Analiza Politicii de Dezvoltare Economica a Regiunii Rosia Montana

Extras din proiect Cum descarc?

I. Introducere: 
1.Scopul analizei
Analiza politicii de dezvoltare economica a regiunii Rosia Montana isi propune furnizarea unor alternative viabile pentru revitalizarea zonei din punct de vedere social si economic, pe baza conceptelor de dezvoltare durabila si de conservare a patrimoniului natural si cultural. 
2.Tipul politicii si modelul de analiza
Politica de dezvoltare a regiunii Rosia Montana se incadreaza in strategia de dezvoltare regionala 2007-2013, propunandu-si reducerea disparitatilor economice dintre aceasta zona si regiunile din jur, si in aceasi timp sa asigure protectia si continuitatea mediului.
Modelul prin care se urmareste alegerea alternativelor celor mai viabile, precum si evaluarea si implementarea lor este cel procesual. Studiul de fata isi propune realizarea primilor doi pasi ai procesului, identificarea problemelor si construirea alternativelor. 
Pentru cea de-a doua componenta a politicii, protectia si conservarea mediului, se urmareste o strategie care sa imbine modelul procesual cu cel al optiunii publice. In acest scop, paralel cu alternativele pentru revigorare economica, se vor propune si programe de protectie a mediului, pentru succesul carora Guvernul va trebui sa formuleze un cadru coercitiv concret si sever.
3.Prezentarea Zonei si a Potentialului de Dezvoltare
Zona Rosia Montana se intinde pe o suprafata de 66.925 ha, cu o populatie stabila de peste 34.000 locuitori, respectiv 8% din populatia judetului Alba (Anexa 1).
Densitatea medie a populatiei este scazuta, pana la 50-60 loc./kmp, sub densitatea medie pe judet (66,3 loc./kmp) si cu mult sub media pe tara (95,8 loc./kmp). In orasul Campeni si comuna Rosia Montana densitatea este mai ridicata, in jur de 100 loc./kmp.
Reteaua de localitati cuprinde doua orase (Campeni si Abrud) si 7 comune, totalizand 190 de sate apartinatoare. Ponderea populatiei urbane este 43,5% in special prin trecerea localitatii Campeni in categoria celor urbane. Numarul foarte mare de localitati rurale se inregistreaza la nivelul comunelor Bistra-35 sate, Sohodol-31 sate si Bucium-30 sate. Comuna Rosia Montana are in componenta 16 sate cu o populatie de 3.865 de locuitori (recensamantul din 2002), reprezentand circa 12% din totalul locuitorilor zonei, ceea ce o situeaza in randul localitatilor de dimensiuni mici.
Cea mai mare parte a teritoriului zonei Rosia Montana are functie industrial-extractiva, detinuta de exploatarea minereurilor de aur si argint, concentrata in comuna Rosia Montana, Abrud si Bucium. La Sohodol se extrage marmura.
Functia agrar-industriala este reprezentata de agricultura (cultura cartofului, fructe si cresterea animalelor) si prelucrarea industriala (industria textila-confectii, covoare tesute manual s.a., industria alimentara si de prelucrarea lemnului).
Potentialul peisajului natural (chei, pesteri, fenomene carstice s.a.) ca si traditia unor serbari populare inlesnesc dezvoltarea unor activitati turistice, de exemplu la Bucium.
Situate in zona montana, localitatile se caracterizeaza prin o dispersie mai mare a locuintelor. Locuirea individuala se compune din locuinta parte componenta a nucleului gospodaresc alaturi de anexe (camara, sura cu poiata, cotete pentru porci si pasari, cuptoristea s.a.), care prin disperare si proportii exprima un mod de viata traditional. Amplasarea se face pe spatii largi, cu distante variabile unele fata de celelalte sau gospodarii de-a lungul vailor.
Nivelul de echipare a gospodariilor este redus; incalzirea, in general, este individuala cu sobe cu combustibil solid; alimentarea cu apa potabila se face in sistem individualizat, sursa de aprovizionare fiind subterana (fantani si bazine).
Nu exista un sistem centralizat de canalizare. Reziduurile menajere sunt depozitate individual si transportate de serviciile proprii ale primariilor.
In general comunele nu dispun de spatii verzi, cum ar fi: parcurile, livezile, plantatii cu valoarea ecologica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Politicii de Dezvoltare Economica a Regiunii Rosia Montana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!