Imbatranirea Demografica

Extras din proiect Cum descarc?

Imbatranirea populatiei reprezinta o problema sociala, intrucat afecteaza un mare numar de persoane, interesand nu numai populatia respectiva, ci si factorii decizionali si societatea in general, care suporta consecintele importante. Fenomenul reclama actiuni sociale concrete si conjugate care sa influenteze o evolutie in sensul autonomiei si bunastarii vietii varstnicilor, al imbatranirii sanatoase, al asigurarii unei vieti de calitate, cu costuri sociale cat mai scazute.
CARACTERISTICI SI TENDINTE ALE EVOLUTIEI DEMOGRAFICE.
Imbatranirea populatiei este un fenomen mondial. Conform datelor ONU, proportia populatiei de varsta a treia se va mari, pe termen lung, chiar in regiunile unde natalitatea este superioara ratei de reproducere. Fenomenul imbatranirii este prezent, in mod deosebit, in Europa si Japonia. Se apreciaza ca Europa a atins deja un stadiu critic : -dupa un secol de crestere demografica naturala, perspectiva pentru acest secol este, dimpotriva, un declin natural si o imbatranire excesiva a populatiei. O mare parte dintre tarile Europei orientale cunosc, deja, declinul demografic si numeroase tari occidentale il vor cunoaste intr-un viitor apropiat. 
Conform proiectiei demografice a ONU, diminuarea efectivului populatiei va atinge Europa de Sud in cativa ani, apoi Europa occidentala, dupa 2010, si Europa de Nord dupa 2030. Declinul va fi foarte marcat in Federatia rusa, in Europa orientala si meridionala si mai moderat in Europa occidentala si septentrionala. Unele tari vor fi in avans sau in intarziere fata de unul sau altul dintre procesele demografice. 
De pilda, Germania de Vest si de Est au cunoscut, deja, un declin al populatiei la mijlocul anilor 80, in Irlanda, in schimb, datorita fertilitatii ridicate, populatia va continua sa creasca si in prima jumatate a acestui secol.
In ciuda diferentelor de intensitate si de ritm care vor persista intre diferitele
tari, toate societatile europene au sau vor avea de facut fata, in principal, acelorasi tendinte, in materie de declin si de imbatranire demografica.
Chiar daca populatia tarilor in curs de dezvoltare este acum, inca, relative tanara, un mare numar dintre aceste tari vor cunoaste, conform previziunilor, o imbatranire intr-o maniera fara precedent, ca urmare a scaderii puternice a ratei fertilitatii si a unei rapide cresteri a longevitatii. Numeroase tari in curs de dezvoltare se gasesc in primele faze de adaptare la modificarile structurii de varsta a populatiei.
In ceea ce priveste Uniunea Europeana, se apreciaza ca, inca in primul deceniu al acestui mileniu, cea mai mare parte a statelor-membre va fi antrenata intr-o tranzitie demografica rapida. Imbatranirea societatilor rezulta, in primul rand, din scaderea ratei fertilitatii si cresterea sperantei de viata, ceea ce inseamna mai putini copii si mai multe persoane varstnice. In timp ce pentru inlocuirea populatiei, fiecare femeie de varsta fertila ar fi trebuit sa aduca pe lume, in medie, 2,1 copii, in realitate media in UE era, in 1999, de doar 1,59.
Conform proiectiilor demografice, rata fertilitatii risca sa se mentina la un
nivel scazut si chiar, in anumite tari, sa scada . Intr-un raport elaborat sub egida Comisiei, se spune: Se poate ca indivizii sa fie multumiti de a nu avea copii sau de a nu avea decat doi. Societatea, dimpotriva, are nevoie de a asigura solidaritatea si continuitatea intre generatii, ceea ce reclama o importanta proportie de familii mai numeroase .


Fisiere in arhiva (1):

  • Imbatranirea Demografica.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!