Fluxurile informationale care se creaza in unitatile trezoreriei statului

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Trezoreria apare ca o necesitate a sistemului finantelor publice in conditiile economiei de piata, prin care se deschid perspective noi de integrare a acesteia la nivel mondial si european.
Principalul rol al trezoreriei este acela de casier al statului, generand o retea de fluxuri, asigurand legatura dintre intrari (incasari) si iesiri (plati). Trezoreria mai asigura si controlul fiscal asupra incasarii veniturilor si a celui financiar preventiv asupra efectuarii platilor.
Sistemul informational se creeaza pe baza datelor furnizate de contabilitatea publica tinuta prin unitatile Trezoreriei Statului. Acestea trebuie sa asigure constituirea unui tablou de bord minimal, pe baza caruia conducerea Trezoreriei de la toate nivelurile poate stabili masuri si actiuni menite sa asigure echilibrul bugetar.
Trezoreria statului, in cadrul sistemului finantelor publice, este determinat de atributiile ei principale (asigurarea executiei bugetului public national privind incasarea veniturilor si efectuarea platilor dispuse in limita creditelor acordate de ordonatori,etc). 
Trezoreria este conceputa integrat, centralizat, la nivelul Ministerului Finantelor Publice, si descentralizat, in plan teritorial, cu unitati functionale si de gestiune financiara la nivel de municipii.
Fluxurile informationale care se creeaza in unitatile trezoreriei statului
Fluxurile informationale contabile si operative din cadrul Trezoreriei Statului sunt organizate si functioneaza pe trei paliere principale, respectiv:
- pe orizontala, in cadul fiecarei unitati a trezoreriei (generala, judeteana, a municipiului Bucuresti, municipale, orasenesti, comunale si a sectoarelor municipiului Bucuresti);
- in cadrul trezoreriilor din cadrul unui judet, unde se formeaza o anumita piramida informationala;
- pe verticala, intre trezoreriile judetene si unitatile sale, a municipiului Bucuresti si ale sectoarelor municipiului Bucuresti, pe de-o parte si trezoreria generala, reprezentata de Directia Generala a Contabilitatii Publice si Unitatea de Management a Trezoreriei Statului, pe de alta parte, unde se formeza o informatie contabila pe sistem piramidal.
Cele mai dense fluxuri informational-contabile se formeaza in cadrul unitatilor operative ale trezoreriei statului, respectiv sectoarele municipiului Bucuresti, Directia de Trezorerie si Contabilitate Publica a municipiului Bucuresti si trezoreriile operative din judete (municipale, orasenesti si comunale), unde de fapt se realizeaza operatiunile de baza privind constituirea si utilizarea majoritatii resurselor financiare publice. 
In schema 1 se pot observa fluxurile informational-contabile din cadrul unei trezorerii operative, resedinta de judet. Pe numele trezoreriilor sectoarelor din Bucuresti este deschis cate un cont curent la Banca Nationala a Romaniei. In aceasta categorie intra si Directia Trezorerie si Contabilitate Publica judetene si a municipiului Bucuresti, ceea ce le confer acestora prerogative mai inseminate fata de cele pe care le au trezoreriile operative din cadrul judetelor pe linia constituirii si utilizarii fondurilor publice.
Sistemul informationale care se creaza pe baza datelor furnizate din contabilitatea public din cadrul unitatilor Trezoreriei Statului trebuie sa asigure informatii si date care sa permit constituirea unui tablou de bord minimal conducerii unitatilor Trezoreriei Statului, de la toate nivelurile, pe baza caruia sa se poata stabili actiuni si masuri menite sa duca la echilibrarea intrarilor si iesirile de resurse financiare din cadrul unitatilor Trezoreriei Statului. Acest lucru se poate observa in schema 2.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fluxurile informationale care se creaza in unitatile trezoreriei statului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Anghelache G., Belean P.,"Finantele publice ale Romaniei", Editura Economica, Bucuresti, 2003;
2. Pavel Belean, Gabriela Anghelache, Lucia Hriste, Alina Ganguta, -"Buget public si trezorerie publica in Romania", Ed. Economica, Bucuresti, 2007;
3. www.tocilar.ro
4. Conf. univ. dr. Gabriel Stefura, "Procesul Bugetar in Romania", suport de curs, Iasi, 2004;


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!