Deseuri - Tratare si Valorificare - Fluxul Tehnologic al Armaturilor

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE pag. 1
1. SUBSTANTE POLUANTE EMISE IN PROCESELE TEHNOLOGICE DIN TURNATORII pag. 2
2. TRATAREA SISTEMICA A PROCESULUI DE PRODUCTIE PIESE TURNATE pag. 5
2.1. Analiza subsistemului intrari pag. 5
2.2. Materiale de formare si de miezuire pag. 7
2.3. Componenta materialelor de adaos si auxiliare pag. 10
2.4. Analiza subsistemului mijloace de productie pag. 11
3. SCHEMA PROCESELOR TEHNOLOGICE DIN TURNATORIE pag. 14
3.1. Elaborare fonta cenusie pag. 14
3.2. Prepararea amestecului de formare si a amestecului de miez pag. 17
3.3. Turnarea pag. 20
4. SURSELE DE POLUARE GENERATE DE AGREGATELE TERMICE pag. 21
5. DESEURI NERECUPERABILE SI RECUPERABILE pag. 25
6. POLUAREA IN TURNATORIE pag. 29
6.1. Poluarea apelor de suprafata pag. 29
6.2. Surse de poluare termica pag. 29
6.3. Halda de deseuri pag. 30
6.4. Analiza situatiei privind poluarea termica pag. 30
6.5. Analiza situatiei deseurilor solide din turnatorii pag. 30
BIBLIOGRAFIE pag. 32


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Proiectul este intitulat: Procesul tehnologic de elaborare a armaturilor.
Am ales aceasta lucrare din urmatoarele considerente:
Infrastructura productiei de piese turnate reprezinta un sistem deschis, bazat pe tehnologii care utilizeaza cantiati mari de materii prime, din care rezulta un volum insemnat de deseuri, solide, lichide si gazoase, care impurifica biosfera, in urma proceselor tehnologice utilizate in turnatorii, datorita faptului ca de multe ori aceste sectii se gasesc in apropierea centrelor urbane foarte populate.
Poluarea produce din zi in zi tot mai multe victime, atat printre cei care lucreaza direct in sectiile de turnatorie, cat si in afara lor, iar substantele eliberate in atmosfera printre care oxizii de sulf, azot, carbon, oxizi ai metalelor, praf dar si pulberi de metale, isi manifesta prezenta in mediu.
Acesti agenti poluanti sunt deosebit de periculosi avand consecinte directe asupra sanatatii muncitorilor din sectiile de turnatorie uneori provocand chiar moartea iar in afara acestora efectele se extind asupra populatiei, plantelor si animalelor.
Un alt motiv pentru care am ales aceasta tema este cantitatea semnificativa de deseuri rezultata in urma proceselor tehnologice din sectoarele de tunatorie, urmarind reutilizarea acestora in alte domenii.
1. SUBSTANTE POLUANTE EMISE IN PROCESELE TEHNOLOGICE DIN TURNATORII
Analiza poluarii indusa de procesele din turnatorii
Operatiile prin care se obtin piese turnate se bazeaza pe tehnologii unde se utilizeaza cantitati mari de diverse materii prime si substante chimice de sinteza, avand ca si rezultat deseuri ce impurifica biosfera care cuprinde toate ecosistemele de pe planeta noastra. Daca initial concentrarea efortului stiintific era asupra proiectelor pieselor din constructia de masini, in prezent proiectantii si tehnologii au in vedere ansamblul activitatilor pentru ralizarea pieselor turnate, din care obligatoriu fac parte si studiile privind impactul poluarii produsilor rezultati, respective incadrarea productiei de piese turnate in conceptul dezvoltarii durabile. In prezent se cauta noi procese si procedee tehnologice de turnare, mai economice si mai curate care sa atenueze si sa tinda spre eliminarea a trei carente majore ale turnatoriilor: rentabilitatea scazuta, conditiile inferioare de munca si poluarea. 
Cercetatorii si specialistii din tara si din strainatate, afirma in lucrarile lor ca procesele care au loc in turnatorii constituie originea unei importante poluari industriale care afecteaza , factorii de mediu: aer, apa si sol, deoarece poluarea mediului este o problema fara granita a intregii lumi, a fost si ramane un obiect de studiu pentru toate tarile, dar mai cu seama pentru cele foarte industrializate, care sunt confruntate direct cu efecte deosebit de pagubitoare.
Faptul ca in turnatorie, procesele tehnologice supun atat utilajele cat si oamenii la regimuri grele de munca, pe de-o parte si ca in timpul procesului de obtinere a semifabricatului turnat se deruleaza fenomene intime la nivel de structura moleculara si atomica greu de observat si de stapanit, pe de alta parte, precum si faptul ca natura si performantele pieselor turnate in diversitatea lor impun convergenta mai multor subprocese ce se desfasoara in etape diferite, paralele sau in serie, toate acestea, necesita contributia a foarte multe specialitati tehnice in rezolvarea cerintelor de a realiza piese de calitate, ieftine, usor de prelucrat, fara poluare si cu efort fizic redus.
In sectoarele turnatoriilor sunt vehiculate mari cantitati de materiale, adesea toxice pentru operatori, iar din procesele de obtinere a pieselor turnate rezulta gaze, pulberi, aerosoli, ape uzate si deseuri solide, care au un impact negativ asupra mediului inconjurator. Poluarea majora indusa de activitatiile specifice din turnatorii este reprezentata de poluarea aerului. Procesele din industria turnatoriilor si activitatea economica sunt strans legate cu mediul inconjurator legatura fiind cunoscuta sub denumirea de 'balanta de materiale', aceasta reprezinta chiar legea conservarii masei si energiei. Practic, prelucrarea materiilor prime si a materialelor are urmari atat sub forma de produse finite, precum si sub forma de deseuri, care pot fi solide, lichide sau gazoase. Aceste deseuri in functie de toxicitatea lor, pot afecta mai mult sau mai putin mediul ambiant. In timp au fost clarificate prin cercetari, procesele chimice care au loc la nivelul solului si subsolului, in ape si in atmosfera intre poluanti, intre acestia si componentii aerului atat in apropierea surselor cat si la distante de sute de kilometrii de acestea. Dezvoltarea industriei pe multiple planuri permite elaboarea unor metode moderne si perfectionate, care aplicate permanent sa poata face fata diminuarii continue a cantitatilor de poluanti rezultati, prin implementarea de noi tehnologii, utilizarea integrala a utilajelor de ecologizare, reducerea costurilor si gasirea de noi posibilitati de recuperare sub diferite forme a deseurilor rezultate. 
2. TRATAREA SISTEMICA A PROCESULUI DE PRODUCTIE PIESE TURNATE
NOTIUNI PRIVIND CONCEPTUL DE TRATARE SISTEMICA
Avand in vedere multitudinea proceselor tehnologice care se desfasoara in turnatorii, cantitatile mari de materiale si materii prime care concura la realizarea productiei de piese turnate, existenta a numeroase si diverse utilaje si instalatii, problemele legate de poluare, de protectia muncii si ocrotirea sanatatii, toate acestea, nu pot fi tratate decat intr-un model sistemic. Indiferent de ce tip de turnatorie este vorba, de complexitatea proceselor, de gradul de mecanizare si automatizare, un model de tratare sistemica poate fi constituit ca cel din figura 1.


Fisiere in arhiva (3):

  • Deseuri - Tratare si Valorificare - Fluxul Tehnologic al Armaturilor
    • proiect nemes 1.doc
    • proiect nemes 2.doc
    • proiect nemes 3.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!