Gestiunea Informatizata in Administratia Publica Locala

Extras din proiect Cum descarc?

Conceptul de sistem informational economic a fost definit in moduri diferite. De cele mai multe ori, el este sinonim cu sistem informational pentru conducere, iar cele mai dese referiri se fac la aceasta ultima varianta. Din toate definitiile, rezulta ca el este un ansamblu de resurse umane si de capital, investite intr-o unitate economica, in vederea colectarii si prelucrarii datelor necesare producerii informatiilor, care vor fi folosite la toate nivelurile decizionale ale conducerii si controlului activitatilor organizatiei.
Atat sistemul cat si informatia au fost cercetate de specialisti si cercetatori din mai toate domeniile stiintelor exacte dar si umaniste, emanand conceptii, definitii, teorii, care pun intr-o lumina noua, stiintifica, anumite fenomene pe care le traim in viata de zi cu zi, pe care le percepem ca fiind normale si probabile, dar care ar putea fi organizate si controlate.Universul este format dintr-o infinitate de corpuri, de obiecte si de fenomene distincte, aflate intr-o perpetua miscare, transformare, organizare si reorganizare. Din numeroasele studii intreprinse, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca procesul de continua organizare si reorganizare a lumii a inceput cu marea explozie, Big Bang, aceasta fiind cea mai acceptata teorie cosmogonica contemporana.
Ea sustine ca universul, la inceput, era format doar din niste particule elementare aflate intr-o stare de echilibru termodinamic, la cateva milioane de milioane grade Kelvin, si dintr-un vid cuantic. La un moment dat, el a explodat, eliberandu-se o mare cantitate de energie, care a provocat expansiunea universului si generarea particulelor elementare.
In timp, procesul de expansiune a fost in continua derulare, cuplandu-se si cu altele de condensare, de integrare a substantei si a energiei in corpuri din ce in ce mai organizate. Dupa patru miliarde de ani au aparut stelele, iar dupa 16 miliarde de ani a aparut viata, culminand cu aparitia omului. Deci lumea, formata dintr-o infinitate de corpuri si obiecte, pare a fi discontinua si neuniforma. Tocmai din aceasta cauza, pe langa substanta si energie a mai aparut un alt aspect: informatia, ea fiind, dupa cum arata V.M. Gluscov, tocmai expresia neuniformitatii distributiei substantei si energiei in spatiu si timp, stiut fiind faptul ca substanta reprezinta masa sau volumul, energia reprezinta forta sau campul, care intervine in desfasurarea fenomenelor, informatia este modul in care sunt ele distribuite in spatiu si timp. Daca lumea ar fi continua si uniforma nu s-ar putea vorbi de informatie ca masura a noutatii pe care numai o dezordine sau o reorganizare o poate aduce.
Intrucat toate corpurile, obiectele si fenomenele sunt niste sisteme, notiunea de sistem nu se confunda cu fiecare in parte, ci ea arata ca obiectul respectiv este o unitate complexa formata dintr-o multime de elemente.
Ludwig von Bertalanffy, parintele teoriei sistemelor, a definit sistemul ca un ansamblu de elemente aflate in interactiune. Alti autori il considera ca pe o multime de obiecte intre care exista anumite relatii de cauzalitate sau ca o multime ordonata de elemente.
W.R. Ashby (1947) a considerat sistemul ca o parte a unui intreg, iar L. Nicolov (1973) arata ca sistemul reprezinta acea multime de elemente in cadrul careia se desfasoara procesul de conducere.
R.E. Kalman, R. Falb si M.A. Avbib (1969) au relatat ca sistemul reprezinta o structura care are o intrare si o iesire, iar L.A. Zadeh (1969) a subliniat ca sistemul reprezinta o multime de perechi de intrare-iesire. 
M. Mesarovic (1970) sustine ca sistemul reprezinta o multime de relatii. Toate aceste abstractizari au generat sursa elaborarii teoriei matematice a sistemelor.
R.W. Gerard (1940), pentru definirea sistemului, a folosit termenul de ORG, o unitate organizatorica formata din alte unitati mai mici. Prin organizare partile se asambleaza intr-un intreg. Ea face ca sistemul sa fie mai mult decat suma partilor sale, sa capete proprietati noi. Cu cit intregul difera mai mult de suma partilor sale, cu atat el este mai organizat, iar aceasta diferenta este determinata tocmai de relatiile care se stabilesc intre elementele sale.
Sistemul este caracterizat nu numai prin relatiile dintre elemente, ci si de relatiile dintre parti si intreg si dintre intreg si parti, intrucat, in orice sistem, pe langa coordonarea partilor (interactiunea dintre elemente), mai intervine si o coordonare a partilor de catre intreg si a intregului de catre parti. Cu cat sistemul este mai putin organizat, cu atat partile influenteaza mai mult intregul, si cu cat este mai organizat, cu atat el influenteaza sau controleaza mai mult partile din care este format.
Pentru a putea da nastere unui sistem, elementele trebuie sa aiba o anumita afinitate, sa se atraga, sa depinda si sa se influenteze unele pe altele.
Sub acceptiunea teoriei matematice a sistemelor, informatia este considerata expresie a ordinii si organizarii, C.Shanon (1948) demonstrand ca formula informatiei este identica cu formula entropiei descoperita de L.Boltzmann, relatia (1):


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestiunea Informatizata in Administratia Publica Locala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!