Orasul Erei Industriale

Extras din proiect Cum descarc?

Aspecte teoretice 
Din punct de vedere cronologic vorbim despre izbugnirea erei industriale inca de la inceputul secolului XIX. Aceasta perioada este cunoscuta si sub denumirea de revolutia industriala, perioada care a declansat schimbari fundamentale in dezvoltarea centrelor urbane si care a dat nastere unei crize din care orasul contamporan nu reuseste sa iasa. 
Din punct de vedere geografic aceasta revolutie industriala are ca punct de origine Regatul Unit. Industrializarea nu a fost in mod evident, limitata la Insula britanica, desi suntem de acord ca, in general, in perioada mentionata in mod special in continuare Revolutia industriala, a avut loc intr-adevar acolo. Cu toate acestea, industrializarea s-a raspandit treptat in intreaga lume. In functie de politica lor, situatii sociale, economice, si geografice, diferite regiuni ale globului au devenit industrializate la rate diferite si momente diferite cronologic. In unele regiuni, industria nu s-a dezvoltat sau nu a fost introdusa de colonisti si nu a avut un efect suficient de puternic asupra altor aspecte ale existentei din regiune pentru a constitui o revolutie. Mica sau mai mare, pozitiva sau negativa in efectele ei, este necesar sa se recunoasca domeniului de aplicare la nivel mondial al miscarii care in cele din urma a determinat crearea unor conexiuni tehnologice, sociale, culturale intre oamenii din intreaga lume. Pornind din Anglia, restul lumii a inceput sa se industrializeze rapid incepand din secolul al XIX-lea. Acest lucru a avut loc in etape, in functie de climatul economic, structurile sociale, si disponibilitatea resurselor naturale s-a realizat sau nu procesul de industrializare in diferite parti ale globului.
Aceasta perioada se caracterizeaza in primul rand prin faptul ca are loc un intens transfer al populatiei din mediul rural in cel urban, fapt ce are ca efect dezvoltarea urbana fara precedent. Aparitia acestui fenomen este corelat si aflat in stransa legatura cu ordinea si nivelul industrializarii tarilor respective. In Europa, Marea Britanie este cel dintai teatru al acestei miscari, in 1801, fiind urmata de Franta si Germania, incepand cu anii 1830. 
Factorii declansatori ai acestei mari schimbari au fost:
-dezvoltarea exploziva a manufacturilor si industriilor amplasate in centrele urbane;
-cresterea numarului de locuitori prin atragerea populatiei rurale extrem de sarace;
-apar probleme noi, fara precedent: necesitatea spatiilor de cazare pentru o populatie numeroasa; asigurarea igienei publice: alimentarea cu apa, canalizare, salubrizare; necesitatea destinarii unor edificii procesului educational, procesului cultural, etc.; punerea la dispozitia populatiei a unor spatii si mijloace de petrecere a timpului liber.
Secolului XIX i-a fost atribuita denumirea de ,,secolul crizei oraselor", iar aceasta tema a fost tratata diferit imbracand in cele din urma doua aspecte diferite.
Unul din ele este descriptiv, acest tip de studiu observa faptele cu detasare si incearca ordonarea faptelor intr-un mod cantitativ. Cercetatorii urmaresc sa inteleaga fenomenul urbanizarii si il plaseaza intr-o retea de cauze si efecte; ei de asemenea incearca sa desfiinteze anumite prejudecati legate de incidentele vietii urbane asupra dezvoltarii fizice , nivelului mental si moralitatii locuitorilor, fara insa a realiza acest lucru, deoarece aceste preconceptii persista pana in zilele noastre.
Celalalt aspect al studiului acestui fenomen este purtat de doua grupari cu orientari diferite. Pe de o parte este gruparea animata de sentimente umanitare (functionari municipali, oameni ai Bisericii, midici si igienisti), grupare care constata , bazandu-se pe fapte si cifre, starea de decadere fizica si morala in care traieste proletariatul urban. De cealalta parte este gruparea formata din ganditori politici care furnizeaza adesea informatii de o remarcabila amploare si precizie. Prin lucrarile acestora sunt facute publice astfel, igiena fizica deplorabila intalnita in marile orase industriale, habitatul muncitoresc insalubru, comparat adeseori cu o vizuina, distantele epuizante care despart locuinta de locul de munca, drumurile fetide si lipsa gradinilor publice din cartierelor populare, la care se adauga igiena morala precara.
Una din problemele majore era cea privitoare la transportul urban, primele forme ale acestuia aparand in a doua jumatate a secolului XIX, in marile orase ale lumii: trenul cu aburi, tramvaiul electric, omnibuzele. Ca urmare, populatia a putut sa isi stabileasca domiciliul in zonele suburbane, realizandu-se astfel o decongestionare a centrelor urbane.
Arhitectii Miscarii moderne sunt cei care folosind noile cunostinte din domeniul structural vor produce schimbari fundamentale in activitatile de proiectare, constructie, morfologie arhitecturala. La inceputul secolului XX, aparitia betonului si folosirea corecta a acestuia(1861, de catre Francois Coignet) determina aparitia noilor forme structurale (grinzi, arce, cochilii, membrane, etc.).
In aceasta perioada a impus luarea unor masuri de natura administrativa, sociala si urbanistica.


Fisiere in arhiva (2):

  • Orasul Erei Industriale.doc
  • Orasul Erei Industriale.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!