Problema Minoritatilor Etnice din Romania

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere
2. Consideratii generale. Definirea problemei minoritatilor.
Drepturile persoanelor apartinind minoritatilor
3. Structura populatiei Romaniei dupa nationalitati. Minoritatile
4. Notiuni. Evolutie. Consideratii generale despre minoritatile etnice din Romania
Tiganii
Musulmanii
Secuii
5. Natiuni si minoritati in Comunitatea Europeana
Analiza incertitudinilor
Coexistenta ca armonie
Diversitatea si toleranta diferentilor
6. Propuneri de imbunatatire a situatiei rromilor prin prisma asistentului social
Directii de actiune in vederea imbunatatirii situatiei rromilor
Proiecte pentru rromi
7. Consideratii finale privind problema minoritatilor


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Minoritatile etnice au reprezentat intotdeauna un procent semnificativ din populatia Romaniei. In anul 1930, populatia Romaniei Mari era putin peste 18 milioane de locuitori. Romanii reprezentau 73% dupa limba materna si 71,9% dupa etnie, din populatia tarii. Peste sase decenii, conform ultimului recensamant, procentul minoritatilor din totalul populatiei Romaniei (de circa 22 milioane de locuitori) reprezinta circa 12%.
Minoritatile etnice cele mai importante au fost - si sunt si acum - cele reprezentate de maghiari, rromi, germani, ucraineni, rusi lipoveni, evrei, turci, tatari, armeni, bulgari, sarbi si croati, cehi si slovaci, polonezi, greci, albanezi, italieni. La ora actuala in Romania sunt recunoscute oficial 19 minoritati etnice, fiecare dintre acestea fiind reprezentate automat in Parlamentul Romaniei. Lor li se mai adauga organizatii deja constituite ale slavilor macedoneni (de asemenea, cu un reprezentant in Camera Deputatilor), ale rutenilor etc.
In general, cu unele exceptii tragice, minoritatile etnice s-au bucurat in Romania moderna de drepturi si libertati care le-au permis sa-si conserve si promoveze specificul etnic sau cultural. Nu trebuiesc trecute totusi cu vederea unele momente triste din istorie precum perioada de robie a rromilor, masacrarea a numerosi evrei si tigani in anii '40, politicile de deznationalizare a maghiarilor sau cele de favorizare a plecarii din tara a germanilor si evreilor in timpul regimului comunist.
Dupa 1990, chestiunea ocrotirii minoritatilor s-a pus cu mai multa pregnanta. Crearea si mentinerea conditiilor pentru pastrarea, dezvoltarea si afirmarea identitatii minoritatilor nationale au devenit - din pacate, uneori doar la nivel retoric - politici de stat. Principala idee care ramane este ca minoritatile nationale, prin contributia lor la viata culturala, stiintifica si economica a tarii, prin spiritul de convietuire si acceptare reciproca pe care-l genereaza, reprezinta un atu si o bogatie pentru Romania. In acest context, protectia si valorizarea lor poate insemna o indatorire.
Consideratii generale
Definirea problemei minoritatilor
Drepturile persoanelor apartinind minoritatilor etnice
Nu exista nici o definitie stabilita, oficiala, a termenului minoritate in dreptul international si nici in instrumentele juridice existente de protectie a drepturilor omului. Unele state, in special latino-americane, au sustinut ca nu au nici un fel de minoritate pe teritoriile lor, in timp ce alte state au inclus sau au intentionat sa includa drepturile minoritatilor in constitutiile lor. Aceasta situatie ambigua a generat dezbateri la nivelul ONU, in vederea elaborarii unei definitii. Prima tentativa dateaza din 1950, cand Sub-comisia ONU pentru Prevenirea Discriminarii si Protectia Minoritatilor nu a reusit sa ajunga la un acord in aceasta privinta. 
S-a propus atunci urmatoarea definitie: 
I. termenul 'minoritate' include numai acele grupuri non-dominante in cadrul unei populatii, care poseda si doresc sa pastreze traditii stabile de natura etnica, religioasa sau lingvistica sau caracteristici semnificativ diferite de cele ale restului populatiei; 
II. asemenea minoritati trebuie sa includa un numar suficient de persoane pentru a putea pastra astfel de traditii sau caracteristici; 
III. asemenea minoritati trebuie sa fie loiale statului ai caror cetateni sunt."
Aceasta definitie nu a fost acceptata ca un punct de vedere oficial asupra notiunii minoritatilor. Abia dupa 29 de ani o noua incercare a fost facuta pentru a defini minoritatile, de catre Raportorul special al Sub-comisiei, Francesco Capotorti: o minoritate este "un grup numericeste inferior restului populatiei unui stat, aflat intr-o pozitie non-dominanta, ai carui membri, fiind cetateni ai statului, poseda caracteristici etnice, religioase sau lingvistice ce difera de cele ale restului populatiei si arata, chiar daca numai implicit, un spirit de solidaritate, in vederea pastrarii culturii, traditiilor, religiei sau limbii lor."


Fisiere in arhiva (2):

  • Problema Minoritatilor Entice din Romania.doc
  • Problema Minoritatilor Entice din Romania.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!