Reforme Administrative în Europa Centrală și de Est

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 7 2
Capitolul I
Consideraţii generale despre reforma administraţiei publice româneşti. 9 1.1.Raportul de ţară al Comisiei Europene din 1998 10
1.2.Raportul de ţară al Comisiei Europene din 1999 10
1.3. Raportul de ţară al Comisiei Europene din 2000 10
1.4. Raportul de ţară al Comisiei Europene din 2001 10 1.5. Raportul de ţară al Comisiei Europene din 2002 12 
1.6. Raportul de ţară al Comisiei Europene din 2003 13 
1.7. Raportul de ţară al Comisiei Europene din 2004 13
Capitolul II
Reforma administraţiei publice din România 
2.1.Priorităţi pentru reforma administraţiei publice 16
2.2.Strategia Guvernului României privnd accelerarea reformei 
administraţiei publice 18 
2.3.Funcţia Publică 18 
2.4.Sprijinirea procesului de reformă în administraţia publică 18 
2.4.1Programele multianuale de modernizare a administraţiei publice 19 2.4.2.Cadrul de auto-evaluare a modului de funcţionare a instituţiilor administraţiei publice 19
Capitolul III
Raportul Comisiei Europene din anul 2005 21 
Capitolul IV 
Sinteză asupra îndeplinirii prevederilor Programului de guvernare în anul 
2005 şi primul trimestru 2006 23
4.1. Raportul Guvernului României privind reforma administraţiei publice 23 4.2.Obiective propuse prin programul de guvernare 23 4.3.Programe finanţate de Banca Mondială 30 
Capitolul V
Raportul de monitorizare al Comisiei Europene mai 2006 32 
Capitolul VI
Raportul de monitorizare al Comisiei Comunităţilor Europene Bruxelles 26.09 2006 34 
Capitolul VII
Studiu de caz- privind managementul funcţiei publice şi al funcţionarilor 
Publici 35
Concluzii 89
Bibliografie 91


Extras din proiect Cum descarc?

Uniunea Europeană aşa cum arată de la 1 ianuarie 2007 
Reforme administrative în Europa Centrală şi Est
INTRODUCERE
Pe plan mondial tendinţa ultimilor douăzeci de ani este cea a globalizării şi dezvoltării intense a sistemelor sociale. În acest nou context statele naţionale sunt puse într-o poziţie cu totul nouă, în care instituţiile şi sistemele administrative trebuie să fie flexibile pentru a se adapta acestor transformări. În noul context geopolitic administraţia publică centrală si locală au devenit factori definitorii în competitivitatea economică a unei ţări sau regiuni economice. 
Pentru România procesul de transformări din administraţia publică capătă noi dimensiuni. Astfel, acestea trebuie să răspundă noilor schimbări din economia mondială, dar în egală măsură şi noilor cerinţe ale procesului de integrare în structurile Uniunii Europene. Reforma administraţiei publice implică modificări de substanţă ale componentelor sale majore, atât la nivelul administraţiei publice centrale cât şi al administraţiei publice locale şi a serviciile publice în general. Pe de altă parte, dezvoltarea democraţiei reclamă instituirea unei noi relaţii între cetăţeni şi administraţie, creşterea si întărirea rolului autorităţilor si reconsiderarea parteneriatului cu societatea civilă şi aleşii locali.
Trebuie precizat că nu există un acquis comunitar în ceea ce priveşte administraţia sau funcţia publică. Tratatul Uniunii Europene (art. 39, par. 4) precizează că libertatea de circulaţie a persoanelor nu se aplică “încadrării în serviciul public”, ceea ce înseamnă că statele membre sunt libere să decida asupra legislaţiei naţionale aplicabile în acest domeniu. Aceeaşi dispoziţie este reluată de altfel şi în Tratatul de instituire a unei Constituţii pentru Europa (art. III – 133, par. 4).
Cu toate acestea, Uniunea Europeană insistă pe întărirea capacităţii administrative care este considerată a sta la baza unei mai bune absorbiri a fondurilor comunitare. Întărirea acestei capacităţi nu poate fi concepută fără o funcţionare eficientă a administraţiei publice, atât în statele membre, cât şi în cele candidate, iar o asemenea funcţionare presupune adaptarea continuă a acestui sector prin strategii de lunga durată şi prin îmbunătăţirea cadrului legislativ. Este motivul pentru care Strategia actualizată a Guvernului României privind accelerarea reformei în administraţia publică a fost adoptată la cererea şi cu sprijinul organismelor comunitare.
Capitolul I
Consideraţii generale despre reforma administraţiei publice româneşti
Reforma administraţiei publice româneşti reprezintă un efort impus şi susţinut de procesul de integrare europeană. Fără eforturile comune ale tuturor factorilor care stabilesc direcţiile traiectorii (Guvernul, ministerele, Parlamentul sau alte instituţii publice), reforma administraţiei publice riscă să se disipeze sau să fie inconstantă. Mihai T. Oroveanu spunea că ”Progresul social-economic al unui stat este determinat de calitatea administraţiei sale. O îmbunătăţire substanţială a administraţiei nu se poate realiza decât pe baza unor cercetări ştiinţifice, iar prin utilizarea unor principii ştiinţifice, administraţia va putea face faţă cerinţelor tot mai complexe ale societăţii în plină transformare” Nu de puţine ori, rapoartele de ţară ale Comisiei Europene au criticat capacitatea managerială din administraţie, traducerea deciziilor politice în planuri de acţiune administrativă sau faptul că noţiunea de administraţie publică profesionistă şi nu politizată este dificil de acceptat în practică de mulţi politicieni.


Fisiere în arhivă (1):

  • Reforme Administrative in Europa Centrala si de Est.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!