Relatiile Bilaterale Romania Israel Secolul XX (1944-1965)

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere 
2. Perioada 1944 - 1956
2.1. Obiectivele, raporturile si mijloacele folosite de Romania
2.2. Obiectivele, raporturile si mijloacele folosite de Israel
3. Perioada 1957 - 1965
3.1. Situatia internationala si raporturile cu Romania
3.2. Situatia internationala si raporturile cu Israel
4. concluzii


Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere:
Politica externa se bazeaza din totdeauna pe doua elemente strategice: increderea ce si-o acorda unul altuia partenerii , cat si statornicia relatiei lor.
Pornind de la aceste doua elemente fundamentale, o analiza a relatiilor romano-israeliene, trebuie sa defineasca in primul rand care sunt interesele ce leaga cele doua state, in aceasta stransa legatura ce exista intre ele de mai bine de 50 de ani.
Potrivit unui interviu acordat ziarului "Buna dimineata , Israel!", in anul 2000, de catre Ambasadorul Romaniei in Israel de la acea data:
"Relatiile Romaniei cu Israelul au fost, sunt si, cu siguranta, vor ramane foarte bune. Istoria ne arata ca Romania a fost intotdeauna tara care a sprijinit Israelul in organismele internationale, la care sunt parte si de asemenea, este bine sa ne reamintim ca misiunea diplomatica a Romaniei in 
Israel nu a fost retrasa niciodata, in pofida rezolutiilor adoptate de alta tari"
2. Perioada 1944-1956
Inca de la proclamarea independentei la 14 mai 1948, Romania a recunoscut statul Israel , facand astfel un prim pas in elaborarea unei relatii apropiate si stranse cu statul evreiesc.
Dar pentru ca aceasta analiza sa fie una pertinenta, trebuie sa stabilim in primul rand obiectivele celor doua state.
In perioada 1948-1957, raporturile diplomatice au cunoscut sinuozitati datorate, in primul rand, contextului international (conflictele Israelului cu vecinii sai arabi, criza Suezului din 1956), precum si refuzului autoritatilor romane ale vremii de a permite emigrarea evreilor romani, in conditiile solicitate ferm de Israel.
In acest context, in martie 1951, Israelul si-a rechemat trimisul de la Bucuresti, gest urmat de retragerea ministrului plenipotentiar roman de la Tel Aviv (iunie 1952). Oficiile diplomatice deschise in cele doua tari au continuat sa functioneze sub conducerea unor insarcinati cu afaceri. 
Intr-un nou context politic international, caracterizat prin incercarea de destindere intre Est si Vest, si ca urmare a liberalizarii relative a emigrarii evreilor romani inspre Israel, in 1957, cele doua tari au revenit asupra pozitiei lor prin numirea unor ministri plenipotentiari la conducerea legatiilor de la Bucuresti si Tel Aviv.
In anul 1957, Israelul a revenit asupra pozitiei sale si a numit un ministru plenipotentiar la Bucuresti. Ulterior, Romania a trimis un reprezentant de acelasi rang la Tel Aviv.
2.1. Obiectivele, raporturile si mijloacele folosite in politica externa a Romaniei in a II-a decada a secolului XX 
Obiectivele Romaniei dupa 1944, deci dupa finele celui de-al doilea Razboi Mondial, in planul politicii externe, au fost relativ strans legate de obiectivele Moscovei, in contextul in care Romania a intrat in "conul de umbra" sovietic.Guvernul Romaniei de atunci , condus de Petru Groza , impus la 6 martie 1945 de catre sovietici, detinea parghiile principale de conducere a tarii. Situatia aceasta, determina ca la la doua zile dupa instalarea guvernului Petru Groza, Churchill s-a adresat presedintelui american Roosevelt, printr-o telegrama "personala si strict secreta", in care isi manifesta ingrijorarea fata de instalarea, prin forta, a unui guvern comunist si prevedea epurarea fara discriminare a romanilor anticomunisti. In telegrama de raspuns, presedintele american, recunoscand amestecul conducerii de la Kremlin in numirea unui guvern comunist, mentiona: eu cred ca Romania nu este un loc bun pentru a ne masura cu rusii.Astfel, desi "ingrijorata" Marea Britanie este nevoita sa accepta trocul ce a avut loc , respectiv cedarea intregii Europe de Est si centrala , pentru Grecia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatiile Bilaterale Romania Israel Secolul XX (1944-1965).doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!