Politica de Dezvoltare Regionala

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere.3
Capitolul 1. Concepte de baza privind politica de dezvoltare regionala.3
1.1. Regiunile de dezvoltare.4
1.2. Definirea si necesitatea politicii de dezvoltare regionala.5
1.3. Obiectivele si principiile politicii de dezvoltare regionala.5
1.3.1. Obiectivele politicii de dezvoltare regionala.5
1.3.2. Principiile de baza ale politicii de dezvoltare regionala.6
1.4. Tipuri de politici de dezvoltare regionala.6
1.5. Caracteristicile politicii de dezvoltare.7
Capitolul 2. Abordarea politicii regionale la nivel european.8
2.1. Problematica dezvoltarii regionale.8
2.2. Cadrul de finantare al UE in perioada 2007-2013: Prioritati.9
2.3. Sursele de obtinere a fondurilor.10
Capitolul 3. Abordarea politicii regionale in Romania.11
3.1. Politica de Dezvoltare Regionala in Romania.12
3.2. Cadrul Strategic National de Referinta (CSNR).15
Concluzii si propuneri de viitor.16
Bibliografie.17


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
"Trebuie tinut minte ca nu exista lucru mai greu de planuit, mai indoielnic de reusit si mai periculos de stapanit decat crearea unui nou sistem. Fiindca initiatorul va avea de infruntat dusmania tuturor celor care au de castigat din pastrarea vechilor stari, iar cei care au de castigat din infiintarea noilor sisteme n-ar gasi decat aparatori cu jumatate de gura."
MACHIAVELLI
Pasnica prabusire a zidului Berlinului si apusul imperiului sovietic a condus in Europa zilelor noastre la evadarea din era situata dincolo de socialism si capitalism, de utopie si emancipare si ancorarea intr-o realitate mult mai cruda, dupa cum s-a dovedit a fi, numita globalizare, monstru fara chip, cuvintul de groaza nelipsit, mai apoi, din nici un discurs public contemporan .
Globalizarea, schimbarile climatice, imbatranirea populatiei, imigratia externa sau nevoia de surse de energie durabila, sunt tot atatea provocari pentru teritoriul european, care trec dincolo de granitele nationale, institutionale sau politice. Europa trebuie sa gaseasca solutii comune acestor probleme, in parteneriat cu reprezentantii de la nivel national, regional si local. Ele au impact direct asupra comunitatilor regionale si locale si necesita colaborarea partenerilor publici si privati pentru gasirea unor solutii practice si integrate.
Intr-o lume aflata intr-o continua schimbare, dezvoltarea regionala trebuie inteleasa si abordata ca fiind un concept sine qua non.
Tot mai multi specialisti s-au aratat preocupati de studierea dezvoltarii regionale a Uniunii Europene, a dezvoltarii nationale sau a celor doua impreuna, prin punerea in evidenta a interdependentelor dintre acestea si sublinierea importantei lor in actualul context al vietii economico-sociale.
Referatul prezinta o serie de notiuni introductive necesare intelegerii modului de functionare a politicii regionale la nivel european, cat si la nivel national. Astfel, sunt prezentate informatii esentiale referitoare la politica de dezvoltare regionala, cu privire la locul si rolul acesteia in procesul de integrare economica europeana, obiectivele, principiile care stau la baza implementarii ei, tipurile de politici de dezvoltare regionala. 
Politica regionala este prezentata atat la nivel european, cat si la nivel national iar in cadrul acestor prezentari sunt detaliate principalele problematici, cadrele de finantare, sursele de obtinere ale fondurilor, instrumente de finantare vizand dezvoltarea regionala, fiind prezentat, totodata, cadrul institutional pentru coordonarea, gestionarea si implementarea instrumentelor structurale.
In Romania politica regionala vine in intampinarea unor necesitati reale ale colectivitatilor locale si regionale. Politica regionala poate fi caracterizata ca reprezentind un nou mod de abordare a dezvoltarii, o abordare de jos in sus, bazata pe initiativele, planurile si programele de dezvoltare ale colectivitatilor locale si regionale.
1. Concepte de baza privind politica de dezvoltare regionala
,,Singura constanta din viata noastra este schimbarea." (Heraclid)
Aceasta maxima a constituit un punct de pornire in vederea intelegerii conceptului de dezvoltare regionala, iar pentru acest lucru am debutat analiza cu studierea conceptului de regiune de dezvoltare.
1.1. Regiunile de dezvoltare
O regiune poate fi definita ca o zona a unui teritoriu avand un ansamblu de caracteristici interne (proprii) distincte si consistente (acestea putand fi fizice sau umane) care ii confera o anumita unitate semnificativa si care o distinge de alte zone invecinate.
Definirea regiunilor trebuie:
- sa fie orientata in sensul identificarii problemelor teritoriale;
- sa fie astfel facuta, incat sa permita identificarea unor spatii adecvate pentru anumite tipuri de actiuni, precum alocarea de fonduri, aplicarea diferentiata a taxelor, cooperearea sau parteneriatele etc;
- sa fie realizata de catre specialisti in dezvoltare regionala, decidenti si cetateni la nivelul regiunilor.
Numarul de criterii care pot contribui la delimitarea unei regiuni este nesfarsit: atribute fizice, caracteristici socio-economice, de limba, gradul de incarcatura teritoriala (Whittlesey, Richieri) sau prin prisma mecanismelor de constituire etc. De exemplu, dupa caracterul de participare a masei, energiei si a informatiei in structurarea teritoriului, regiunile pot fi:
- omogene;
- functionale;
- polarizate.
Din punct de vedere analitic, conceptul de regionalizare considera regiunea drept una dintre cele mai bune forme de organizare spatiala a informatiei, iar regiunile functionale sunt socotite de importanta majora pentru procesul si obiectivele planificarii si dezvoltarii.
Putem vorbi si de alte tipuri de regiuni:
- regiuni aglomerate;
- regiuni in declin; a a 
- regiuni geografice;
- regiuni istorice;
- regiuni naturale;
- regiuni de planificare;
- regiuni subdezvoltate.
Din unghiul politicilor de dezvoltare comunitara, regiunea desemneaza o diviziune teritoriala a unei tari, care poate fi administrata sau nu. Utilizarea termenului de regiune in contextul politicilor de coeziune economica si sociala se loveste de doua impedimente.
Prima dificultate se refera la absenta unei demarcatii clare a regiunii din punct de vedere economic. Cel de-al doilea obstacol este dat de eterogenitatea teritorial-administrativa a statelor membre ale Comunitatii Europene. Din aceste motive, atat in viziunea Tratatului de la Roma, cat si in a celorlate care i-au urmat, cuvantul regiune semnifica o arie geografica in sens general.
Unitatile de baza pentru politica regionala sunt regiunile de dezvoltare si ariile prioritare.
O regiune de dezvoltare poate fi definita si delimitata in spatiu, in raport cu anumite obiective si interese specifice. Poate fi o regiune administrativa daca marimea, structura si functiile sale sunt adecvate, sau poate fi rezultatul unei agregari complexe de factori si criterii, care raspund nevoilor de a constitui structuri institutionale eficace. O definitie cuprinzatoare in acest sens este oferita de catre Parlamentul European:''prin regiune de dezvoltare se intelege un teritoriu care formeaza, din punct de vedere geografic, o unitate neta sau un ansamblu similar de teritorii in care exista continuitate, in care populatia poseda anumite elemente comune, dorind sa-si pastreze specificitatea astfel rezultata, dar si sa se dezvolte cu scopul de a stimula progresul cultural, social si economic.'' 
Ariile prioritare permit structurarea unor programe specifice de dezvoltare in domenii precum industria, agricultura, somajul, mediul inconjurator etc., avand ca actori nu numai guvernul, ci si autoritatile de la nivel teritorial sau local. Ariile prioritare, definite ca subregiuni sau grupuri de localitati, sunt utile pentru reducerea disparitatilor intra-regionale.
Ariile prioritare au o compozitie a populatiei care este mai putin favorabila dezvoltarii (este imbatranita, cu nivel redus de instruire, grad redus de urbanizare etc.) si/sau prezinta disfunctionalitati grave, asociate cu tipuri specifice de activitati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica de Dezvoltare Regionala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!