Evaluarea Personalului

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Cercetarea data a fost realizata in organizatia American Dream din R. Moldova, or Chisinau. American Dream ofera servcii de tipul Work and Travel. Personalul organizatiei include directorul, doi consultanti de program si contabilul.
Drept scop mi-am propus evaluarea psihologica a personalului angajat. Importanta evaluarii psihologice a personalului este un lucru recunoscut. Multe companii utilizeaza evaluarea psihologica pentru a identifica potentialul angajatilor, cat de motivati sunt acestia, precum si pentru a identifica acele programe de training si de formare profesionala in concordanta cu nevoile fiecaruia. Fie ca vor sa afle care sunt punctele tari si punctele slabe ale angajatilor, care este nivelul lor motivational si asteptarile pe care acestia le au, sau doresc sa aiba o diagnoza completa a resurselor umane pentru a-si construi strategiile viitoare, tot mai multe companii apeleaza la evaluarea angajatilor. Fiecare organizatie, indiferent cat de mult succes are, se va confrunta pe parcursul evolutiei sale, mai devreme sau mai tarziu, cu impactul cauzat de factorul uman, impact ce poate avea un rol determinant in evolutia viitoare a organizatiei si a pozitionarii acesteia in piata.
Astfel am evaluat directorul companiei si cosultantii de program (excluzand contabilul care are doar 2 zile de prezenta pe luna si interactioneaza practic doar cu directorul). Pentru a obtine o informatie cat mai ampla posibil asupra personalitatii angajatilor am folosit 2 metode: Testul MBTI si testul Big Five.
Nu am ignorant nici temperamentul dat fiindca acesta este latura dinamico-energetica a personalitatii si are o influenta deosebita in ceea ce priveste interactiunea angajatilor cu clientii si intre ei insisi. 
De o maxima importanta, dupa parerea mea, in cadrul oricarei cercetari organizationale, este cercetarea motivatiei angajatilor, data fiind corelatia directa intre motivatie si performanta, iar ultima reprezinta si scopul de baza al tuturor organizatiilor.
In partea teoretica a cercetarii voi trata conceptele de personalitate, personalitate si munca, motivatie in munca si onestitate. 
In partea practica, voi prezenta rezultatele tuturor testelor pentru fiecare candidat in parte cu analiza.
In final voi face o scurta concluzie privind importanta rezultatelor obtinute. 
Personalitatea 
Personalitatea umana - aspecte 
Exista numeroase puncte de vedere cu privire la acest concept. Astfel, Eysenck afirma ca personalitatea este structurarea, mai mult sau mai putin stabila a caracterului, intelectului si a aspectelor fizice ale persoanei care determina adaptarea unica a acestuia la mediu; Jaspers considera ca ,,personalitatea reprezinta un mod particular de manifestare a tendintelor si sentimentelor unui om", iar R. Meili spune ca ,,personalitatea este obiectul ultim si, prin urmare, cel mai complex al psihologiei".
Exista un punct de vedere teoretic, potrivit caruia personalitatea este ,,cadrul de referinta fundamental pentru definirea sensului si valorii explicative a celorlalte notiuni psihologice" (M. Zlate), un punct de vedere practic, care rezulta din faptul ca personalitatea este prima, cea mai complexa si adeseori cea mai dramatica realitate umana cu care luam contact si pe care urmeaza sa o influentam, sa o amelioram sau sa o schimbam. Personalitatea, reprezinta primul ,,ghid" in modelarea corecta a omului. 
Definitiile date personalitatii sunt extrem de numeroase si chiar contradictorii. Totusi, aceste definitii contin o serie de elemente comune. In acest sens, G. Allport a stabilit trei tipuri mai semnificative de definitii:
- prin efect extern;
- prin structura interna;
- pozitiviste.
Dupa cum se poate observa in definirea personalitatii se apeleaza frecvent la formula ,,personalitatea este unica si irepetabila". Atributul de individualitate atasat personalitatii, accentueaza aceasta semnificatie; esenta personalitatii rezulta din trasaturile sale particulare si din articularea lor originala, si se manifesta in comportamentul persoanei, in actiunile si interactiunile ei.
Asadar, personalitatea se dezvolta si se implineste ca o fiinta psihica distincta de ceilalti (obiectiv si resimtit), ca un Eu care are o coeziune, o unitate interioara si o identitate cu sine. Eul are structuri intime de unde izvoraste originalitatea care-l mentine solidar, precum si zone sociale, ,,publice", asimilate si construite dupa modelul societatii care ii sunt de asemenea solidare, individul psihic fiind capabil de prezenta si integrare sociala, de comunicare prin mijlocirea diverselor modele de limbaj.
Facand o extrapolare, catre cum ar trebui sa se caracterizeze o personalitate individuala ne vom opri la conceptul introdus de A. H. Maslow, cel de ,,personalitate autorealizata", care se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi:
- orientare realista in viata;
- se accepta pe sine, pe altii si lumea inconjuratoare asa cum este ea;
- are un grad inalt de spontaneitate;
- este centrat pe probleme si nu pe trairi subiective;
- atitudine de detasare si nevoie de imitare;
- autonomie si independenta;
- apreciere elastica a oamenilor si lucrurilor lipsite de stereotipii;
- are experiente spirituale sau mistice profunde, desi nu neaparat cu caracter religios;
- se identifica cu omenirea, are interese sociale puternice; relatiile sale afective, interne sunt profunde si cu mare incarcatura emotionala practicate cu putine persoane si nu superficiale sar cu multe persoane;
- impartaseste atitudini si valori democratice;
- nu confunda mijloacele cu scopurile;
- simtul umorului este superior, detasat filosofic, nu este ostil si vindicativ;
- are mare potential creator;
- se opune conformismului cultural;
- transcende mediul lui de viata, nu se conformeaza acestuia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Personalului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!