt unitatile administrativ-teritoriale care de-a lungul istoriei au purtat diverse denumiri: judet, tinut, regiune,oras, comuna, etc. Astazi, conform art. 3 alin.3 din Constitutie, "teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, in comune, orase si judete ".
In toate aceste unitati administrativ-teritoriale statul a creat autoritati publice, care sa-l reprezinte si sa actioneze in acestea pentru realizarea intereselor sale, dar si ale locuitorilor respectivi. In acelasi scop, statul a creat autoritati si la nivel central, care sa-l reprezinte si sa asigure realizarea intereselor care se pun la acest nivel si care apar ca ceea ce este comun si general tuturor zonelor de interese.
Profesorul Paul Negulescu afirma ca in orice tara sunt doua categorii de interese: unele care au un carecter cu totul general privind totalitatea cetatenilor, intreaga colectivitate si altele care sunt speciale unei anumite localitati. Pentru armonizarea acestor categorii de interese statul a creat regimuri juridice sau institutii speciale, fiecare dintre ele asigurand o rezolvare mai mult sau mai putin corespunzatoare situatiilor concrete. In aceste conditii vorbim de autonomie locala, centralizare,descentralizare, deconcentrare, tutela administrativa.
Principiile de baza ale administratiei publice locale sunt stipulate in textele Constitutiei revizuite si in Legea administratiei publice locale nr. 215/2001. Astfel, in articolul 120 din Constitutia revizuita si republicata in 2003 se prevad trei principii pe care se intemeiaza administratia publica din unitatile administrativ-teritoriale si anume: - Principiul descentralizarii;
- Principiul autonomiei locale;
- Principiul deconcentrarii serviciilor publice.
In Legea 215/2001 (art. 2, alin.1) se arata ca administratia publica din unitatile administrativ-teritoriale se organizeaza si functioneaza in temeiul urmatoarelor principii: - Principiul autonomiei locale;
- Principiul descentralizarii serviciilor publice;
- Principiul eligibilitatii autoritatilor administratiei publice locale;
- Principiul legalitatii;
- Principiul consultarii cetatenilor in problemele locale de interes deosebit.
Din cele doua texte rezulta cele sase principii de baza (cele cinci din Legea 215/2001 la care se adauga principiul deconcentrarii serviciilor publice, din Legea de revizuire a Constitutiei, aprobata prin referendumul din octombrie 2003). Aplicarea acestor principii nu poate aduce atingere caracterului de stat national, unitar si indivizibil al Romaniei.
"Prin autonomie locala se intelege dreptul si capacitatea efectiva a autoritatilor administratiei publice locale de a solutiona si de a gestiona, in numele si in interesul colectivitatilor locale pe care le reprezinta, treburile publice, in conditiile legii ".
Acest drept se exercita de consiliile locale si primari, precum si de consiliile judetene, autoritati ale administratiei publice locale alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat.
Continutul acestui principiu si valentele sale complexe rezulta insa din ansamblul reglementarilor cuprinse in dispozitiile legii si reprezinta chintesenta intregii activitati de administratie publica dinunitatile administrativ-teritoriale.
Intelegerea sa corecta prezinta importanta deosebita pe planul actiunilor practice si evita accentuarea si absolutizarea sa, pana la a o face sinonima cu "independenta " autoritatilor administratiei publice locale in toate actiunile lor, ori cu asa numita "autoguvernare" si alte concepte similare, care presupun o contrapunere a administratiei publice locale, administratiei centrale prin care se realizeaza puterea executiva a statului.
Potrivit dispozitiilor constitutionale si ale Legii nr. 215/2001 privind adminstratia publica locala, administratia publica in unitatile administrative teritoriale se intemeiaza pe principiile descentralizarii, autonomiei locale si deconcentrarii serviciilor publice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicabilitatea Principiilor Autonomiei Locale si Subsidiaritatii in Statele UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Onofrei Mihaela, Administratie publica. Fundamente stiintifice si bune practici, Ed. Universitatii Al. I. Cuza, Iasi, 2007 
Ivanica, Madalina, Impactul procesului de aderare la UE asupra administratiei publice din Romania, Ed. Lumen, 2007
Elemente de stiinta administratiei- notite de curs
Constitutia Romaniei, Ed. "Sedcom Libris", Iasi
Legea de revizuire a Constitutiei, Bucuresti, 2003
Legea Administratiei publice locale nr. 215/2001
http://www.scribd.com/
http:// www.didactica.ro
http://www.historia.ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!