Relatiile Dintre Uniunea Europeana si Statele din Caucazul de Sud - Georgia, Azerbaidjan si Armenia

Cuprins proiect Cum descarc?

ABREVIERI.2
INTRODUCERE.3
CAPITOLUL I.5
1.1. Politica Europeana de Vecinatate - delimitari conceptuale.5
1.2. Evolutia Politicii Europene de Vecinatate.6
1.3. Cum se implementeaza Politica Europeana de Vecinatate (European Neighbourhood Policy).7
1.4. Scopul, principiile, obiectivele si continutul PEV.8
1.5. Dimensiunea geopolitica - statele cuprinse in PEV.9
1.6. Documente de lucru ale PEV.9
1.7. Relatia PEV cu Federatia Rusa.14
1.8. Relatia PEV cu Ucraina.14
1.9. Relatia PEV cu Moldova.15
1.10. Relatia PEV cu Belarus.15
1.11. Relatia PEV cu Statele din Caucazul de Sud.15
1.12. Relatia PEV cu Statele Mediteraneeene.16
CAPITOLUL II.17
Relatiile intre UE si Caucazul de Sud: Georgia, Azerbaidjan, Armenia.17
Parteneriatul estic -un nou capitol ambitios in relatiile UE cu partenerii sai rasariteni.18
2.1. Relatile intre UE si Georgia.22
2.2. Relatiile intre UE si Azerbaidjan.27
2.3. Relatiile intre UE si Armenia.32
Concluzii.38
Anexe.40
Bibliografie orientativa.43


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE.
POLITICA EUROPEANA DE VECINATATE.
Politica europeana de vecinatate (PEV) reprezinta o noua abordare in cadrul relatiilor dintre Uniunea Europeana si vecinii, abordare ce o depaseste pe cea traditionala bazata pe cooperare. Aceasta politica reprezinta un cadru de consolidare a relatiilor de vecinatate si vizeaza intensificarea cooperarii cu statele vecine ale Uniunii Europene, extinse in vederea crearii unei zone de prosperitate si buna vecinatate, a unui ,,cerc de prieteni" la frontierele Uniunii.
Politica Europeana de Vecinatate, este structurata pe 4 directii:
o Rusia;
o In Est: Ucraina, Moldova, Belarus;
o In Caucazul de Sud: Armenia, Azerbaidjan si Georgia;
o Statele din Sudul Mediteranei: Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Libia, Maroc, Autoritatea Palestiniana, Siria si Tunisia.
Extinderea Uniunii prin primirea a 12 state, in doua valuri: primul val in 2004 care a cuprins 10 state si al doilea val 2007 cuprinznad 2 state, lanseaza doua noi mari concepte:EUROPA EXTINSA si POLITICA EUROPEANA DE VECINATATE(PEV), pentru statele membre si vecine. Aceste noi concepte au la baza principiile care au inspirat crearea, dezvoltarea, si extinderea sa pe care intentioneaza sa le promoveze in relatiile cu vecinii si in intreaga lume: democratia, statul de drept, drepturile si libertatile fundamentale ale omului, respectarea principiilor Cartei ONU si ale dreptului international .Acestea reflecta eforturile actuale ale Uniunii Europene pentru ,,a dezvolta relatii si a construi parteneriate cu tarile terte" , cu organizatii internationale regionale sau globale care impartasesc si lupta pentru aceste principii. Uniunea Europeana defineste si desfasoara politici comune si actioneaza pentru asigurarea unui inalt nivel de cooperare in toate domeniile relatiilor internationale.
Realizarea extinderii Uniunii Europene in mare a avut urmatoarele consecinte foarte importante asupra politicii europene de vecinatate care impreuna cu politica
energetica si de securitate energetica reprezinta: ,,doua provocari majore pentru Europa in urmatorii zece anii", important este ca Uniunea ,,sa-si intareasca mijloacele de actiune in aceste doua domenii cheie pentru a putea asigura pentru noua generatie de cetateni europeni un viitor al pacii si prosperitatii .
Necesitatea unei Politici Europene de Vecinatate (PEV) s-a facut simtita din 2003, cand a aparut problema crearii a noi bariere in Europa dupa extinderea Uniunii Europene. In martie 2003, Comisia Europeana in Comunicarea sa asupra Europei Extinse traseaza principiile politicii de vecinatate a UE si pune accentul pe imporanta acordata de catre Uniune in relatiile cu vecinii si conform acestei Comunicari acorda ajutor financiar furnizat pana acum statelor vecine, in special prin programele TACIS si MEDA, acestea vor fii suplimentate prin creearea unui nou instrument financiar, Instrumentul European pentru Vecinatate si Colaborare care va sustine implementarea politicii de vecinatate.
In octombrie 2003, Consiliul European a fost pro initiativei si a invitat Comisia Europeana si Consiliul de Ministrii sa o continue. La data de 12 mai 2004 Comisia Europeana prezinta Comunicarea ,,Politica Europeana de Vecinatate - Strategia si Rapoartele pe tari", care stabileste pasii concreti de implementare a politicii de vecinatate si modul de extindere a beneficiilor largirii UE asupra noilor si vechilor vecini.
CAPITOLUL I
1.1. Politica Europeana de Vecinatate - delimitari conceptuale.
Conceptele ,,Europa Extinsa" si ,,Politica Europeana de Vecinatate", pentru statele vecine care nu sunt membre ale Uniunii Europene, sunt o alternativa la integrarea in UE. Noile concepte de Europa Extinsa si Politica Europeana de Vecinatate sunt concepute ca un raspuns la cererile vecinilor pentru a obtine promisiunii privind o eventuala aderare si totodata, garantii pentru actualele state membre ca Uniunea nu se va extinde pe termen nedefinit. Au ramas insa multe intrebari si teme dedicate, Politici Europene de Vecinatate, dezbatute in noiembrie 2008 de Reprezentanta ComisieiEuropene in tara noastra , ca de exemplu: este nevoie sa stabilim unde este marginea Europei ?!!. 
o Europa Extinsa - proiecteaza o Europa nealterata de noi linii de separare cu un set de valori comune, un spatiu al cooperarii si prosperitatii.
o Politica Europeana de Vecinatate - urmareste transformarea notiunii de granite intr-un spatiu al cooperarii si al legaturilor politice, economice si sociale care sa evite crearea unei falii de genul Cortinei de Fier.
o Uniunea Europeana le propune vecinilor sai o relatie privilegiata, ale carei obiective sunt intarirea cooperarii politice si integrarea economica
o PEV/ENP nu este sinonima cu extinderea UE, ci ramane un proces distinct de aderare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatiile Dintre Uniunea Europeana si Statele din Caucazul de Sud - Georgia, Azerbaidjan si Armenia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!