Nanotuburi de Carbon

Cuprins proiect Cum descarc?

Putina istorie
Ce sunt nanotuburile de carbon ?
NTC cu un singur perete 
NTC cu pereti multipli
Sinteza NTC


Extras din proiect Cum descarc?

Cunostintele noastre despre carbon sunt cam tot atat de vechi ca si cele despre foc, dar, cu toate acestea, fiecare secol, fiecare deceniu chiar deschid noi perspective asupra acestui, in aparenta, atat de banal element. Astfel, in anul 1996 Premiul Nobel in chimie era acordat pentru sinteza in laborator a fulerenelor, care, la prima vedere, ar parea, dupa diamant si grafit, ,,o a treia forma a carbonului".
Povestea nanotuburilor incepe in 1991, cand japonezul Sumio Iijima, specialist in domeniul microscopiei electronice, a inceput sa se preocupe de problema fulerenelor (despre fulerene aveti informatii detaliate in numarul 7/8 - 2004 al revistei Stiinta si Tehnica). Pentru a le fabrica el utiliza un cuptor special, cu atmosfera inerta, in care se declansa un arc electric intre doi electrozi din carbon pur. In urma experimentelor rezultau fulerene, dar si o serie de reziduuri.
Japonezul, om riguros ca orice om de stiinta, s-a apucat sa studieze la microscop si reziduurile ramase dupa obtinerea fulerenelor. Sa nu credeti ca este o treaba simpla. Este nevoie de multa meticulozitate. Meticulozitatea japonezului i-a fost rasplatita intr-un tarziu. El a devenit descoperitorul nanotuburilor de carbon, obiecte de dimensiuni nanometrice, dar cu un potential de-a dreptul incredibil in ceea ce priveste aplicatiile viitoare.
Aceste molecule cilindrice de carbon prezinta proprietati ce le fac utile in multe aplicatii in nanotehnologie, electronica, optica si alte domenii de stiinta materialelor. Acestea manifesta o duritate si conductibilitate electrica foarte bune si sunt deasemenea foarte buni conductori de caldura.
Nanotuburile de carbon (NTC) sunt forme alotropice de carbon cu o nanostructura care poate avea un raport lungime -diametru de mai mare de 10000. 
Nanotuburile fac parte din familia structurala a fulerenelor si se clasifica in nanotuburi cu un singur perete si nanotuburi cu mai multi pereti. Natura legaturilor dintr-un nanotub este descrisa de chimia cuantica aplicata, in special prin hibridizare orbitala. Legaturile chimice din nanotuburi sunt compuse in intregime din legaturi sp2 , similare cu cele de grafit. Acest tip de legaturi , care sunt mai puternice decat legaturile de tip sp3 gasite in structura diamantului asigura duritatea unica a moleculelor .


Fisiere in arhiva (1):

  • Nanotuburi de Carbon.ppt

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!