Minoritatea Romanilor din Grecia

Extras din proiect Cum descarc?

Principalul motiv care l-am avut in alegerea lucrarii a fost faptul ca unii cunoscutii de-ai mei fac parte din minoritatea romana din Grecia, si astfel doream sa cunosc mai multe despre pozitia diasporei romanesti pe pamant elen.
Istorie
Procesul de constituire a diasporei romane din Grecia a inceput in contextul istorico-politic din perioada imediat urmatoare celui de-al doilea razboi mondial. Acesteia i s-a adaugat ulterior o emigratie formata in marea ei majoritate din persoane care s-au stabilit in Grecia ca urmare a casatoriilor mixte si intregirilor de familie. Se apreciaza ca diaspora romana numara atunci 2.500 de persoane. Populatia romaneasca se imparte in doua ramuri: daco-romana - de la Nordul Dunarii, si maceo-romana - de la Sudul Dunarii. Ramura daco-romana este cunoscuta sub denumirea de romani, iar cea din sudul Dunarii sub denumirea de aromani. In Grecia se afla si cea mai importanta comunitate de aromani, denumiti "cutovlahi" sau "vlahofoni". Diferite surse estimeaza ca in prezent in Grecia traiesc intre 700.000 si 1.200.000 de cetateni de origine aromana. 
In Grecia, aromanii se impart in trei mari ramuri: cea a gramustenilor, a pindenilor, respectiv a farserotilor. Primele doua ramuri se autodenumesc armani, in timp ce farserotii se autodenumesc ramani, ramani sau chiar remeni. 
Politic Grecia nu recunoaste pe romani ca minoritate, singura concesie fiind teoria ca romanii din Grecia sunt greci latinizati, care, prin traditie, se numesc vlahi, iar autoritatile manifesta o ostilitate fata de orice manifestare a apartenentei acestora la romanism.
Daca vorbim de o reala prezenta romaneasca in Grecia, este destul sa-l citam pe istoricul Alexandru D. Dutu care, intr-un articol referitor la romanii din Grecia ne ofera date exacte asupra numarului mare de scoli si de biserici romanesti care functionau in aceasta tara, in perioada 1940 - 1942.
Astfel autorul inscrie printre altele Liceul Comercial si Gimnaziul Industrial de fete, din Salonic, Liceul din Grebena si Gimnaziul din Ianina, cu un nr. total de 410 elevi si 56 de profesori, precum scolile primare din Salonic, Veria, Doleani, Vodena, Fetita, Gramaticova, Dandrova, Paticina, Nevesca, Beclamen, Vlaho-Clisura, Hrupiste, Cupa, Livezani, Ianina, Grebena, Baiasa, Breaza, Turia, Furca, Samarina si multe altele, cu un numar total de aproape 2 200 de elevi. La lunga lista a scolilor A. Dutu adauga si o lista a bisericilor romanesti, in care sunt mentionate cele din Veria, Doleani, Seria, Xilorivad, Gramaticea, Hrupiste, Grebena, Avdela, Turia, Drandova si Panadia, in care slujeau 25 de preoti romani.
Asemenea date ne fac sa deducem ca, intr-un trecut nu prea indepartat, numarul aromanilor din Grecia putea sa treaca de cifra de 1 milion, cum apreciaza recent si Vasile Gh. Ion (2001).
In monumentala lucrare <<Marturii romanesti peste hotare >> Acad. Virgil Candea are nevoie de aproape 200 de pagini pentru a se referi pe scurt la numeroasele marturii romanesti (asezaminte, documente, manuscrise, carti rare) din Grecia. Cunoscutul cercetator roman afirma inca din introducerea lucrarii ca <<pentru romanii din intreaga zona a Mediteranei Orientale a insemnat teritoriu de actiune culturala>> si aceasta pentru faptul ca, dupa autor, <<poate nu exista alt popor care sa fi interes aria de manifestare a darniciei sale culturale, atat de largi, ca poporul nostru>>.
Numarul romanilor din Grecia
Statisticile privitoare la numarul actual al romanilor aciuati sub diverse forme in pensula elena indica depasirea pragului de o suta de mii de suflete.
Potrivit ambasadorului roman la Atena, George Ciamba, mai putin de jumatate muncesc si locuiesc legal. "Inregistrati cu permise legale de sedere, care sa confere si drept de munca, sunt 50.000 de romani. In rest, cifra totala aproximata este de 100000 romani. Motivele pentru care numarul de romani este mai redus fata de alte state in care "capsunarii" au format adevarate enclave sunt diverse. De la bariera lingvistica si pana la capacitatea de absorbtie pe care o are o tara cu o populatie totala de 11 milioane de locuitori.
Spre deosebire de alte tari, minoritatea romana din Grecia nu pare a crea probleme speciale autoritarilor de la Atena. Diplomatii romani din ambasada pun acest lucru pe seama faptului ca "numarul cetatenilor nostri este infim in comparatie cu cel al albanezilor care, ajunge la un milion.


Fisiere in arhiva (1):

  • Minoritatea Romanilor din Grecia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!