Functionarii Publici in Administratia Publica

Cuprins proiect Cum descarc?

1 - Stagiul de practica
2 - Administratia publica
3 - Functionarii publici in administratia publica:
- A - Conceptul de functionar public
- B - Drepturile si indatoririle functionarilor publici
- C - Cariera functionarului public 
- D - Promovarea functionarului public
- E - Mobilitatea functionarilor publici
- F - Dosarul profesional al functionarului public
- G - Evaluarea performantelor functionarilor publici
4 - Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

1 - STAGIUL DE PRACTICA
Stagiul de practica l-am desfasurat in cadrul Institutiei ,,Directia Impozite si Taxe Locale" sector 3,Bucuresti.
In activitatiile desfasurate in timpul stagiului de practica,ne-am folosit de Codul de Procedura Fiscala.
Mi-au fost prezentate articolele de baza cu care se desfasoara activitatiile si departamentele care se ocupa cu aceste articole si activitati.
In timpul stagiului de practica am discutat despre urmatoarele dispozitii:creantele fiscale,obligatiile fiscale,creditorii si debitorii,platitorul,declaratia fiscala,executarea silita,procesul verbal de sechestru,certificatul de atestare fiscala emis de autoritatiile administratiei publice locale.
Tema lucrarii de practica mi-a fost stabilita in concordanta cu activitatea desfasurata in stagiul de practica si anume ,,Functionarii publici in administratia publica".
2 - ADMINISTRATIA PUBLICA
Administratia publica este activitatea desfasurata de anumite autoritati publice,prin intermediul careia sunt conduse si rezolvate, in regim de putere publica, in conditii de transparenta si potrivit unei etici specifice, treburile publice.
Administratia publica este o structura organizationala care, conform Constitutiei,are ca principale sarcini executarea legii sau prestarea serviciilor publice prevazute de lege.
Structura actuala a administratiei publice cuprinde:
1. Administratia centrala este formata din: Presedintele Romaniei si Guvernul Romaniei, ca organe supreme ale administratiei publice, ministerele si alte autoritati centrale de specialitate ale administratiei publice, autoritatile autonome ale administratiei publice centrale, institutiile centrale subordonate ministerelor sau autoritatilor autonome, regiile autonome sau societatile comerciale de interes public national.
2. Administratia publica din teritoriu este formata din:prefect, ca organ de tutela administrativa, serviciile publice deconcentrate in teritoriu ale ministerelor sau ale celorlalte autoritati centrale.
3. Administratia publica locala este formata din:consiliul judetean,consiliul municipal, orasenesc sau comunal,primarul municipiului, orasului sau comunei,institutiile bugetare, regiile autonome si societatile comerciale subordonate autoritatilor locale.
Administratia publica locala isi exercita competenta teritoriala la nivelul unitatilor administrativ teritoriale in care au fost alese autoritatile respective.
Autoritatiile locale au o competenta materiala ce se circumscrie in jurul realizarii interesului local.Administratia locala promoveaza interesul localitatii respective.
Administratia publica are ca obiect realizarea valorilor care exprima interesele statului sau ale unei comunitati distincte, recunoscuta ca atare de catre stat, valori care sunt exprimate in actele elaborate de puterea legiuitoare.Administratia publica in unitatile administrative teritoriale se organizeaza si functioneaza in temeiul principiilor autonomiei locale ce exprima dreptul si capacitatea efectiva a autoritatilor administratiei publice locale de a solutiona si de a gestiona, in numele si in interesul colectivitatilor locale pe care le reprezinta, treburile publice, in conditiile legii, al descentralizarii serviciilor publice, al eligibilitatii autoritatilor administratiei publice locale si al legalitatii si al consultarii cetatenilor in solutionarea problemelor de interes deosebit.
Un organ al administratiei publice este acea structura organizatorica care potrivit Constitutiei si legii are personalitate juridica de drept public si actioneaza din oficiu pentru executarea legii sau prestarea de servicii in limitele legii.
Structura unei institutii defineste ordinea si pozitia elementelor care o compun si implica distinctia si relatia dintre subdiviziunile acestei institutii.
3 - FUNCTIONARII PUBLICI IN ADMINISTRATIA PUBLICA
A - Conceptul de functionar public
Functionarul public este persoana fizica numita intr-o functie publica, numire care se face de catre conducatorul unei institutii publice printr-un act de putere publica. Pentru ocuparea unei functii publice se cere indeplinirea unor conditii de doua categorii: generale si de studii. Dintre conditiile generale amintim: cetatenia romana, domiciliul in Romania, cunoasterea limbii romane scris si vorbit, varsta minima de 18 ani, apt din punct de vedere medical, credinta civica si morala corespunzatoare functiei publice. Actul de numire al functionarului public in functie este un act unilateral de vointa, de drept public si nicidecum un contract de drept comun. 
Atributiile incredintate unui functionar public sunt de ordin general si se stabilesc prin lege, nu in interesul sau personal, ci al serviciului public. 
Pentru a exercita ansamblul atributiilor si competentelor ce constituie continutul functiei publice, titularului acesteia ii sunt stabilite anumite drepturi si obligatii. 
Drepturile si obligatiile sunt determinate pe cale generala, impersonala, imperativa, si au un caracter obiectiv, adica ele sunt ,,legate" de functia publica in cauza, nu de functionarul public in calitatea lui de persoana fizica. Unele drepturi si obligatii sunt comune tuturor functionarilor publici, altele sunt specifice unor anumite functii si, deci, anumitor categorii de functionari publici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Functionarii Publici in Administratia Publica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!