Parteneriat Social in Sfera Relatiilor de Munca

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I : Consideratii generale privind parteneriatul social 5
? 1.1 Definirea notiunii de parteneriat social 5
? 1.2 Principiile si formele parteneriatului social 10
? 1.3 Tripartismul-instrument al parteneriatului social 14
CAPITOLUL II: Elementele componente ale parteneriatului social 16
? 2.1 Subiectele, organele si obiectivele sistemului de parteneriat social 16
? 2.2 Negocierile colective 20
? 2.3 Contractele si conventiile colective de munca-arme juridice de parteneriat social 24
CAPITOLUL III: Modele si strategii de organizare a parteneriatului social in tari ale Europei 31
? 3.1 Parteneriatul social pentru formare profesionala in Uniunea Europeana si in statele membre 31
? 3.2 Parteneriatul social pentru formare profesionala in noile state membre ale UE si tarile din sudul Europei 34
? 3.3 Noul parteneriat social 36
CONCLUZII 40
BIBLIOGRAFIA 42


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Intr-un sens foarte larg, parteneriatul social poate fi inteles si definit ca o colaborare intre patronat si sindicate, in scopul rezolvarii unor probleme economice si sociale.
Incheierea contractelor colective de munca reprezinta una din cele mai raspindite forme de colaborare prin care cei doi parteneri reglementeaza salariile si conditiile de munca in general.
Actualitatea acestei teme este argumentata prin faptul ca, parteneriatul social depaseste cu mult acest cadru. El isi face simtita prezenta in domeniul legislatiei, jurisdictiei si administratiei. Scopul sau general este acela, la fel ca in tarile puternic dezvoltate economic, de realizare a ,,pacii sociale'' intre munca si capital. Aceasta pace se realizeaza printr-un dialog si acord permanent intre reprezentantii salariatilor si ai patronilor. Interesele divergente ale muncii si ale capitalului - in tarile occidentale - sunt readuse prin compromisuri pe baza puterii egale a celor doua parti intr-un echilibru acceptabil. In societatea contempotana cind exista o multitudine de relatii stabilirea unui parteneriat este foarte importanta.
Lucrarea de fata este alcatuita din trei capitole. In primul capitol ,,Consideratii generale privind parteneriatul social''se defineste notiunea de parteneriat social, se analizeaza principiile si formele parteneriatului social, deasemeni se caracterizeaza tripartismul ca instrument al parteneriatului.
In cel de-al doilea capitol sunt studiate elementele componenete ale parteneriatului social, si anume, subiectele, organele si obiectivele sistemului de parteneriat social. Parteneriatul social este un domeniu bazat pe comunicarea cit mai eficienta dintre parti astfel negocierile au o prioritate deosebita. In paragraful trei sunt analizate armele juridice de parteneriat social, contractele si conventiile colective.
Ultimul capitol releva modelele si strategiile de organizare a parteneriatului social in tarile Europei, parteneriatul social pentru formare profesionala in statele membre ale Uniunii Europe precum si in tarile din sudul Europei. 
Gradul de cercetare a acestei teme este din ce in ce mai mare, reprezentind un interes sporit pentru evolutia relatiilor de parteneriat. Studierea acestor tipuri de relatii in profunzime este foarte actuala. Am studiat literatura de specialitate, care pe linga functia academica o are si pe cea de instruire a oamenilor in ceea ce priveste organizarea si implementarea parteneriatului social.
CAPITOLUL I : Consideratii generale privind parteneriatul social.
? 1.1 Definirea notiunii de parteneriat social.
Descentralizarea economica si transformarile social-politice care au loc in Republica Moldova, pot avea sorti de izbinda doar in conditiile unei paci sociale, a unor pozitii coordonate ale partenerilor sociali, care reprezinta interesele angajatiilor, patronilor si statului.
Pentru a asigura coordonarea pozitiilor si a lua in considerare interesele partenerilor sociali care, in mare masura, nu corespund, experienta mondiala a elaborat sistemul de parteneriat social, sistem ce permite solutionarea pe cale pasnica a conflictelor care apar intre partenerii sociali.
Parteneriatul social este indisolubil legat de notiunea de autonomie social, prin care se intelege imputernicirea unuinii salariatilor si a celei a angajatorilor de a rezolva independent, fara imixtiunea statului, o serie de probleme sociale Anume din aceste considerente, parteneriatul social poate sa existe numai in conditiile unei autonomii sociale a partenerilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Parteneriat Social in Sfera Relatiilor de Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!