Imbunatatirea si Diversificarea Serviciilor de Ingrijire si Educare pe Timpul Zilei a Copiilor Scolari din Ciclul Primar

Extras din proiect Cum descarc?

A. Identificarea si analizarea problemei de politica publica: 
In prezent in Romania nu exista politici coerente in domeniul educatiei si ingrijirii copiilor pe timpul zilei. Politicile (inclusiv reglementarile) sunt fragmentate. Ingrijirea copilului si educatia sunt reglementate separat. 
Romania a derulat programe adresate copiilor care provin din familii cu un nivel socio-economic scazut sau care au dizabilitati, dezvoltand pentru acestia centre de zi sau centre de recuperare. Acestea sunt insa destul de putine la numar in raport cu nevoia existenta, lasand totusi pe dinafara copiii fara probleme deosebite de sanatate sau de comportament.
Stimularea participarii femeilor pe piata fortei de munca, reconcilierea vietii profesionale cu viata de familie prin asigurarea unor servicii adecvate de ingrijire a copiilor reprezinta prioritati in cadrul politicilor de ocupare ale Uniunii Europene. De asemenea, in calitate de stat membru al UE, Romania trebuie sa indeplineasca obligatiile ce ii revin, si anume inlaturarea cauzelor care impiedica participarea femeilor pe piata fortei de munca si sa faca tot posibilul ca pana in 2010, cel putin 90% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 ani si varsta obligatorie de scolarizare sa beneficieze de servicii de ingrijire si cel putin 33% dintre copiii cu varsta sub 3 ani sa beneficieze de servicii de ingrijire. 
Daca copiii prescolari beneficiaza de anumite facilitati de ingrijire cum sunt cresele si gradinitele, optiunile parintilor pentru ingrijirea copiilor scolari in ciclul primar se rezuma la angajarea unei bone sau incheierea unui contract cu un centru de zi particular, tip after-school. Avand in vedere ca serviciile after school particulare sunt destul de inaccesibile financiar marii majoritati a familiilor iar bunicii nu mai reprezinta o optiune pentru multi parinti, copiii cu varste cuprinse intre 7 - 10 chiar 12 ani risca sa ramana singuri acasa o buna parte din zi, pana parintii ajung acasa de la serviciu. Totodata, elevii risca sa ajunga pe strazi, in gasti de cartier ce-I pot influenta negativ, intr-o perioada in care pericolul drogurilor a devenit de maxima actualitate.
Astfel, in cadrul initiativelor private, in Romania au aparut centrele de zi after-school, unitati cu un statut inca neclar, fiind considerate ori firme de prestari servicii ori unitati de educatie. Pentru inscrierea intr-un after-school, parintii incheie un contract cu firma respectiva, tarifele situandu-se intre 180-200 euro pe luna sau chiar mai mult, in functie de serviciile oferite. Avand in vedere ca sunt si familii cu 2 sau 3 copii cu varste intre 7-12 ani, sumele necesare inscrierii copiilor sunt inaccesibile familiilor cu venituri scazute sau medii.
O alta posibilitate este oferita de scolile de stat care au dezvoltat programe similare celor din mediul privat, programe care insa sunt concentrate doar pe supravegherea copiilor in timp ce isi fac temele de casa. Aceste cursuri after-school sunt facute la cererea parintilor, se fac printr-un acord intre scoli si parinti si nu este nevoie de acordul Inspectoratului Scolar.
Dezavantajele unui astfel de program sunt, printre altele: limiteaza posibilitatea flexibilizarii programului, potrivit nevoilor parintilor, inchiderea scolii pe perioada verii, creind astfel probleme parintilor care nu isi pot lua concediu pe toata perioada respectiva.
Disponibilitatea serviciilor de ingrijire pe timpul zilei a copiilor ai caror parinti muncesc sau isi cauta de lucru ramane insa insuficienta sau, in unele situatii, aproape inexistenta.
B. Denumirea politicii: Imbunatatirea si diversificarea serviciilor de ingrijire si educare pe timpul zilei a copiilor scolari din ciclul primar.
Definitie: Cresterea calitatii serviciilor deja existente si acoperirea unei palete mai largi de nevoi ale copiilor cu varste intre 7-10 ani, in perioada de dupa terminarea orelor de scoala si pana la sosirea parintilor de la serviciu.
(Asistenta specializata a copiilor in spatii special amenajate, asigurarea de servicii de masa, supraveghere, asistenta si indrumare la efectuarea temelor, oferirea de programe educationale optionale.)
Scop: armonizarea vietii de familie cu cea profesionala
Obiectiv general: Realizarea unei oferte de servicii de ingrijire a copiilor care sa raspunda atat nevoilor copiilor cat si nevoilor parintilor.
Obiectiv specific: Crearea cadrului legal privind infiintarea si administrarea acestor servicii atat la nivel national cat si pe plan local.
Beneficiari directi: copiii cetateni romani sau straini, cu domiciliul pe teritoriul Romaniei si parintii acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Imbunatatirea si Diversificarea Serviciilor de Ingrijire si Educare pe Timpul Zilei a Copiilor Scolari din Ciclul Primar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!