Construcția Europeană între fibra națională și proiectul pan-european

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
Declinul hegemoniei mondiale europene 4
Mica Europa sau Marea Europa? 5
Adversarii si aliatii Europei 6
Europa, Razboiul Mondial si viitorul razboi 9
Calea spre Pan-Europa. Problema statului national 13
Concluzie 17
Bibliografie 18


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Ca instanta definitorie al spatiului european, conceptul de pan-europa a reprezentat intotdeauna o ipoteza de gandire, materializarea prin cuvinte a unei sperante de renastere a Batranei Europe si a inceputului unei ere noi.
Atrasi de limpezimi, de manifestarile timpului, de mirajele existentei, intr-o maniera sisifica, numerosi ganditori politici precum Richard von Coudenhove-Kalergi, Victor Hugo, Stefan Zweig, Friedrich Schlegel, Emanuel Kant si multi altii, sub auspiciile vremii in care a activat, mentin si azi pilonul valoric ridicat si recreeaza noua, contemporanilor, Europa, oferind un termen de comparatie.
Pe masura ce am dobandit un simt al valorificarii timpului si al propriului potential intelectual, am realizat ca studiind, omul devine un factor de progres si civilizatie. Oportunitatile intru realizarea acestui deziderat pornesc, in primul rand, din autoconstientizarea avida a eului si cunoasterea adevarului. Acest adevar este vazut in istorie, care intemeiaza din interior fiinta si creaza ,,competente ale fiintei". Europa nu se poate ,,salva" decat prin idealuri, de aceea este ,,captiva" acestui spatiu-plasa, iar noi suntem ,,obsedati" de taina dreptatii. Anume din acest motiv, pe care il consideram primordial, am optat pentru aceasta lucrare intitulata ,,Constructia europeana intre fibra nationala si proiectul pan-european". Este un studiu amplu, in a carui pagini am construit imaginea adevarata a Europei din perioada secolului al XIX-lea si pana in prezent. Cert este faptul, ca acest studiu conditioneaza irevocabil: dedicatie, sacrificiu, vointa si vrere. Toate insa sunt acoperite de forta si entuziasm.
Ne propunem in acest studiu sa raspundem la intrebarile daca: Va ajunge sau nu Europa sa fie conturata si caracterizata de unicitate si cooperare si in ce realitate se afla acum? Dar, nu raspundem direct la intrebarile evocate, lasam un spatiu de cuget si analiza pentru formarea propriilor pareri fara sa uitam sa indrumam si apreciem util sa trimitem decent la obervatia lui Gh. I. Bratianu in legatura cu posteritatea lui Nicolae Iorga: ,,in imprejurarile nou create de mintea savantului se cuvine sa nu uitam pe umerii cui ne-am ridicat pentru a privi peste peretele despartitor, iar altora le este dat sa cumpaneasca in judecata lor opintirea uriasului pe care se sprijina contributia acelora ce pot privi mai departe, fiindca au venit mai tarziu''. 
Pentru a evita ambiguitatile si confuziile care blocheaza procesul firesc de cunoastere, lucrarea este organizata in patru capitole si contine concluzii plauzibile si bibliografie.
Declinul hegemoniei mondiale europene
Privind retrospectiv, secolul al XIX-lea a fost epoca dominatiei mondiale europene. Hegemoniei mondiale europene i s-a putut sustrage doar America, sub conducerea Statelor Unite. Astfel, proclamarea doctrinei Monroe a insemnat declaratia de independenta a continentului american fata de Europa. Cu toate astea, Europa constituia centrul lumii: politica mondiala se identifica cu cea europeana. Europa insa nu mai era prezentata ca fiind nici centrul politic, nici cel economic sau cultural al lumii. Principalele cauze ale acestei rasturnari politice au fost urmatoarele: extinderea Imperiului Rusesc dincolo de Europa, emanciparea Asiei, Avantul Americii si nu in ultimul rand, declinul Europei.
Privind situatia Europei in lume, se poate afirma faptul ca Europa nu exista din punct de vedere al unei notiuni politice. Aceasta adaposteste un haos de state si popoare, completate de chestiunea europeana, adica de un izvor de nesiguranta si neliniste. O solutie propusa pentru rezolvarea chestiunii europene era unificarea popoarelor sale. Aceasta unificare se identifica cu constituirea unei federatii Pan-Europene.
Din punct de vedere geografic, nu exista un continent european, ci doar o peninsula europeana a continentului eurasiatic. Notiunea de Europa deriva dintr-un amestec de elemente geografice, politice si culturale. Dintr-o analiza a lui Coudenhove-Kalergi in lucrarea sa "Pan-Europa", granitele de nord, sud si vest au fost stabilite geografic, cea de est politic. El afirma ca impartirea lumii se face in: zone ale lumii, imperii mondiale si civilizatii mondiale. Astfel geografic, lumea locuibila se imparte in : Eurasia, Africa, Australia, America de N si America de S. Politic, lumea se divide in america, european, extrem-oriental si rusesc, iar din punct de vedere cultural, lumea cunoaste cultura chineza, indiana, araba si desigur, europeana. Cultura europeana este descrisa ca fiind cultura rasei albe, aparuta pe terenul fertil al antichitatii si crestinismului. De aceea, cultura europeana este cunoscuta ca si cultura crestina.
Ca notiune politica, Europa cuprinde totalitatea statelor democratice si partial democratice ale Europei continentale. Notiunea de Europa este prezentata, spre deosebire de varianta sa geografica, ca fiind Pan-Europa. Printr-o organizare unitara, Pan Europa isi poate obtine singura toate materiile prime si alimentele de care are nevoie, devenind astfel, si pe taram economic, independenta.


Fisiere în arhivă (1):

  • Constructia Europeana intre fibra nationala si proiectul pan-european.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  COUDENHOVE -  KALERGI, Richard, Pan -  Europa. Dedicata tineretului Europei, Editura Pro Europa, Tirgu Mures , 1997
-  IVAN, Adrian Liviu, Statele Unite ale Europei, Editura Institutul European, Iasi, 2007
-  TARTLER, Grete, Identitate europeana, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 2006
-  FRIEDMAN, George, Puncte de presiune. Despre viitoarea criza din Europa, Editura Litera, 2016
-  SOROS, George, Epoca failibilitatii, Editura Polirom, Iasi, 2007
-  COURTY, Guilaume, Constructia europeana, Editura C.N.I ,,CORESI'', Bucuresti, 2003
-  BRATIANU, Gheorghe, Succesiunea Uriasului, Repere, in Confluente istoriografice


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!