Analiza Tratatului de Aderare al Romaniei la Uniunea Europeana

Cuprins proiect Cum descarc?

MOTTO 4
INTRODUCERE 5
CAPITOLUL 1 UNIUNEA EUROPEANA - Exemplu de integrare(scurt istoric) 
7
1.1. Etapele integrarii reflectate in tratatele de baza (Roma, A.U.E., Maastricht, Amsterdam, Nisa si Lisabona) 
7
1.2. Realizarile principale ale integrarii 
Europene 
14
1.2.1.Piata interna si politicile de acompaniere ale acesteia 
15
1.2.2.Politica agricola comuna o constanta a integrarii 
17
1.2.3.Politica monetara comuna -moment de varf al integrarii 
19
1.2.4.Politica externa si de securitate, justitia si afacerile interne-domenii mai noi ale 
integrarii 
20
CAPITOLUL 2 EXTINDEREA UNIUNII EUROPENE 22
2.1. Extinderea UE de la 6 la 27 de state membre 22
2.2. Extinderile realizate pina in 1995 si 
cele dupa 
22
2.3. Specificitatea Extinderii uniunii Europene catre centrul si estul Europei 
24
2.4. Perspectiva extinderii viitoare U.E 27
CAPITOLUL 3 ADERAREA ROMANIEI LA UNIUNEA EUROPEANA 
29
3.1. Procesul de pregatire pentru aderarea la U.E.(rolul acordului de asociere, schimbarile interne pe plan economic, institutional si social, 
sprijinul primit din parte Uniunii Europene prin fondurile PHARE, ISPA, SAPARD etc) 
29
3.2. Negocierile de aderare, tratatul semnat in 2005 si aderarea din 2007 
33
3.2.1. Negocierile de aderare din 2000-2004 - dificultati si solutii gasite 
35
3.2.2. Tratatul de aderare la U.E. - principalele clauze ale acestuia (drepturi si obligatii obtinute si importanta lor) 
37
3.2.3. Aderarea in 2007 si importanta acesteia 48
3.2.4.Romania parte ale acestei integrari 50
3.3. Impactul integrarii in U.E. - consecinte pe termen mediu si lung 
51
3.3.1. Impactul general al integrarii pe plan politic, economic si social 
52
3.3.2. Impactul pe domeniile negociate prevazute in Tratatul de aderare (drepturile si obligatiile cu impactul pozitiv si negativ al acestora) 
53
3.3.3. Eventualul impact al aplicarii Tratatului de la Lisabona si al crizei economico-financiara actuala 
54
Concluzii 55
Bibliografie 58


Extras din proiect Cum descarc?

MOTTO
,,Europa viitoare va fi, probabil, organizata pe baza comunitatii de destin",iar ,,viitorul plin de neprevazut impune solidaritate, nu numai intre membrii unei natiuni , ci si intre toate natiunile ce merg pe linia aceluiasi destin".Constinta comunitatii de destin este si ,,etnicul Europei viitoare", idee care ar insemna unificarea europeana sub auspiciile unor valori comune. 
C.Radulescu - Motru
"Culturaliceste, ca si spiritualiceste, Europa se intregeste cu tot ce a creat si a pastrat spatiul carpato-balcanic". Iar Romania ,,face parte, trupeste si spiritualiceste din Europa "2
Mircea Eliade
INTRODUCERE
Sfarsitul istoriei in sensul ei dialectic, conflictual, anticipat de Francis Fukuyama pare inca departe la nivel mondial dar, paradoxal, nu atat de departe pentru Europa, cel mai agitat continent al secolului XX.Dupa ce a experimentat prin trauma razboaielor si a utopiilor totalitare una din solutiile de rezolvare a unui conflict, cea violenta, Europa ultimelor decenii pare a fi ales calea dialogului, a negocierii.A devenit limpede ca dialogul este conditia absolut necesara a functionarii democratiei.Cand dilogul inceteaza, asa cum s-a intamplat in Romania regimului comunist, societatea se sufoca, isi pierde capacitatea de a respira normal si sufera mutatii grave (una dintre ele fiind disparitia instinctului libertatii) pe care e incapabila sa se depaseasca prin forte propii.Reusita dialogului in Europa a insemnat reusita proiectului de unificare europeana (economica, institutionala, legislativa) iar largirea uniunii - o sansa nesperata pentru debusolatele societatii europene post-comuniste.
Dupa 50 de ani si 5 valuri de aderare (1973:Danemarca, Irlanda si Regatul Unit; 1981:Grecia; 1986:Spania si Portugalia; 1995:Austria, Finlanda si Suedia; 2004:Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia si Ungaria), Uniunea Europeana are astazi 27 state membre, doua dintre ele fiind proaspete aderate-Romania si Bulgaria la 1 ianuarie 2007.
La baza intregii constructii europene sta vointa de a lucra impreuna pe baza unor interese comune.Acestea au condus la convingerea ca in unele domenii se pot obtine rzultate mult mai bune la nivel European decat la nivel national.Asa s-a ajuns la politici comune tuturor statelor membre, elaborate si adoptate de institutiile comunitare cu aplicabilitate pe intreg teritoriul Uniunii Europene.
Existenta politicilor comune confera unicitate Uniunii Europene pentru ca demonstreaza acceptarea cedarii unei parti a suveranitatii statelor membre catre institutiile europene.
Misiunea Uniunii Europene este de a organiza relatiile dintre statele membre si intre popoarele acestora intr-o maniera coerenta avand drept suport solidaritatea.
Intreaga lucrare structurata in trei capitole - fiecare capitol tratand un topic major incepind cu contextul actual si coordonatele Uniunii Europene, evidentiind interdependentele economice ale Uniunii Europene la scara mondiala si apoi prezentand perspectivele de viitor ale Uniunii Europene, urmareste rolul pe care dialogul si cooperarea ca forme decente si benefice de reglarea relatiilor interumane, il au in fundamentare valorilor uniunii Europene, pentru ca dialogul si cooperarea presupun pluralismul opiniilor, servesc la intelegerea, acceptarea, tolerarea celuilalt si creaza conditiile existentei unui veritabil spirit politic al egalitatii, justitiei si solidaritatii.
Integrarea Romaniei in Uniunea europeana are ca obiectivele cresterea standardului de viata al cetatenilor romani.Romania devenind membra, parte benefica de sprijin in efortul de dezvoltare economico-sociala si de crestere a nivelului de trai.Romania a beneficiat de sprijin financiar in perioada de preaderare dar mai ales in cea de post aderare - circa 30 miliarde de euro in perioada 2007-2013, depinde in primul rand de noi si de cei care ne conduc ca acest obiectiv sa fie atins cat mai curand si complet.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Tratatului de Aderare al Romaniei la Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!