Palatul Roznovanu - Monument Istoric și Nu Numai

Extras din proiect Cum descarc?

Rasfoind prin gradina amintirilor unor pitoresti cotloane iesene gasim, in Ulita Mare, stravechiul Palat Roznovanu, Palatul din Iasi, "al regilor din Belgrad", actual sediu al Primariei si fosta resedinta a vistiernicului Iordache Roznovanu-Rosetti, om politic ambitios si influent, care a dominat viata politica in Moldova in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Acesta era locul unde era "Vinu prea bunu" si "mici indestulu de mancatu", aici locuia cea mai bogata familie a acelor vremuri.
Palatul Roznovanu este vechea resedinta a familiei Rosetti-Roznovanu, construit la dorinta lui Iordache Neculai Roznovanu. A fost inaugurat cu mare fast la 23 aprilie 1832 si la vremea respectiva era considerata cea mai aratoasa cladire din Tirgul Iesilor.
Stapanul palatului a avut 3 sotii, iar ultima dintre ele, Maria, a fost cea care a deschis larg portile palatului pentru muzicieni si oameni de litere.
Aici au concertat George Enescu si Haricleea Darcle, si tot aici si-a citit poeziile Mihai Eminescu, iar balurile date de cucoana Marghiolita erau renumite in regiune.
Cladirea, impresionanta prin somptuozitate si fastul interioarelor, a fost construita in deceniile 7 - 10 ale sec. XVIII-lea si restaurata intre 1830 - 1833 de catre cunoscutul arhitect Johan FREYWALD, cel care a proiectat si Catedrala Mitropolitana. 
Frumosul asezamant, fala Ulitei Mari construit in stil neo-clasic se inaugura la 1832. Odaile au fost zugravite de Ludovic Stavschi iar Paraclisul de pictorul Ioan Balomir.
Palatul avea holuri mari, saloane inalte, lespezi de marmura, balustrade elegante si influente din palatele occindentale. Cladirea a fost printre primele care a avut amenajari de confort si instalatii moderne.
Costruita în 1832 de Iordache Roznovanu, a ars în 1844 si a fost refacuta de Nicolae Roznovanu Rosetti, fiul lui Iordache. 
In ansamblu, ca arhitectura, dar si prin frescele interioare si statuile ce o impodobeau in 1830 exteriorul, palatul apartine stilului neoclasic, cu elemente ornamentale eclectico-baroce. 
Pana in 1891 cand este vanduta statului, cladirea este resedinta a familiei Rosetti - Roznovanu, cea mai puternica si mai influenta familie pe arena politica din Moldava. 
De altfel, in 1866, familia Roznovanu, sustinuta de forte politice din Rusia, incearca organizarea unui complot ce urmarea urcarea in scaunul Moldovei a lui Nunuta Roznovanu, dar planul se soldeaza cu un esec. Un esec a fost si incercarea fostului domnitor Mihail Sturza, stabilit aici in 1858, de a reveni la putere, la 10 ani de la plecarea din tara. 
Figuri marcante se perinda in saloanele Palatului in deceniile 7-8 ale sec. XIX: M.S. Carol I, Natalia Kescu (care va deveni Regina Serbiei in 1882), celebra Hariclea Darclee etc
În 1891, pe vremea primarului junimist Vasile Pogor, cladirea s-a cumparat pentru sediul primariei. De atunci în cladire a functionat Primaria Iasi, Comandamentul Corpului 4 Armata, iar din 1960 din nou Primarie..


Fisiere în arhivă (1):

  • Palatul Roznovanu - Munument Istoric si Nu Numai.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!