Politica Externa si Diplomatie

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Programul de guvernare a Romaniei 
2. Strategia UE pentru regiunea Dunarii
3. Procesul de la Haga privind Romania si Ucraina
4. Geopolitica, prezentare personala
5. Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Programul de guvernare 2009-2012
Obiective de guvernare
1. Focalizarea tuturor actiunilor asupra protejarii si promovarii intereselor Romaniei si a cetatenilor ei din punct de vedere politic, economic, social si cultural.
2. Punerea in valoare cu mai mare eficacitate a beneficiilor ce decurg din statutul Romaniei de membru al Uniunii Europene si a NATO.
3. Consolidarea cu mai mare pragmatism a parteneriatelor pe care Romania le-a dezvoltat in ultimii ani, fiind prioritare dimensiunea europeana si cea euroatlantica.
4. Intarirea cooperarii cu statele din vecinatate.
5. Atingerea tintelor strategice de cooperare consolidata cu state de pe alte continente catre care pot fi orientate interesele economice ale tarii noastre.
Directii de actiune
1. Fructificarea statutului Romaniei de stat membru al Uniunii Europene
- Diversificarea si accelerarea demersurilor politico-diplomatice pentru consolidarea prezentei romanesti in institutiile comunitare si cresterea influentei Romaniei in UE.
- Participarea in mod activ si consistent la luarea deciziilor in cadrul institutiilor europene.
- Derularea de actiuni diplomatice coerente pentru depasirea etapei monitorizarilor postaderare.
- Pregatirea institutionala a diplomatiei romanesti pentru participarea la Serviciul European de Actiune Externa al UE.
- Consolidarea dialogului in plan european si a expertizei interne in pregatirea perspectivei financiare 2013-2020, astfel incat interesele Romaniei sa fie reprezentate adecvat.
- Promovarea in cadrul de dialog european a unei relatii transatlantice privilegiate pe dimensiunile politica, economica, de securitate si culturala.
- Promovarea creativa a obiectivelor economice, turistice si culturale ale Romaniei in cadrul Strategiei UE pentru Dunare.
- Initierea si promovarea unor proiecte strategice cu vocatie europeana vizand extinderea programelor de cooperare ale Uniunii Europene cu tarile din spatiul extins al Marii Negre, pentru consolidarea stabilitatii democratice si a cooperarii economice, diversificarea legaturilor de infrastructura ale spatiului UE cu tarile din aceasta regiune.
- Consacrarea regiunii Marii Negre ca spatiu european de importanta strategica pentru NATO si UE.
- Identificarea oportunitatilor pentru dezvoltarea regiunii Carpati si implicarea activa a Romaniei, in parteneriate, pentru implementarea acestora.
- Intensificarea demersurilor pentru asigurarea unui tratament nediscriminatoriu pentru lucratorii romani in spatiul UE (libera circulatie a fortei de munca).
- Pregatirea institutionala interna la standardele europene pentru asigurarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen conform calendarului stabilit, in anul 2011.
- Reluarea energica a eforturilor de pregatire in vederea aderarii la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), pentru a facilita participarea eventuala a Romaniei la noi formate globale de decizie.
2. Promovarea intereselor de securitate ale Romaniei in plan regional si global
- Participarea Romaniei prin contributii solid fundamentate la procesul de consolidare si transformare a NATO, urmarirea reflectarii obiectivelor pe dimensiunea externa din Strategia de securitate nationala a Romaniei in dezbaterile privind viitorul Concept Strategic al Aliantei.
- Implicarea activa a diplomatiei romanesti in dezbaterile din cadrul UE in planul securitatii, in special cele ce decurg din intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona. Accentul va fi pus pe domeniile de expertiza confirmata a Romaniei in relatia cu partenerii de cooperare din vecinatate si din zona Sud-Est Europeana, in vederea securizarii frontierei externe.
- Promovarea atenta a intereselor Romaniei in dezbaterile ce au loc in cadrul OSCE pe tema arhitecturii europene de securitate.
- Asigurarea unei prezente romanesti de calitate in misiunile Uniunii Europene, NATO, ONU si punerea in valoare a acestor contributii de prestigiu prin promovarea mai atenta a intereselor Romaniei de politica externa pe spatiile in care contribuim la eforturile de stabilizare si securitate. Continuarea prezentei romanesti alaturi de aliatii si partenerii nostri la misiunile militare din zonele de angajament international, in special cele din Afganistan. Consolidarea expertizei romanesti in dezvoltarea capacitatilor civile si de reconstructie post-conflict si punerea in valoare a acestei contributii in coordonare cu aliatii Romaniei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Externa si Diplomatie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!