Rolul Administratiei Locale in Aplicarea Politicii Europene de Mediu

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere 
2. Baza legala a politicii de mediu a UE
3. Actorii institutionali ai politicii de mediu
4. Obiectivele si sectoarele de mediu 
5. Instrumente de aplicare a politicii de mediu
6. Concluzii


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Polemica referitoare la protectia mediului a devenit un subiect de interes comunitar si a prins contur din punct de vedere legislativ abia la inceputul anilor '70. 
Au trecut peste trei decenii de cand Uniunea Europeana a adoptat primul program de
actiune pentru protectia mediului. De la o abordare sectoriala, europenii au trecut la elaborarea de strategii de dezvoltare durabila, integrand mediul in toate componentele politicilor comunitare; Uniunea a adoptat peste 200 de acte legislative, a dezvoltat un sistem tot mai complex de instrumente, a promovat cercetarea si inovarea tehnologica pentru a gasi tehnologii nepoluante, a dezvoltat eco-piete, a incercat sa actioneze la nivelul comportamentelor de consum si de productie (apreciate astazi ca factor cheie determinant al degradarii sistematice a mediului si a ecosistemelor), s-a implicat activ in actiunea la nivel global in directia reorientarii politicilor
economice catre o dezvoltare durabila in toate tarile lumii.
Preocuparea pentru mediu dobandeste un caracter distinct odata cu semnalarea, de catre Clubul de la Roma, a diminuarii resurselor naturale si a deteriorarii rapide a calitatii apei, aerului si solului. Au trecut doi pana la crearea politicii comunitare de mediu, in 1972 si de aici la dezvoltarea acesteia ca una dintre cele mai importante politici comunitare. Importanta sa nu este datorata anvergurii fondurilor alocate (care nu depasesc fondurile de care dispun politica regionala sau politica agricola) ci faptului ca politica de mediu a devenit politica orizontala a Uniunii Europene, aspectele de protectie a mediului fiind considerente obligatorii ale celorlalte politici comunitare. Prin adoptarea strategiei dezvoltarii durabile ca element principal al campului sau de actiune - adica prin preocuparea pentru natura ca mostenire si resursa a generatiilor viitoare politica de mediu este permanent conectata la tendintele globale de protectie a mediului, asa cum apar ele in urma evenimentelor internationale precum summit-urile de la Rio (1992) si Johanesburg (2002), a protocolului de la Kyoto, etc. In plus, aceasta conectare la si implicare in progresele internationale de mediu transforma Uniunea Europeana in
promotor global al dezvoltarii durabile.
Prezenta lucrare analizeaza problematica mediului ca pe o componenta a strategiei europene de dezvoltare durabila si apoi prezinta elementele de baza ale Politicii Europene de Mediu (PEM), din perspectiva evolutiei mai sus mentionate: dezvoltarea institutionala si actorii comunitari ai politicii de mediu, obiectivele, sistemul instrumentelor PEM, In ultima parte a lucrarii ne vom opri asupra aspectelor relevante privind adoptarea acquis-ului de mediu in Romania.
BAZA LEGALA 
Politica de mediu este conceputa ca forma a politicii generale a statului, avand ca sarcina stabilirea strategiilor, obiectivelor si prioritatilor, metodelor si mijloacelor implicate in
actiunile desfasurate pe plan national in scopul prevenirii si combaterii poluarii,a conservarii si dezvoltarii durabile a mediului.
Reprezetand o politica speciala(atat la nivel national cat si international),politica de mediu inseamna in acelasi timp si evaluarea situatiilor reale ale mediului,constatarea influentelor negative asupra mediului,stabilirea institutionalizata a masurilor necesare organelor statale in protejarea si conservarea mediului,precum si stabilirea sistemelor de sanctionare in caz de poluare si a cuantumului sanctiunilor aplicabile.
Politica de mediu este strans legata si conditionata de politica economica, administrative financiara si legislativa, corelatie ce se bazeaza pe o cointeresare nationala si internationala intrucat reprezinta deopotriva relatii teoretice si relatii practice concrete. Sarcinile politice de protectie a mediului sunt diferite si complexe, principala raspundere a politicii mediului revenind guvernelor fiecarei tari precum si autoritatilor nationale si locale de specialitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Administratiei Locale in Aplicarea Politicii Europene de Mediu.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!