Organizarea si Functionarea SEAP

Extras din proiect Cum descarc?

I. Achizitiile publice electronice - aspecte generale
Achizitiile publice reprezinta suma tuturor proceselor de planificare, organizare, publicitate si de proceduri, dar si de stabilire a prioritatilor in vederea realizarii de cumparari de catre organizatiile care sunt finantate total sau partial de bugete publice.
Achizitiile publice se pot desfasura la nivel local, regional (intranational) si international si pot avea forme variate. Cele doua parti ale procesului de achizitie sunt autoritatea (publica, cu personalitate juridica) contractanta si furnizorul, care poate fi persoana fizica sau juridica. Cumparatori sunt de regula ministerele si agentiile centrale, iar cele mai mici sunt municipalitatile.
Principiile care stau la baza atribuirii contractului de achizitie publica sunt:
a) nediscriminarea;
b) tratamentul egal;
c) recunoasterea reciproca;
d) transparenta;
e) proportionalitatea;
f) eficienta utilizarii fondurilor publice;
g) asumarea raspunderii.
Aceste principii reprezinta baza directivelor Uniunii Europene si cadrul in care s-a dezvoltat legea achizitiilor publice din Romania (OG nr. 34/2006). Legea nu acopera toate aspectele ce pot aparea in activitatea de achizitii publice si anumite aspecte ipotetice sunt greu de reglementat. Atunci cand o autoritate contractanta nu regaseste in lege aspectul cu care ea se confrunta in viata reala, poate face recurs la principii. Daca nici unul din aceste 7 principii nu este incalcat, atunci, actiunile intreprinse de autoritatea contractanta sunt corecte.
Nediscriminarea urmareste asigurarea conditiilor pentru concurenta reala, indiferent de nationalitate. Respectarea principiului nediscriminarii inseamna ca toate firmele trebuie sa aiba sansa de a depune oferte si de a obtine contractul de achizitie publica. Regulile dupa care se desfasoara procedura sunt stabilite de la bun inceput si nu mai pot fi schimbate.
Nediscriminarea presupune stabilirea de reguli, cerinte si criterii identice pentru toti operatorii economici. Acest lucru inseamna evitarea de contacte preferentiale, criterii de selectie care sa avantajeze unele firme si sa dezavantajeze pe altele.
Respectarea principiului recunoasterii reciproce inseamna acceptarea tuturor produselor, serviciilor si lucrarilor oferite in mod legal pe piata Uniunii. Inseamna, de asemenea, acceptarea oricaror certificate si calificari profesionale emise in orice stat membru al Uniunii.
Transparenta se refera la punerea, de catre autoritatea contractanta, la dispozitia tuturor a tuturor informatiilor referitoare la aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achizitie publica. In slujba acestui principiu s-a pus Sistemul Electronic de Achizitii Publice.
Respectarea principiului proportionalitatii inseamna asigurarea corelatiei intre necesitate, obiectul contractului si cerintele solicitate. Cu alte cuvinte, fiecarei achizitii trebuie sa i se dea importanta cuvenita atunci cand se stabilesc cerintele. Autoritatea contractanta se va asigura ca ofertantul are capacitatea de a duce eventualul contract la bun sfarsit, dar nu va pune conditii impovaratoare, excesive, care ar duce la eliminarea eventualilor ofertanti.
Eficienta folosirii fondurilor publice inseamna folosirea sistemului de concurenta libera si al criteriilor economice pentru atribuirea contractelor de achizitii. Inseamna obtinerea unui raport optim intre calitate si pret, obtinerea de valoare pentru banii investiti.
Principiul asumarii raspunderii urmareste sa asigure o determinare clara a sarcinilor si responsabilitatilor persoanelor implicate in procesul de achizitie publica.
Principiul fundamental al achizitiilor electronice este acela de a urma procedurile achizitiilor traditionale, dar prin intermediul mijloacelor electronice. Alte principii cu aplicabilitate generala sunt egalitatea tratamentului ofertantilor, confidentialitatea informatiilor, inregistrarea tuturor etapelor procesului, securitatea transmisiunii si a pastrarii datelor. 
Trecerea la e-Achizitii se face prin adoptarea tehnologiilor electronice de catre autoritatile contractante si de catre furnizori, in general in mod simultan.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea si Functionarea SEAP.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!