Instituțiile Uniunii Europene

Extras din proiect Cum descarc?

Institutiile Uniunii Europene
Uniunea Europeana este constituita in baza unui sistem institutional unic in lume. Statele membre deleaga membrii reprezentativi catre institutii independente, care sa reprezinte interesele Uniunii ca un intreg, ale tarilor membre si ale cetatenilor lor. Comisia este destinata sustinerii intereselor Uniunii, iar fiecare guvern este reprezentat in Consiliu; Parlamentul European este ales direct de catre cetateni. Democratia si legea constituie structura de baza.
“Triunghiul institutional” format din Comisie, Consiliu si Parlament este flancat de inca doua institutii - Curtea de Justitie si Curtea Auditorilor – si alte cinci organisme europene. Pe langa acestea, alte treisprezece agentii specializate au fost infiintate pentru a se ocupa cu problemele tehnice, stiintifice sau manageriale.
Institutiile Uniunii Europene sunt:
- Parlamentul European
- Consiliul Uniunii Europene
- Comisia Europeana
- Curtea de Justitie
- Curtea Auditorilor
- Banca Centrala Europeana
- Comitetul Economic si Social
- Comitetul Regiunilor
- Banca de Investitie Europeana
- European Ombudsman (functionar insarcinat cu sondarea opinie publice-nemultumiri fata de guvern)
- Agentiile Uniunii Europene
Parlamentul European
Ales o data la cinci ani prin vot universal direct, Parlamentul European este expresia vointei democratice a celor 374 de milioane de cetateni ai Uniunii. Impreuna cu grupurile politice pan-europene, cele mai importante partide politice ale Statelor Membre sunt reprezentate in Parlament.
Functiile esentiale ale Parlamentului sunt:
- Detine impreuna cu Consiliul European puterea legislativa. Implicarea in procesul legislativ ajuta la garantarea legitimitatii democratice a textului adoptat
- Detine impreuna cu Consiliul European autoritatea bugetara si deci poate influenta cheltuielile Uniunii Europene. La sfarsitul procesului adopta bugetul
- Are puterea democratica de a supraveghea Comisia. Aproba numirea in functie a membrilor Comisiei si are dreptul de a cenzura Comisia. De asemenea, are puterea politica de a supraveghea toate institutiile.
Consiliul Uniunii Europene
Consiliul este organismul pricipal al Uniunii Europene care ia deciziile.
In functie de punctele din agenda, Consiliul se reuneste pentru a discuta despre: afaceri externe, finante, aducatie, telecomunicatii etc.
Consiliul are urmatoarele responsabilitati:
- Este organul legislativ al Uniunii; pentru o mare parte din problemele Uniuniii Europene, detine puterea legislativa impreuna cu Parlamentul European;
- Coordoneaza politica economica a Statelor Membre;
- Incheie in numele Uniunii Europene acorduri internationale cu unul sau mai multe state sau cu organisme internationale;
- Imparte autoritatea bugetara cu Parlamentul;
- Ia deciziile necesare pentru implementarea politicii externe si securitatii, in baza normelor stabilite de Consiliul European.
- Coordoneaza activitatea statelor membre si adopta masuri privind combaterea criminalitatii.
Comisia Europeana
Comisia Europeana sustine interesele generale ale Uniunii. Presedintele si membrii Comisiei sunt numiti de statele membre dupa ce au fost aprobati de Parlamentul European. 
Comisia conduce sistemul institutional al Uniunii:
- Are dreptul de a supune aprobarii schite de legi si de aceea prezinta propuneri legislative Parlamentului si Consiliului;


Fisiere în arhivă (1):

  • Institutiile Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!