Frontul National Francez

Extras din proiect Cum descarc?

Acum 20 de ani, un mic partid nationalist isi incepe cariera pe scena politica franceza. Desi la inceput era privit ca neavand nici o sansa, acesta reuseste sa bulverseze scara politica franceza. Cum s-a putut intampla acest fapt? Care au fost factorii care au contribuit la urcarea acestui partid pe scena politica? Cum si de ce a devastat scara politica franceza? Si cum va influenta acest partid viitorul?
Aceasta lucrare isi propune sa identifice cauzele si sa analizeze impactul politic pe care l-a avut acest fenomen. In acest scop, vom studia traseul cauza-efect-consecinte. Pentru inceput ne vom intreba care sunt conditiile si mijoacele prin care Frontul National a ajuns un partid de prima linie, care au fost actiunile intreprinse de acesta si care au fost efectele ce au generat?
Frontul National este ,,un fenomen politic" deoarece aceasta denumire reuseste sa inglobeze intr-o singura expresie complexitatea acestuia si implicatiile sale in politica franceza. Dar cum putem recunoaste un fenomen politic si de ce Frontul National este un astfel de fenomen? Un fenomen presupune existenta mai multor trasaturi care ne permit incadrarea in aceasta categorie. Iar in ceea ce priveste Frontul National, aceste trasaturi sunt perfect identificabile. Astfel, descoperim:
o mecanisme ale instalarii sale: mai intai, in perioada preelectorala (adica inainte de primele succese electorale), amestecul intre influenta activitatilor mediocre si constante si cele remarcabile, brutale, de neasteptat
o impactul initial (punctul de plecare - in cazul fenomenelor politice si sociale se poate vorbi de cel putin 2 puncte de plecare: cel obiectiv, adica momentul constituirii fizice a actorului principal al fenomenului si cel efectiv, adica momentul la care se produce declansarea propiu-zisa; momentul constituirii Frontului National, care reprezinta punctul de plecare obiectiv, nu coincide deloc cu punctul de plecare efectiv, care este inceputul urcarii sale pe scena electorala, o data cu alegerile municipale din Dreux) specific fenomenelor politice prin tipologia scenariului urmat
o iradierea generala rezultata din impactul initial rapid, urmand caile fenomenelor sociale moderne ale caror cheie o constituie mediatizarea
Pe de o parte, subiectul nostru se inscrie in categoria fenomenelor datorita dualitatii sale. Aceasta se refera la faptul ca Frontul National este, pe de o parte, o sinteza sofisticata a traditiilor politice (istoriografia franceza ar numi ,,extrema dreapta") si un amestec care a cuprins diversele curente contestare, frustrarile si nemultumirile ce au dat nastere unui nou pol pe scara franceza.
Pe de alta parte, Frontul National este un fenomen politic deoarece a determinat consecinte imprevizibile pe care doar fenomenele de acest fel le pot determina. Mai mult, amploarea efectelor a dus la imposibilitatea efectiva de a prezice pe termen lung sau scurt evolutia partidului, dar si urmarile lui.
Incadrarea Frontului National in categoria fenomenelor politice impune o metoda adecvata de investigare care trebuie sa ia in seama complexitatea, dar si contextul sau. Astfel, in cele ce urmeaza, vom face o analiza a contextului si a cauzelor fenomenului, continuand cu descrierea subiectului, cu analize sociologice si politice, pentru ca mai apoi sa observam interactiunea Frontului National pe scara politica franceza si efectele acestuia.
Teoriile politice de la sfarsitului anilor '80 (anti-rasiste si miscarile pentru drepturile omului) identifica o radicalizare a populatiei, ceea ce explica urcarea pe scena politica a Frontului National. Totusi, aceste teorii evidentiaza doar cateva dintre cauze. De aceea, teoria noatra va incerca sa explice ansamblul cauzelor care au permis ,,explozia" politica a Frontului National. In fond, nucleul acestui fenomen politic il reprezinta criza anilor '70 si, in special, reactia intarziata a Frantei in fata acestei crize.
In continuare, vom prezenta aceasta criza din punct de vedere economic, social, politic si cultural.
Criza economica
Criza care face obiectul studiului nostru este cea din anii '70, afectand intreaga lume datorita crizei petroliere si celei financiere. In Franta, aceasta criza a fost rezultatul unui doblu proces: pe de o parte, adancirea decalajului intre capital si investitii franceze, dar si a celor din tarile dezvoltate, iar pe de alta parte, prabusirea industriilor traditionale de care Franta era strans legata.
Aceasta criza economica se intinde pe durata a 20 de ani de prosperitate, dar reactia Frantei a fost tardiva privind criza care se anunta inca din 1967 prin cresterea progresiva a somajului si a inflatiei, fiind accentuata de criza petroliera inceputa in 1973 si care a fost urmata de cea financiara.
Ea este expresia atat a efectului dat de cauzele internationale, cat si a politicilor economice putin profitabile conduse de guvernele din acea perioada, a caror atitudine in fata luptei impotriva inflatiei a fost una relaxanta. De fapt, Franta are o politica propriu-zisa in ceea ce priveste barajul inflatiei, lupta impotriva acesti urgii explozive de-abia in anii '84. Reactia fata de aceasta criza monetara inteleasa gresit de sefii de guvern a pus in aplicare ,,planurile de racire" in 1974, atunci cand tendinta mondiala era deja de a reveni la primul val al crizei. Trebuie amintit ca metodele monetariste au fost aplicate in majoritatea tarilor doar in anii '84, datorita lui Ronald Reagan in SUA si a lui Margaret Thacher, in Marea Britanie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Frontul National Francez.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!