Resursele Energetice

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Resursele energetice, in special petrolul si gazele naturale, au constituit si constituie motiv de cooperare, dar si de confruntare si dispute intre actorii oricarei epoci istorice.
Inca din cele mai vechi timpuri, triburile migratoare au cautat teritorii bogate in resurse naturale necesare traiului. Mai apoi, marile imperii au cautat sa-si extinda influenta asupra zonelor bogate in resurse, pentru a-si putea mentine si consolida puterea. Al Doilea Razboi Mondial a consacrat, prin Germania, conceptul de sustinere a efortului de lupta prin cucerirea de noi spatii detinatoare de resurse importante in economia conflagratiei.
Odata cu sfarsitul conflagratiei mondiale si reconstructia economica, problematica resurselor energetice a capatat noi valente. Astfel, energetica internationala a fost reglementata prin infiintarea Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), stabilirea de cote de productie, fixarea preturilor la bursele de la New York si de la Londra etc.
In prezent, pozitionarea unui stat si rolul acestuia in ierarhia internationala si in ,,ecuatiile" de putere nu se mai bazeaza doar pe forta lui armata. Astfel, marile conflicte militare ale secolului XX au fost inlocuite cu ,,razboaie" mai putin violente, duse pentru dominatie economica, tehnologica, informationala etc. Razboiul economic este acum o constanta a derularii relatiilor dintre state si constituie un instrument mult mai eficient pentru atingerea unor scopuri strategice. In cadrul acestuia, competitia pentru accesul, controlul si distributia hidrocarburilor nu a scazut in intensitate ci, dimpotriva, este din ce in ce acerba, spectrul epuizarii acestora accentuand si mai mult aceasta lupta.
Asa-numita ,, arma energetica " a capatat tot mai multa importanta in politica economica internationala in anii din urma. Desi nu are o fundamentare teoretica foarte consistenta, in practica acest instrument este adesea utilizat de ,,verigile " lantului detinator, exploatator, producator, transportator, distribuitor si consumator. Scopul primordial al celui care o foloseste este de a-si impune vointa si a influenta comportamentul celorlalti actori in scopul atingerii propriilor interese. 
Sistemul international si scena energetica mondiala
Politica internationala este, ca si alte tipuri de politica, o lupta pentru putere. Oricare ar fi scopurile ei finale, puterea este intotdeauna un obiectiv. Decidentii si oamenii in general pot avea drept scop final libertatea , securitatea, prosperitatea sau insusi puterea Ei si-ar putea defini scopurile in termenii idealurilor religioase, filosofice, economice sau sociale si ar putea spera ca respectivele idealuri se vor materializa datorita fortei lor inerente, prin interventie divina sau prin evolutia normala a problemelor umane. 
Manifestarea puterii in actualul mediu de securitate nu se mai face doar in termeni de forta militara, ci va depinde, mai ales, de potentialul economic, tehnologic si informational, de accesul la resursele necesare unei dezvoltari prospere si durabile. Centrul de greutate al disputelor si competitiilor pentru intaietate s-a mutat dinspre sfera militara spre sfera economica si se deruleaza pe spatii geopolitice, iar remodelarile mediului de securitate local, regional si global depind in mare masura de resursele energetice. In ultima instanta, de economie sunt legate gradele de dependenta, independenta, interdependenta si subordonare ale statelor.
Contradictiile grave, distorsiunile si disfunctionalitatile, mai ales economice, ce s-au manifestat in epoca post-Razboi Rece au influentat sistemul relatiilor internationale in sens evident negativ. Ele si-au pus amprenta asupra starii si evolutiei fiecarui stat in parte, afectand in diferite grade procesul de asigurare a securitatii economice, in special a celei energetice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Resursele Energetice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!