Criza Ruso-Ucraineana a Gazului

Extras din proiect Cum descarc?

O dispută comercială dintre Rusia şi Ucraina a dus la perturbarea aprovizionării cu gaz a mai multor ţări din Uniunea Europeană, care îşi acoperă circa un sfert din nevoile de gaz importând din Rusia, prin conductele de pe teritoriul Ucrainei.
Rusia şi Ucraina nu au reuşit să se pună de acord asupra unui nou contract pentru furnizarea de gaze în 2009 înainte de termenul limită de 31 decembrie, fixat de negociatorii ruşi. Monopolul rus Gazprom a anunţat în timpul negocierilor că vrea să icrească preţul pentru gazul furnizat Kievului de la circa 179,5 la circa 250 de dolari. Ucraina considera prea mare acest preţ şi a cerut ca orice mărire a preţului de import a gazului să fie însoţită de o creştere a preţului de tranzit perceput de Ucraina pentru transportul gazului rusesc spre clienţii europeni.
Gazprom a sistat de 1 ianuarie furnizarea de gaz către Ucraina. Acest lucru nu este însă atât de simplu de făcut pe cât sună: gazul pentru Ucraina este livrat prin aceeaşi reţea de conducte prin care circulă gazul destinat clienţilor din Uniunea Europeană. Aşadar, sistând furnizarea de gaz pentru Ucraina, Rusia a redus de fapt volumul total pompat în conductele ucrainene, scăzând volumul la care se ridica gazul cumpărat de Kiev. Aceasta a însemnat o reducere de la 400 de milioane de metri cubi pe zi la circa 300 de metri cubi pe zi.


Fisiere în arhivă (1):

  • Criza Ruso-Ucraineana a Gazului.ppt

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!