Drepturi de Alocare Transgaz SA

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I 4 - 12
Bursa : Definire si caracteristici
1.1. Ce este bursa ? 4 
1.2. Caracteristicile pietelor bursiere 4
1.2.1. Piata de marfuri 5
1.2.2. Piata simbolica 5
1.2.3. Piata organizata libera 6
1.2.4. Piata reprezentativa 6
1.2.5. Contractele bursiere 7
1.2.5.1. Contractul spot 8
1.2.5.2. Contractul forward 8 
1.2.5.3. Contractul futures 9
Capitolul II 13 - 33 
2.1. Bursa monetar - financiara si de marfuri de la Sibiu 13
2.1.1. Prezentare generala BMFMS 13
2.1.1.1. Primele burse de marfuri din lume 14
2.1.1.2. Bursa Monetar - Financiara de la Sibiu 17
2.1.1.3. Produse tranzactionate la BMFMS 18
2.1.1.4. Rezultate si perspectiva 21
2.1.2. Casa de compensatie a BMFMS 22
2.1.2.1. Rolul Casei de Compensatie 23
2.1.2.2. Functiile Casei de Compensatie 24
2.1.3. Membru Compensator 24
2.1.4. Organizarea si functionarea Asociatiei Nationale a Operatorilor la Termen din Romania 25
2.2. Bursa de Valori Bucuresti 26
2.2.1. Prezentare generala 26
Capitolul III. 34 - 47
Piata de gaze naturale din Romania 
3.1. Istoria gazelor naturale din Romania 34
3.2. Piata gazelor naturale 37
3.2.1. Consumul de gaze naturale in Romania 39
3.2.2. Importurile de gaze naturale 41
3.3. Proiectul Nabucco 43
3.3.1. Istoria proiectului 43
3.3.2. Piete ale conductei Nabucco 45
Capitolul IV. 48 - 50
Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A.
4.1. Informatii generale 48
4.1.2. Structura actionariatului 49
4.1.3. Infrastructura SNTGN Transgaz S.A. 51
4.1.4. Misiunea Transgaz S.A. 52
4.2. Actiunile Transgaz S.A. asteptate la bursa 54 4.3. Drepturi de alocare Transgaz S.A. 57
4.3.1. Motivele ofertei drepturilor de alocare si utilizarea fondurilor 58
4.3.2. Factori de risc legati de drepturile de alocare 59
4.3.2.1. Riscul anularii majorarii capitalului social 60 4.3.2.2. Riscul incheierii ofertei fara succes 60
4.3.2.3. Riscul de timp 60
4.3.2.4. Riscul neadmiterii la tranzactionare 60
4.3.2.5. Risc valutar 61
4.4. Evolutia drepturilor de alocare Transgaz S.A. 61
4.5. Performantele financiare Transgaz S.A. in anul 2007 70 
Incheiere 71
Bibliografie 72


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
,,Bursele sunt institutii publice create in scopul de a reuni pe comercianti, industriasi, producatori, armatori si asiguratori in vederea negocierii valorilor publice si private, monedelor, devizelor, marfurilor, productelor, inchirierii vaselor si acoperirii riscurilor de tot felul" - afirma Legea Madgearu.
Datorita acestei afirmatii mi-am ales acesta tema de lucrare. 
Bursa este locul unde foarte multe persoane din lume si-au facut avere intr-o perioada foarte scurta, fiind o piata cu foarte multe posibilitati, dar in acelasi timp este piata care a distrus foarte multe societati de succes respectiv foarte multe brokeri de succes.
Intotdeauna mi s-a parut un domeniu foarte interesant in care nu este de ajuns sa ai cunostinte teoretice foarte aprofundate ci este nevoie si de o intuitie foarte buna, idei bune si un "dar " de a observa posibilitasile.
Pentru a putea prezenta aceasta "lume" mi-am ales a societate noua pe piata bursiera, S.N.T.G.N. Transgaz Medias S.A., realizandu-si aparitia in data de 26 noiembrie 2007. Pe de o parte mi-am ales sa prezint aceasta societate pentru ca este noua pe piata bursiera, iar pe de alta parte pentru ca in prezent piata bursiera din lume este la pamant, singurele societati cu actiuni pe urcare sunt cele din cadrul societatilor energetice.
Societatea Transgaz S.A. si-a realizat aparitia pe piata de capital pentru a majora capitalul social al societatii, si prin intermediul acestuia si a capitalului propriu prin obtinerea unor venituri foarte mari din drepturile de subscriptii.
Lucrarea se bazeaza pe cunostintele teoretice si pe o analiza fundamentala, deoarece analiza technica nu se poate realiza din cauza ca nu avem date de referinta pentru aceste drepturi de alocare deoarece este prima oara cand Transgaz S.A. isi lanseaza oferta pe piata bursiera. 
Capitolul I.
Bursa: Definire si caracteristici
1.1. Ce este bursa ?
Termenul desemneaza o institutie cu putere de autoreglementare, specifica economiei de piata libera - bursa - ca forma organizata de schimb pentru marfuri si valori.
In esenta, notiunea indica locul de intalnire a negustorilor si oamenilor de afaceri, in sensul unui spatiu de concentrare a cererii si ofertei. Acest continut rezulta din definitiile date in limbajul de specialitate.
Astfel ,,Legea romana asupra burselor" din 1929 - ,,Legea Madgearu" - arata ca ,,bursele sunt institutii publice create in scopul de a reuni pe comercianti, industriasi, producatori, armatori si asiguratori in vederea negocierii valorilor publice si private, monedelor, devizelor, marfurilor, productelor, inchirierii vaselor si acoperirii riscurilor de tot felul" . Prin urmare bursa este o piata, care se particularizeaza prin obiectul tranzactiilor si modul de organizare si functionare.
In domeniul dreptului se apreciaza ca bursele sunt institutii unde se negociaza (se vand si se cumpara) valori mobiliare sau marfuri, dupa o procedura anumita si numai de catre anumiti intermediari, sub supravegherea autoritatilor.
Formarea si afirmarea bursei exprima insasi definirea relatiilor de schimb, a pietei ca structura de baza a economiei de piata moderne. Odata cu consacrarea bursei, relatiile de schimb ajung la deplina extindere si maturizare, primind rolul central in reglarea mecanismului de piata.
1.2. Caracteristicile pietelor bursiere
Natura specifica a bursei este data de o serie de caracteristici ce vor fi prezentate mai pe larg in cele ce urmeaza.
1.2.1. Piata de marfuri
Bursele sunt locuri de concentrare a cererii si ofertei pentru marfuri, precum si pentru diferitele tipuri de hartii de valoare. Daca la inceputul lor, pietele bursiere erau organizate pentru tranzactionarea in egala masura a marfurilor si valorilor, ulterior s-a produs o separare intre cele doua categorii de burse.
Bursele sunt centre ale vietii comerciale, piete unde se tranzactioneaza marfuri, titluri pe marfuri, active monetare si financiare, care au anumite caracteristici:
- sunt generice; se individualizeaza prin masurare, numarare sau cantarire
- sunt fungibile; pot fi inlocuite unele prin altele
- au caracter standardizabil; marfa poate fi impartita pe loturi omogene
- sunt depozitabile; permit executarea obligatiilor contractuale la o anumita perioada de la incheierea tranzactiei
- au un grad redus de prelucrare; mentinerea caracterului de produs de masa, nediferentiat, omogen.
1.2.2. Piata simbolica
Unul dintre principalele obiective ale organizarii schimburilor in cadrul bursei il reprezinta asigurarea operativitatii tranzactiilor comerciale si financiare, realizarea acestora pe o baza standardizata. Necesitatea extinderii si intensificarii schimburilor a generat o tendinta de dematerializare a marfurilor, de la bunuri determinate fizic trecandu-se la mostre si esantioane reprezentative. Pe masura consacrarii de uzante comerciale s-a trecut de la esantion la tipuri si denumiri uzuale, adica la calitati abstracte de marfa, pe baza carora se incheie tranzactii comerciale. Astfel bursa simplifica la maxim activitatea de tranzactionare si reduce negocierea la elementele sale esentiale: sensul operatiunii (vanzare sau cumparare), marfa, cantitatea, pretul si termenul de livrare.
Bursa nu mai este o piata originara, pe care se vand si se cumpara marfuri fizice, ci o piata derivata pe care se vand si se cumpara titluri pe marfa. Dovada existentei marfurilor se face cu un document acceptat de comercianti: recipisa (actul) de depozit pentru marfurile aflate in antrepozite si conosamentul pentru marfurile incarcate pe vas. Transferul proprietatii asupra marfii, deci executarea obligatiilor contractuale de livrare, se realizeaza prin transmiterea documentului respectiv. Bursa nu isi asuma rolul de realizare a tranzactiei in forma sa fizica, miscarea marfurilor avand loc in afara acestei piete.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturi de Alocare Transgaz SA.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!