Primul Ministru in Doua State Membre ale Uniunii Europene - Marea Britanie si Olanda

Extras din proiect Cum descarc?

1. Prezentarea generala si justificarea alegerii acestei teme.
Cele doua state europene, Marea Britanie si Olanda, au o caracteristica comuna: ambele sunt monarhii constitutionale ereditare. 
Marea Britanie este un regat cu un statut special din punct de vedere al structurii si al modului in care are loc desfasurarea procesului politico-administrativ. Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord este compus din patru mari unitati teritorial-administrative: Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord. Acestea beneficiaza de un grad variat de autonomie. Coordonarea la nivel legislativ si executiv se efectueaza prin Parlamentul Westminster si Guvernul Whitehall.
Un rol simbolic este inca detinut de Regina Marii Britanii si Curtea Regala. Regina are datoria de a participa la ceremoniile publice semnificative pentru Marea Britanie si de a promulga actele oficiale. Atributiile Reginei sunt formale , conforme cu ,,Prerogativele Regale" care nu au mai fost modificate din secolul al XVII-lea. Regina numeste Primul Ministru dintre liderii politici ai partidului care a castigat alegerile. Ea are dialog deschis cu Primul Ministru, iar prezenta sa asigura stabilitate si continuitate politica. Actualul suveran al Regatului Unit este Regina Elisabeta a II-a, care a urcat pe tron in 1952 si a fost incoronata in 1953.
Marea Britanie nu are o Constitutie scrisa dar dispune de un set de statute, conventii si legi generale. Principiile de guvernare se bazeaza pe traditie, conventii, regulamente si precedente.
Olanda este una din cele mai dezvoltate state europene, alaturi de Germania, Franta, Luxemburg, Belgia si Italia a pus bazele Comitetului Economic European (CEE). Aceasta a avut un rol deosebit de important in procesul de consolidare si extindere a UE, dovedindu-se a fi un adevarat sprijin pentru statele candidate. Seful statului este Monarhul, iar Constitutia recunoaste succesiunea regala. 
Olanda este o monarhie constitutionala din anul 1815, dupa ce intre 1581 si 1806 a fost o republica (tara a fost ocupata de Franta intre 1806 si 1815). 
Dupa 1980, Olanda este reprezenata de regina Beatrix, succesoarea reginei Juliana. Teoretic, regina numeste membrii guvernului. Practic, o data cunoscute rezultatele alegerilor parlamentare, se formeaza guvernul de coalitie (aceasta etapa poate dura cateva luni), urmand ca acesta sa fie recunoscut de regina.
Cele doua state membre ale Uniunii Europene reprezinta doua motoare economice ale Europei precum si unele din cele mai dezvoltate, un argument in acest sens este valoarea PIB/loc a celor doua state: in Marea Britanie fiind de 27,490 $ iar in Olanda de 39,132 $ in 2003. Iar ponderea serviciilor in Structura PIB este aproximativ egala in ambele state, in Marea Britanie este de 73,7% iar in Olanda este de 72,4%, agricultura avand un procent foarte mic in structura PIB-ului, in Marea Britanie de 1.4% iar in Olanda de 2.6%.
Am ales cele doua state pentru a realiza o analiza comparativa a temei abordate pentru ca mi s-a parut interesanta o abordare a doua state care au ca forma de guvernare: monarhie constitutionala ereditara, in ciuda acestei asemanari particularitatile functiei de Prim Ministru in cele doua state prezinta o multitudine de deosebiri care au un impact deosebit asupra vietii politice in ambele state.
2. Prezentarea particularitatilor functiei de Prim-Ministru in Marea Britanie.
Cea mai importanta functie politica in sistemul de guvernare britanic este cea de prim-ministru. Primul ministru britanic are o pozitie extrem de puternica, dispunand de un potential de patronaj major, care ii permite de exemplu sa numeasca circa 100 de deputati, membri ai partidului de guvernamant, in functii ministeriale si extra-ministeriale, in pozitiile de conducere a unui numar mare de functii publice de la sanatate la imigrare si pana la BBC. Puterea detinuta de primul ministru se sprijina si pe loialitatea partidului din care face parte si pe care il conduce, pe Parlament si pe faptul ca partidele nu trebuie sa formeze de regula coalitii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Primul Ministru in Doua State Membre ale Uniunii Europene - Marea Britanie si Olanda.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!