Pozitia Judetului Neamt in Cadrul Regiunii Nord-Est

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap 1. Caracteristici generale ale judetului Neamt 1
1.1 Relieful 2 
1.2 Reteaua hidrografica 3 
1.3 Clima 3
1.4 Resursele naturale 4
1.5 Populatia si gradul de urbanizare 7
Cap 2. Structura economica in profil sectorial 10
2.1 Industria 10
2.2 Agricultura 11
2.3 Silvicultura 14
2.4 Turismul 14
2.5 Infrastructura 15
2.6 Resursele umane si piata fortei de munca 17
2.7 Calitatea factorilor de mediu 20
2.7.1 Calitatea aerului 20
2.7.2 Calitatea apei 25
2.7.3 Calitatea solului 31
2.8 Spatiul rural 32
Cap 3. Analiza SWOT 33 
Cap 4. Obiective strategice si proiecte prioritare in vederea dezvoltarii judetului 34
Bibliografie 49


Extras din proiect Cum descarc?

Cap 1. Caracteristicile generale ale judetului Neamt
Parte a provinciei istorice Moldova, regiunea Nord - Estica a Romaniei este o zona in care istoria, cultura si traditia sunt prezente si completeaza mediul natural, deosebit de atragator. Ea a fost multa vreme considerata o zona indepartata si misterioasa a Europei, iar incepand cu 1 ianuarie 2007 constituie granita estica a Uniunii Europene si a NATO.
Din perspectiva geografica, linia peisajului variaza de la lanturile muntoase impadurite din Vest, spre podisurile line din centru si apoi catre campii in Est, cu lacuri, vii si zone agricole extinse.
Judetul Neamt este situat in partea central - estica a Romaniei, la limita dintre Carpatii Orientali si Podisul Moldovei, de-a lungul vailor raurilor Bistrita si Siret.
Vecinii sai sunt: la Nord - judetul Suceava, la Est - judetele Iasi si Vaslui, la Sud - judetul Bacau iar la Vest - judetul Harghita. Judetul Neamt are o suprafata de 589.614 km2, aproximativ 2,5% din suprafata Romaniei si se incadreaza, din punct de vedere geografic, intre 460 40' si 470 20' latitudine nordica si 250 43' si 270 15' longitudine estica.
Suprafata judetului Neamt dupa modul de folosinta total 589614 ha
Suprafata %
Paduri si alte terenuri cu vegetatie forestiera 260.613 44,2
Terenuri de folosinta agricola 284.030 48,2
Suprafata cursurilor de apa si a lacurilor 10.423 1,8
Drumuri 7889 1,3
Constructii 11.465 1,9
Terenuri neproductive 15.194 2,6
Armonia formelor de relief si diversitatea resurselor naturale ale acestui tinut contureaza profilul economic al judetului Neamt. Potentialul energetic al raurilor, intinsele suprafete de paduri, pasuni si fanete naturale, bogatia si diversitatea materialelor de constructii din zona montana, terenurile bune pentru agricultura din partea de est a judetului constituie surse importante ce au fost puse in valoare si au contribuit la crearea unei structuri economice armonioase.
Din punct de vedere administrativ, judetul Neamt include 2 municipii: Piatra Neamt si Roman, orasele: Bicaz, Targu Neamt si Roznov, 78 de comune cu 344 sate.
Orasul de resedinta Piatra-Neamt, atestat istoric din anul 1392 sub numele de Piatra lui Craciun, situat in apropierea masivului Ceahlau, acest adevarat "Olimp al Moldovei", nu este numai o rascruce de drumuri turistice, ci si un important obiectiv industrial si turistic, detinand monumente istorice si de arhitectura.
1.1 Relieful
Relieful judetului este dispus in trepte, cuprinzand munti, dealuri, podisuri, campii. Relieful judetului Neamt se suprapune partial Carpatilor Orientali, Subcarpatilor Moldovei si Podisului Moldovenesc. Asadar unitatile de relief predominante in judet sunt cele muntoase, reprezentate de Carpatii Orientali (prin muntii Bistritei, masivul Ceahlau, muntii Hasmas, muntii Tarcau si muntii Stanisoarei), care ocupa 278.769 ha (51% din suprafata judetului). De asemenea putem aminti unitatea subcarpatica, reprezentata de Subcarpatii Moldovenesti, si cea de dealuri, ale Podisului Central Moldovenesc. Neindoielnic, din intreg lantul Carpatilor Orientali, Masivul Ceahlau este cel mai impresionant, atat prin frumusetea deosebita a peisajului oferit, cat si prin aspectul sau impunator. Pe langa acesta, nu putem sa nu mentionam Cheile Bicazului, strabatute de raul Bicaz.
1.2. Reteaua hidrografica
Reteaua hidrografica a judetului totalizeaza 2150 km cursuri de apa. Cursurile de apa autohtone sunt: Siretul, cu lungimea de parcurs pe teritoriul judetului de 56 km, Moldova cu 50 km si Bistrita cu 126 km. Pe langa acestea, pe teritoriul judetului Neamt exista si o retea de rauri autohtone, dintre care se pot enumera: Ozana, Cracau, Tarcau, Cuejdiu, Calu, Nechit, Sabasa etc.
Principalul curs de apa ce strabate teritoriul judetului este raul Bistrita, afluent de dreapta al Siretului, care, izvorand din Muntii Rodnei tranziteaza judetul pe o distanta de 126 km din totalul de 288 km lungime. Bistrita are cel mai lung curs montan dintre raurile Romaniei si formeaza un bazin hidrografic cu o suprafata de 6974 km2. El alimenteaza acviferele exploatate in scop potabil (Vaduri, Brasauti, Frunzeni, Gheraesti).
Densitatea retelei hidrografice este cuprinsa intre 0,5 si 1,2 km/km2, scazand sub 0,5 km/km2 in regiunea extracarpatica.
In anii '70 au fost realizate ample lucrari de amenajari si regularizari ale raului Bistrita. Dintre acestea, pe teritoriul judetului Neamt au fost realizate 4 lacuri de acumulare: Bicaz-Izvoru Muntelui (3120 ha), Pangarati (155 ha), Vaduri (150 ha) si Batca Doamnei (230 ha).
Din punct de vedere al regimului de alimentare, apele subterane au o pondere de 15-30%, iar cele din topirea zapezii intre 30-40%. Lacurile existente pe teritoriul judetului sunt artificiale, fiind amenajate in scopuri complexe (hidroenergetice, pentru atenuare viituri, irigatii, piscicultura, rezerva de apa, agrement). Dintre toate, acumularea Izvorul Muntelui este cea mai importanta, avand o suprafata de aproximativ 3120 ha si un volum de apa de aproximativ 1251 milioane m3.
Apele subterane utilizate sunt cele freatice care constituie principala sursa pentru alimentarile cu apa ale populatiei din zona (atat ca surse centralizate pentru localitatile urbane cat si ca surse locale - fantani, captari de izvoare - pentru zona rurala).


Fisiere in arhiva (1):

  • Pozitia Judetului Neamt in Cadrul Regiunii Nord-Est.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!