Pozitia Judetului Buzau in Regiunea Sud-Est

Extras din proiect Cum descarc?

1. Caracteristicile generale ale judetului
Istoric
Straveche vatra de istorie si civilizatie, Buzaul, ca nume dacic de legenda, mentionat pentru prima oart intr-un document scris in secolul al IV-lea e.n., era caracterizat de Nicolae Iorga in cartea "Drumuri si orase din Romania", aparuta cu mai bine de nouazeci de ani in urma, ca "un tinut de mosneni, unii dintre ei urmasi ai razboinicilor din vremile de necurmate lupte" care "au pe langa aristocratia vechimii pamantului si pe aceea a indelungatei manuiri a sabiei".
Prima mentiune documentara a judetului Buzau ca unitate administrativa, dateaza din anul 1481, cand, prin proclamatia catre locuitorii tinuturilor Buzaului, Ramnicului si Brailei, Stefan cel Mare ii indemna sa-l recunoasca domn al Tarii Romanesti pe fiul sau adoptiv Mircea.
Targul Buzau este mentionat documentar pentru prima data in anul 1431, iar Ramnicu-Sarat in 1439.
Situat la interfata celor trei mari provincii romanesti, a caror punte de legatura a fost, tinutul Buzaului, cu mandrele lui plaiuri, a luat parte la evenimentele de seama din istoria poporului roman, populatia locala participand efectiv si activ la implinirea aspiratiilor de unitate si independenta nationala, de eliberare sociala.
Calatorind pe plaiurile Buzaului, drumetul intalneste locuri, unele prea putin cunoscute, de-o rara frumusete: munti de-o salbaticiune aparte, defilee si cascade, vai cheiuri si lacuri pline de farmec si poezie,dealuri cu pomi fructiferi si intinse podgorii, peisajul selenar al Paclelor si nesfarsita campie a Baraganului, cu holde aurii unduitoare, dar si cu paduri de frasin, salcam si stejariseculari.
Asezare geografica
Judetul Buzau este situat in partea de sud-est a tarii, invecinandu-se cu judetele Brasov si Covasna, catre nord-vest; cu judetele Vrancea si Braila catre est ; cu judetele Ialomita si Ilfov catre sud si judetul Prahova catre vest.
Ocupand o suprafata de 6072 km2, judetul Buzau se situeaza intre longitudinile de 44?50'-45?45'si latitudinile de 26?10'-27?20'. Buzaul ocupa cea mai mare parte a bazinului hidrografic al raului cu acelasi nume, cuprinzand in mod armonios toate formele de relief.
Legaturile judetului cu celelalte zone din tara:
- Drumul European E 85 (sau DN 2) dinspre Bucuresti sau dinspre Suceava, Bacau, Focsani;
- DN 1B spre Ploiesti; 
- DN 10 spre Brasov (itinerar pe Valea Buzaului);
- DN 2B spre Braila;
- Magistrala feroviara - linia 500 - de importanta europeana (Bucuresti-Ploiesti-Buzau-Focsani-Bacau-Suceava).
Suprafata si structura acesteia
Suprafata judetului este de 6.102,6 km2 (2,6 % din suprafata tarii). Judetul Buzau se intinde pe aproape tot bazinul hidrografic al raului Buzau care izvoraste din curbura Carpatilor. Dispunerea armonioasa a celor trei forme de relief caracterizeaza judetul Buzau: la nord se gasesc Muntii Buzau, parte din Carpatilor de Curbura; la sud se gaseste campia, apartinand Campiei Romane, iar la mijloc, o regiune de dealuri acoperite cu livezi. Unele dealuri coboara spre sud, ceea ce le confera un climat sud-mediteranean favorabil viticulturii, regiunea Pietroasele fiind renumita pentru vinurile sale.
Dupa modul de folosinta, suprafata judetului Buzau se imparte in:
Relieful
Judetul Buzau concentreaza intre limitele sale toate cele trei principale forme de relief, care se dispun structural sub forma generala a unui amfiteatru ce coboara in trepte de la zona muntoasa din nord catre zona de campie din sud prin intermediul unei zone mediane subcarpatice.
Zona de munte cuprinde in limitele sale muntii propriu-zisi ai Buzaului (exceptand masivul Ciucas) si o portiune din versantul apusean al muntilor Vrancei. Ambele subdiviziuni sunt identice ca structura si aspect geografic.
Muntii Buzaului cuprind de la est catre vest masivele : Ivanet, Penteleu, Podul Calului, Siriu si Monteoru, primii patru fiind si cei mai interesanti sub aspect peisagistic si turistic.
Muntii Vrancei, situati la limita de nord-est a judetului, sunt alcatuiti din versantul apusean al masivelor : Lacaut, Goru, Giurgiu si Furu.
Ca structura geologica, muntii judetului Buzau sunt alcatuiti din roci putin dure, de varsta paleogena, adica din alternante de : gresii, marne, sisturi, ceea ce explica intr-o buna masura altitudinea lor redusa : Lacaut - 1777 m, Goru - 1784 m, Giurgiu - 1720 m, Furu - 1414 m, Penteleu - 1772 m, Crucea Fetii - 1578 m, Podu Calului - 1440 m, Bocirnea - 1659 m,


Fisiere in arhiva (1):

  • Pozitia Judetului Buzau in Regiunea Sud-Est.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!