Abandonul Scolar - Problema Sociala

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Definirea problemei
2. Analiza fenomenului
3. Elemente cauzale ale abandonului scolar
4. Dimensiunea fenomenului de abandon scolar in Romania
5. Efectele abandonului scolar
6. Masuri de prevenire a abandonului scolar
6.1 Masuri de ordin psiho-pedagogic si psiho-sociologic
6.2 Masuri de ordin socio-profesional
6.3 Masuri de ordin psihiatric 
6.4 Masuri de ordin juridico-social
7. Concluzii


Extras din proiect Cum descarc?

1. DEFINIREA PROBLEMEI 
In contextul actual, guvernul, organismele si organizatiile internationale considera educatia unul dintre cele mai eficiente mijloace de ridicare a standardelor de viata, de diminuare si prevenire a diferitor fenomene cu impact negativ asupra copiilor si tinerilor (abandon scolar, coruptie, infractionalitate juvenila, delincventa, munca ilegala,) si de a oferi alternative pentru solutionarea situatiilor de criza, ca: saracie, excluziune sociala, discriminare, acces limitat la informatie etc. Studii comparative relevante asupra acceptiunii conceptului de "abandon scolar" in sistemele educationale europene si sistemul educational romanesc. Din aceasta perspectiva, abandonul scolar este unul din conceptele care, prin caracteristicile lui cantitative si calitativ, ofera o imagine mult mai nuantata asupra definirii, intelegerii si operarii cu ceea ce expertii domeniului educatiei numesc "acces la educatie, participare si progres scolar si social". Din datele de care dispunem, rata anuala a abandonului scolar se invarte in jurul cifrei de 1%, cu extensii la 45%, diferentele valorice fiind identificate in functie de ciclul scolar (primar, gimnaziu), de zonele de resedinta (urban, rural), de sex (fete, baieti) de zona geografica (dezavantajate economic si social. Exista extensii ale valorii ratei de abandon sunt sesizabile, mai ales, in randul copiilor rromi (45% dupa informatiile oferite la Conferinta OSCE din 2001 de la Bucuresti, valori relative datorita absentei unor datelor primare reale despre aceasta etnie). 
Pana in prezent, demersurile initiate si realizate de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului privind combaterea si eliminarea progresiva a fenomenului abandonului scolar au fost structurate si fundamentate de catre Directia Generala Invatamant in Limbile Minoritatilor Nationale si Accesul la Educatie pe urmatoarele directii: 
2. ANALIZA FENOMENULUI - din perspectiva accesului la educatie, participarii si egalitatii de sanse consta in elaborarea unei strategii de programe si proiecte educative scolare si extrascolare destinate sa ridice rata participarii scolare si sa faciliteze integrarea copiilor care au abandonat scoala. 
Domeniul de competenta: 
o respectarea legislatiei in vigoare referitoare la drepturile copiilor - elevilor apartinand categoriilor sociale marginalizate din ratiuni diverse: economice, etnice, confesionale, defavorizate geografic etc. de a participa la instruire institutionala si educatie in conformitate cu principiile Constitutiei Romaniei, a documentelor programatice in vigoare si a celor internationale la care Romania este parte; 
o elaborarea proiectelor de acte normative privind invatamantul destinat acestor categorii de elevi; 
o elaborarea si monitorizarea programelor sau proiectelor MECT avand acest obiectiv; 
o punerea in aplicare a conventiilor de colaborare cu partenerii strategici ai ministerului; 
o respectarea prevederilor conventiilor si acordurilor semnate de Romania cu organisme, institutii internationale, in elaborarea si implementarea activitatilor specifice populatiei - tinta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Abandonul Scolar - Problema Sociala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!