Politica Europeana in Domeniul Cultural

Extras din proiect Cum descarc?

Partea I
I Scurt istoric al politicii culturale
Conventia Europeana a Drepturilor Omului, adoptata in 1950 de Consiliul Europei, serveste drept text de referinta la Curtea Europeanapentru Drepturile Omului. Cu toate acestea, Conventia in cauza nu are nici oreferire la domeniul social si cultural. Drepturile sociale, aparute deja lamijlocul secolului al XIX-lea sunt totalmente ignorate. A fortiori, sunt ignorate si drepturile culturale, a caror aparitie este inca destul de recenta. Tratatul de la Roma din 1957 este consacrat inainte de toate UniuniiEuropene, insa el nu ignora in totalitate cultura, pentru ca mentioneaza mijloace care permit actiuni concrete in domenii precise, ca de exemplu regimul fiscal al fundatiilor culturale, drepturile de autor sau chiar tranzitul tezaurelor patrimoniale nationale. In afara acestor referinte economicocomerciale anecdotice, despre o problema sau alta de ordin cultural, nu exista in Tratatul de la Roma nici un articol care sa vorbeasca doar despre Cultura sau care ar putea permite schitarea celui mai mic proiect de politica culturala. 
Tratatul de la Maastricht in 1992 a marcat deja un moment important in sensul reorientarii putin cate putin a continutului legislatiei europene asupra culturii, ajungandu-se ca Articolul 128 sa reuneasca obiectivele in acest domeniu:
o salvarea si valorificarea patrimoniului cultural european, tinandu-se cont de diversitatea culturilor nationale si regionale,
o cooperarea cu statele membre, in mod deosebit pentru ameliorarea cunoasterii si difuzarii culturii europene, in schimburile culturale necomerciale si creatia artistica, literara si audio-vizuala,
o favorizarea cooperarii cu diverse tari si organizatii internationale competente in domeniul culturii,
o studierea efectelor provocate de deciziile luate in alte sectoare si in special in economie asupra culturii.
Articolul 128 a fost preluat aproape integral in 1997, in articolul 157, in Tratatul de la Amsterdam, amplificandu-se printre altele importanta acordata notiunii de diversitate culturala. Aceste articole au meritul de a lua in consideratie cultura, insa o limiteaza din pacate doar la anumite domenii si refuza sa abordeze cultura ca drept fundamental.
Exista insa o serie de initiative ale statelor europene pentru a promova prin diferite metode dialogurile interstatale, pentru a facilita schimburile si circulatia persoanelor, pentru a finanta proiecte de dimensiune europeana. In ultimii ani au fost initiate o serie de manifestari emblematice, cum ar fi reteaua capitalelor europene ale culturii, insa nu se
poate vorbi inca, in aceasta etapa, de un proiect cultural european.
O perioada buna de timp au existat cooperari cu UNESCO si Consiliul Europei, limitandu-se la diverse lucrari teoretice sau la schimburi de studii, ca de exemplu asupra traficului de opere de arta, asupra notiunii de democratie culturala.
Dupa anii '80 in Europa au avut loc actiuni concrete in favoarea culturii. Majoritatea initiativelor au pornit de la un punct de vedere economic si s-au referit la pretul cartilor, la drepturile in domeniul audiovizualului sau taxele pentru antichitati. Au mai existat, de asemenea, si unele initiative sectoriale, ca de exemplu crearea Orchestrei Tinerilor din
Comunitatea Europeana sau simbolice, ca restaurarea Acropolei. Au existat si unele programe specifice cum ar fi COMETT, care viza promovarea cooperarii intre universitati si organizatii, cativa ani mai tarziu programul Ariei, pentru a subventiona cartea si lectura si a sustine operatiunile de traducere. A urmat Raphael, pentru a salva si a pune in valoare patrimoniul cultural european, Kaleidoscope, pentru a ajuta proiectele culturale si artistice de dimensiune europeana, Media, pentru a dezvolta cinematografia europeana. Incepand din ianuarie 2000, programele Ariene, Raphael si Kaleidoscope au fost reunite intr-un singur proiect cadru multidisciplinar, numit Culture 2000. Acest program ar putea fi punctul de lansare concreta al unui proiect ceva mai ambitios. Vocatia lui este incurajarea a trei mari axe de actiune culturala.
Prima axa vizeaza sa incurajeze cooperarea organizatiilor si institutiilor nationale in domeniul marilor evenimente, al intalnirilor interculturale, ca si pregatirea in vederea unei mai bune mobilitati a actorilor culturali.
Cat despre cea de a doua axa, aceasta isi propune sa promoveze proiecte de anvergura, destinate sa faca cunoscuta europenilor mostenirea lor comuna si diversitatea lor culturala.
In cele din urma, a treia axa are ca obiectiv sustinerea oricarui proiect specific inovator, la care participa cel putin patru tari membre, si care faciliteaza accesul la cultura, incurajarea culturilor din tarile respective sau cooperarea cu diferite alte tari.
La acestea se adauga alte programe cu finalitate pur culturala: FEDER- Fondul European de Dezvoltare Regionala, FSE - Fondul Social European si FEOGA - Fondul European de Orientare si Garantie Agricola, care pot avea legaturi directe cu sectorul cultural si pot sustine transferul de know-how cultural atat in cadrul Uniunii, cat si in spatiul geografic european, in general.
II Concepte de baza privind politica in domeniul cultural
1. Definirea si necesitatea politicii culturale
Definirea notiunii de politica culturala a fost mereu in atentia marilor organizatii internationale precum UNESCO sau Consiliul Europei. 
Astfel, in lucrarea "In from the margins", lucrare de referinta in analiza culturii si dezvoltarii in Europa, publicata de Consiliul Europei in 1997, se spune "Noi definim politica culturala ca fiind un cadru general de masuri publice luate in domeniul cultural. Ele pot fi luate de guvernele nationale, autoritatile regionale si locale, sau prin institutiile lor. O cerere politica explicia defineste teluri. Pentru realizarea acestor teluri, este necesar sa existe mecanisme care sa permita planificarea, realizarea si evaluarea lor".
O alta definitie este cea data in mai vechea lucrare "Reflexions prealables sur les politiques culturelles" realizata de UNESCO. In aceasta lucrare politica culturala este definita ca fiind: "... un ansamblu de practici sociale, constiente si deliberate, de interventie in scopul satisfacerii unor certe nevoi culturale, prin angajarea optima a tuturor resurselor materiale si umane de care socieatea dispine la un moment dat".
Cultura a ajutat generatii intregi sa-si gaseasca sensul, identitatea, viziunea proprie, ea a dat comunitatilor sentimentul de apartenenta si respect reciproc. Astfel, potrivit Dictionarului Academiei Franceze definitia culturii este urmatoarea: "Pe plan social, cultura desemneaza astazi ansamblul aspectelor intelectuale, morale, materiale, al sistemului de valori, al stilului de viata ce caracterizeaza o civilizatie".


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Europeana in Domeniul Cultural.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!