Raspunderea Juridica a Salariatilor

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Consideratii generale privind raspunderea juridica in dreptul muncii 3
2. Disciplina muncii 4
3. Raspunderea disciplinara 6
3.1. Definitie si trasaturi 6
3.2. Conditii de aplicare a raspunderii disciplinare 7
3.3. Abaterea disciplinara 7
3.3.1. Definitie 7
3.3.2. Elementele constitutive ale abaterii disciplinare 8
3.3.3. Cauzele care inlatura caracterul ilicit al faptei 9
3.4. Sanctiunile disciplinare 9
3.4.1. Sanctiunile disciplinare generale 10
3.4.2. Procedura aplicarii sanctiunilor disciplinare generale 11
3.5. Caile de atac 13
4. Raspunderea patrimoniala 13
4.1. Definitie 14
4.2. Raspunderea patrimoniala a salariatului fata de angajatorul sau 14
4.3. Raspunderea patrimoniala a angajatorilor fata de salariati 18
5. Raspunderea contraventionala 19
6. Raspunderea penala 21
7. Concluzii 25
8. Bibliografie 26


Extras din proiect Cum descarc?

1. Consideratii generale privind raspunderea juridica in dreptul muncii
Prezenta in toate ramurile dreptului , institutia raspunderii juridice asigura eficacitatea ordinii de drept, stimuleaza activitatea de respectare a legii, stabilitatea si mentinerea ordinii sociale.
Raspunderea juridica este o expresie specifica a ideii de responsabilitate sociala , in conformitate cu care fiecare om trebuie sa isi asume si sa suporte consecintele faptelor sale.
Raspunderea intervine atunci cand o anumita conduita nu se conformeaza modelului stabilit de norma juridica, iar aceasta conduita este apreciata in mod negativ.
Notiunea de raspundere nu poate fi just inteleasa decat pornindu-se de la formele concrete de raspundere: civila, penala, disciplinara etc. Formele concrete ale raspunderii prezinta nu numai particularitati, dar si asemanari si elemente comune.
Astfel, atat raspunderea civila, cat si raspunderea specifica dreptului muncii au o natura contractuala, insa rigorile sanctionatorii ale raspunderii specifice dreptului muncii sunt atenuate, de exemplu: salariatii au obligatia de a acoperi numai dauna efectiv produsa, nu si beneficiul nerealizat, repararea pagubei se face totdeauna prin echivalent banesc, executarea silita se poate face numai asupra unei cote din salariu etc.
Fata de raspunderea specifica dreptului penal, avand in vedere ca prezinta un grad de pericol social mult mai redus, sanctiunile din dreptul muncii nu sunt atat de grave, predominand sanctiunile patrimoniale, pe cand in dreptul penal predomina sanctiunile care privesc libertatea persoanei, in materie penala gradele vinovatiei (intentie, culpa), conduc la individualizarea sanctiunii, pe cand in dreptul muncii nu au nici o relevanta, salariatul raspunzand pentru culpa cea mai usoara. Gasim si elemente comune, astfel ambele forme de raspundere sunt unipersonale, nefiind posibila raspunderea prntru altul; ambele recunosc reabilitarea ca institutie specifica care "sterg" consecintele negative ale faptei pedepsite prin trecerea unui interval de timp, cauzele de exonerare de raspundere sunt asemanatoare etc.
Legislatia muncii nu defineste notiunea de raspundere, limitandu-se doar la oferirea a patru forme de raspundere, sfera care se ocupa de redarea conditiilor angajarii unei anumite raspunderi, a naturii sanctiunilor prevazute si intinderii acestora, a principiilor raspunderii, a termenelor in care pot fi aplicate sanctiuni, sau a repararii prejudiciului, a cailor de atac, etc. 
Se poate trage concluzia ca raspunderea caracteristica dreptului muncii are o natura legala, formele specifice de raspundere in dreptul muncii fiind expres reglementate in Codul muncii sau in alte acte normative privitoare la raporturile de munca.
2. Disciplina muncii
Prin incheierea contractului de munca intre angajator si salariat se naste un raport de subordonare. Subordonarea, existenta din treapta in treapta organizatorica, apare ca o necesitate obiectiva impusa de insusi diviziunea muncii.
Disciplina muncii este conditie obiectiva, necesara si indispensabila desfasurarii activitatii fiecarui angajator . Necesitatea respectarii unei anumite ordini, a unor reguli, care sa coordoneze conduita indivizilor, pentru atingerea scopului comun, se impune cu forta evidenta valabila pentru orice activitate umana desfasurata in colectiv. Desigur ca, in noile conditii economice, politice si sociale, din tara nostra, rolul disciplinei nu a scazut; ea isi mentine pe deplin actualitatea si importanta sa . 
In virtutea raportului de subordonare, salariatul trebuie sa respecte nu numai obligatiile generale de munca prevazute in actele normative, in contractul colectiv si contractul individual de munca, in regulementul intern, dar si masurile (dispozitiile) data de angajator prin decizii, ordine scrise sau verbale in exercitarea atributiilor sale de coordonare, indrumare si control.
Punand in evidenta importanta indatoririi de a respecta disciplina muncii, Codul muncii o enunta in art. 39 alin. (2) lit. b) ca o obligatie distincta a salariatilor. Aceasta obligatie corespunde dreptului angajatorului - prevazut la art. 247 alin. (1) din acelasi cod - de a aplica sanctiuni disciplinare salariatilor ori de cate ori constata ca acestia savarsesc abateri disciplinare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Juridica a Salariatilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!