Prezidentialism versus Parlamentarism. Studiu de Caz - Statele Unite ale Americii si Marea Britanie

Cuprins proiect Cum descarc?

Argument
1. Metode de cercetare
1.1. Obiectivele cercetarii
1.2. Intrebarile cercetarii
1.3. Ipotezele stiintifice
1.4. Conceptualizarea si operationalizarea conceptelor
1.5. Culegerea si prezentarea datelor cercetarii
2. Analiza datelor cercetarii
2.1. Variabilele cercetarii
2.2. Corelatia si analiza variabilelor
3. Aspecte esentiale ale PIB-ului american si englez
4. Cabinete colegiale si necolegiale
5. Partidele politice din Marea Britanie si SUA
5.1. Partidele politice din Marea Britanie
5.2. Partidele politice din Statele Unite
Concluzii
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Argument
Pentru a intreprinde analize comparative cu adevarat valoroase este nevoie de o structura care sa ajute la detectarea asemanarilor si deosebirilor dintre guvernari. Dupa cum stim, conceptul de sistem poltic sau de guvenamant ar putea pune bazele unei asemenea structuri.
Sistemele politice, cu particularitatile lor sunt, fara indoiala, elementele cele mai importante cand vine vorba despre institutiile statului, in relatie cu societatea per ansamblu, cat si in contextul unui sistem international din ce in ce mai diversificat.
In prezent, o definitie comprehensiva a sistemului politic, care incearca sa propuna sinteza definitiilor consacrate in textele de referinta, arata ca acesta este ,, ansamblul elementelor vietii politice, aflate in interactiune unele cu altele, precum si cu alte sisteme care alcatuiesc societatea, rezultatul activitatii lor fiind adoptarea unor decizii cu caracter global."
In contextul in care exista mai multe categorii de regimuri poltice, respectiv, prezidentialism, parlamentarism, semiprezidentialism. In aceasta lucrare ne propunem sa comparam doua dintre aceste tipuri de sisteme politice, sistemele politice al Statelor Unite (cu un sistem politic clasic prezidential) si al Marii Britanii ( cu un sistem parlamentar ).
In demersul nostru, vom urmari similitudinile, si mai ales diferentele dintre cele doua tipuri de sisteme politice. Vom stabili o serie de obiective si ipoteze, prin care vom urmari diferentele dintre gradul de raspundere politica a executivului in fata natiunii si cea in fata parlamentului, relatia dintre procesul decizional asociat cu guverne colegiale si cu cabinete cu decizie necolegiala; gradul de eficienta al apartenentei liderilor politici la executiv si/sau legislativ, precum si deosebirea dintre modul de dizolvare al parlamentului intr-un regim prezidential si intr-un regim parlamentar. 
Prezidentialismul este sistemul politic care genereaza de multe ori dezbateri aprinse, limiteaza semnificativ puterea institutionala a parlamentului, care nu mai poate numi sau demite guvernul, asa cum se intampla in sistemele parlamentare, iar presedintele este si seful guvernului.
In regimurile parlamentare, seful executivului (primul-ministru) este desemnat prin votul membrilor parlamentului, in timp ce in regimurile prezidentiale seful executivului (presedintele) este ales prin vot universal. Prezidentialismul este caracterizat, de cabinete cu decizie necolegiala, unipersonala.
In SUA, membrii executivului (mai concret ai administratiei prezidentiale) sunt un fel de consilieri ai presedintelui pe probleme specifice, decizia politica apartinand insa exclusiv presedintelui.
Modelul Washington, sau cel american, este recunoscut pentru eficienta si stabilitatea sa. In acest caz., relatiile dintre presedinte si congres sunt controlate prin principiul separarii puterilor in stat. ,, Desi la inceputurile sale, prezidentialismul american insemna guvernarea prin institutii separate care isi impart puterea, acum se poate vorbi despre guvernarea prin institutii separate care intra in competitie pentru puterea pe care in mod normal ar trebui sa o imparta".
Sartori clasifica sistemele politice ca prezidentiale si parlamentare. Intr-un sistem prezidential criteriul principal este ca seful de stat sa fie ales prin vot popular direct, iar parlamentul nu poate sa numeasca sau sa rastoarne guvernul.
Presedintele este cel ce intruchipeaza puterea executiva, iar legislativul se afla in autonomie de executiv, aceste puteri echilibrandu-se reciproc. Sistemul American este singurul sistem prezidential pur viabil, divizarea presedinte-congres putand suscita probleme si impas politic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prezidentialism versus Parlamentarism. Studiu de Caz - Statele Unite ale Americii si Marea Britanie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!