Politica de Securitate a Romaniei - Oportunitati si Riscuri

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS
1. Introducere pg. 3
2. Capitolul I. Politica de securitate nationala pg.4
2. Subcapitolul I.1. Definirea politicii de securitate nationala pg. 4
3. Subcapitolul I.2. Necesitatea elaborarii politicii de securitate nationala pg. 5
4. Capitolul II. Fundamentele politicii de securitate nationala pg. 7
5. Subcapitolul II.1. Mediul de securitate ca si sistem pg. 7
6. Subcapitolul II.2. Factorii care stau la baza elaborarii politicii de securitate pg. 9
7. Capitolul III. Continutul si structura politicii de securitate nationala pg. 11
8. Subcapitolul III.1. Continutul politicii de securitate nationala pg. 11
9. Subcapitolul III.1. Structura politicii de securitate nationala pg. 12
10. Capitolul IV. Oportunitati si riscuri in politica de securitate a Romaniei pg. 13 
11. Capitolul V. Romania,ca stat membru al Uniunii Europene si politica in materie de securitate nationala pg.14
12. Concluzii pg.16
13. Bibliografie pg.17


Extras din proiect Cum descarc?

ABSTRACT: The world we live an interdependent world is increasingly complex and often dangerous to Romanian citizens are becoming more aware. Increasing threat of terrorism and spread of various infectious diseases on a global scale is a challenge for our society and affects the feeling of security that plays a key role in quality of life. Romania, security, must face the same challenges as other states. It is international terrorism, proliferation of weapons of mass destruction, organized crime, trafficking in arms, drugs, human beings, etc..
To address these challenges, Romania operates a policy of national security adequate in the sense that the latter is conceived as a strategic framework and action plan for the government to meet current and future threats.
KEYNOTES : national security policy, institutional policies, concept of national security, geopolitical situation, political system, national security strategy
REZUMAT : Lumea pe care o traim, o lume interdependenta, este din ce in ce mai complexa si adesea periculoasa, fata de care cetatenii romani devin tot mai constienti. Cresterea terorismului si amenintarea cu propagarea rapida a diverse maladii infectioase la scara planetara sunt o provocare pentru societatea noastra si afecteaza sentimentul de securitate care joaca un rol primordial in calitatea vietii. Romania, in materie de securitate, trebuie sa faca fata acelorasi provocari ca si celelalte state ale lumii. Este vorba de terorismul international, de proliferarea armelor de distrugere in masa, de criminalitatea organizata, de traficul de armament, de droguri, de fiinte umane etc.
Pentru a raspunde acestor provocari, Romania duce o politica de securitate nationala adecvata, in sensul ca aceasta din urma este conceputa ca un cadru strategic si un plan de actiune pentru ca guvernul sa faca fata amenintarilor prezente si viitoare.
CUVINTE CHEIE: politica de securitate nationala, politicile institutionale, conceptul securitate nationala , situatia geopolitica, regimul politic, strategie nationala de securitate
INTRODUCERE
Politica de securitate nationala este cadrul in care este descris modul cum o tara asigura securitatea statului si a cetatenilor. Aceasta se elaboreaza sub forma unui document unic si structurat, care poate fi numit plan, strategie, concept sau doctrina.
Politica de securitate nationala se refera atat la prezent cat si la viitor, pentru ca defineste interesele vitale ale natiunii si stabileste liniile de actiune pentru a face fata amenintarilor prezente si viitoare si a gestiona evolutiile favorabile. Ea cuprinde o gama larga de subiecte pe care le abordeaza, in incercarea de a defini atat amenintarile interne cat si externe. In ultima instanta, politica de securitate nationala cauta sa reuneasca si sa coordoneze contributiile tuturor celor responsabili in materie de securitate nationala, in functie de interesele si amenintarile considerate ca cele mai importante. 
Exista situatii in care politica de securitate nationala, ca document unic si structurat, se poate baza pe politicile de aparare sau carta alba care se concentreaza doar pe apararea nationala, precum si situatii in care aceste documente nu se dau publicitatii sau care nu se elaboreaza. 
Definirea securitatii nationale a intrat in preocuparile factorilor decizionali ai statelor din spatiul euroatlantic in perioada ,,razboiului rece". Prin noua abordare, securitatea nationala a devenit un concept menit sa defineasca, sa apere si sa promoveze valorile, interesele si necesitatile de securitate ale natiunilor, comunitatilor sociale, statelor nationale si cetatenilor acestora. In ultimul deceniu, datorita schimbarilor profunde produse in plan regional, zonal si international si a actorilor care greveaza in aceste spatii, majoritatea statelor nationale, democratice si-au reconsiderat doctrinele, politicile, strategiile si legislatiile in materia securitatii.
I. POLITICA DE SECURITATE NATIONALA
I.1. DEFINIREA POLITICII DE SECURITATE NATIONALA
Securitatea nationala este un proces socio-politic complex intretinut prin demersuri de natura politica, economica, sociala, informationala, juridica, ecologica, sociala, militara, care are drept finalitate starea de securitate fundamentata pe ordinea de drept. Aceasta defineste lipsa primejdiilor pentru natiune, comunitati sociale, statul national si cetatenii acestuia, fiind exprimata prin urmatorii indicatori: dezvoltare economica durabila si prosperitate pentru cetateni; prevenirea si contracararea agresiunilor socio-politice; exercitarea neingradita a drepturilor si libertatilor cetatenesti; legalitate, echilibru si stabilitate socio-politica; libertate de decizie si de actiune a statului national 
In domeniul politicii de securitate este necesara explicarea unor sensuri si semnificatii privind unii termeni uzitati in domeniu, astfel: 
a) Securitatea constituie o forma speciala de politica sau, altfel spus, o specie a genului mai general al politicii. Politica de securitate poate fi a statului national, a unei organizatii internationale de securitate, aliante politico-militare sau asocieri de state democratice si suverane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica de Securitate a Romaniei Oportunitati si Riscuri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!