Structura si Rolul Organelor Publice Locale ale Administratiei Publice Locale din Romania

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL.I. APARITIA SI EVOLUTIA ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE 3
CAPITOLUL.II. CONSTITUIREA ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE
2.1 Principiile constitutionale ce stau la baza functionarii administratiei publice locale 5
2.2 Descentralizarea si autonomia locala 5
CAPITOLUL.III. STRUCTURA ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE SI ATRIBUTIILE ORGANELOR LOCALE
3.1Consiliul local 7
3.2 Atributiile consiliului local 7
3.3 Primarul 9
3.4 Atributiile primarului 10
CAPITOLUL.IV. ABORDARE COMPARATIVA INTRE SISTEMUL ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE ROMANE SI SISTEMUL ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE GERMANE 12
Concluzii 14
Bibliografie 15


Extras din proiect Cum descarc?

CAP.I. APARITIA SI EVOLUTIA ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE
Literatura de specialitate, analiza materialelor faptice, precum si traditiile romanesti in domeniu ne conduc la concluzia ca aparitia si evolutia institutiei administratiei publice locale in tara noastra s-au desfasurat intr-o relatie directa cu complexul economic si politico-juridic al societatii romanesti.
Originile administratiei locale se pierd undeva in istoria indepartata, iar autorii lucrarii cu titlul ,,Administratia publica locala in Romania'', afirma ca ,,aparitia vietii administrative locale a precedat cu mult pe aceea a celei generale pentru ca, in ordinea istorica a lucrurilor, comuna cu nevoile ei proprii a aparut inainte de nasterea statului'' De altfel, este umanima parerea specialistilor in istorie si drept in a recunoaste ca bazele organizarii administrative moderne sunt puse de legile pentru infiintarea consiliilor judetene si de organizare comunala din 1864 promulgate de domnitorul Al. Ioan Cuza.
Un moment crucial pentru evolutia administratiei publice locale il constituie aparitia legii pentru infiintarea consiliilor judetene precum si a legii comunale care situiaya pentru prima oara in istoria Tarilor Romane, judetul si comuna ca personae juridice. La fel de important este insa, si momentul instutionalizarii structurilor moderne ale administratiei publice locale in Romania prin adoptarea Constitutiei din 1866 care in articolul 4 stabileste ca: ,, Teritoriul Romaniei este impartit in judete, plasi si commune care nu pot fi modificate decat prin lege''.
Totodata, Constitutia din 1866 statueaza nu numai descentralizarea administrativa completa ci si independenta comunala.
Cele mai importante hotarari ale consiliului comunal sunt supuse aprobarii reprezentantului local al guvernului, respectiv prefectul judetului. Primarul apare ca o dubla calitate de sef al executivului communal si de reprezentant al administratiei central la nivelul comunii.
Mai intai, primarul este ales de membri cu drept de vot ai comunii, in perioada 1874-1882 este numit de prefect urmand ca din 1882 sa fie ales de consiliul comunei si confirmat ulterior de prefect.
Ulterior, in plan legislativ apar o serie de reglementari care vin sa intareasca principiul descentralizarii pe de o parte, iar pe de alta parte sa adanceasca caracterul democrat al eligibilitatii organelor locale prin Constitutia din 1923 care proclama aceleasi principii pentru organizarea administratiei locale ca si constitutia de la 1866, insa acestea sunt mai clare exprimate si mai bine precizate de catre contextuantul de la 1923. Constitutia de la 1923 precizeaza ca legile aferente administratiei publice locale sa aiba la baza descentralizarea.
Prefectul era reprezentantul guvernului in judet, seful administratiei la nivelul judetului si seful serviciilor publice descentralizate, adica serviciile descentralizate ale ministerilor. Insa, Constitutia din 1938 isi pune aprenta perioadei istorice prin care trecea tara si asupra administratiei locale, astfel comuna era administrata de consiliul comunal si de primar. 
In ceea ce priveste Constititia din 1965 cu reglementarile ce decurgeau din aceasta, se prevedea ca organele locale ale puterii de stat, Consiliile populare, erau alese prin vot universal, iar organele locale ale administratiei de stat sau birouri executive ale consiliilor populare alese de acestea, erau raspunzatoare in fata comitetelor sau birourilor executive superioare si a Consiliului de Ministri.
Asadar, intervine aici asa zisul centralism democratic, ce asigura la nivelul administratiei publice locale un sistem strict centralizat de organizare si functionare a autoritatilor publice, iar ,,ideea declarata a autonomiei locale nu era alceva decat o aplicare a rolului conducator al partidului unic in plan local'' 
Apoi, odata cu aparitia legii 69/1991, privind administratia publica locala s-au organizat primile alegeri libere din februarie 1992 ce au permis constituirea autoritatilor administratiei proprii colectivitatilor locale din Romania, pe principiul autonomiei locale si descentralizarii.
CAP.II. CONSTITUIREA ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE
2.1 Principiile constitutionale ce stau la baza functionarii administratiei publice locale
La baza constituirii si functionarii administratiei publice locale stau trei principii constitutionale:
1. eligibilitatea autoritatilor;
2. autonomia locala;
3. descentralizarea serviciilor publice 
Autoritatile administratiei publice prin care se realizeaza autonomia locala in orase, comune si municipii sunt Consiliile locale si primarii, ambele autoritati fiind organe alese. De altfel, ambele consilii sunt autoritati deliberative, primarii, atat cei de la comune cat si cei de la orase sunt autoritati executive.


Fisiere in arhiva (1):

  • Structura si Rolul Organelor Publice Locale ale Administratiei Publice Locale din Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!