Tendițele, perspectivele, pontențialul și riscurile globalizării

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
Istoriografia cercetarii 6
Tendintele si perspectivele globalizarii 11
Tendintele globalizarii pietelor de capital nationale 13
Cerintele globalizarii 15
Pontentialul si riscurile globalizarii 17
Avantaje si dezavantaje ale globalizarii 18
Globalizarea si statul 21
Concluzie 24
Bibliografie: 26


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Globalistica este un proces indispensabil care a inceput in ultimele decenii ale secolului trecut, de fortificare a relatilor dintre tarile lumii, reprocitatea relatilor comerciale de piata, cu alte cuvinte nevoia de a face comert, schimb de produse. Dezvoltarea comertului international si cresterea investitilor straine, ceia ce sta la baza dezvoltari tehno-stiintifica si la interactiunea culturala, migratia fortilor de munca schimburile de experienta, socio-culturale. Globalizare este procesul de devenire a lumii fara hotare, in care popoarele nu se separa unul de celalat cu bariere, hotare protectioniste si obstacole.
Putem sa vorbim despre globalistica ca o stiinta universala, care intruneste diverse discipline, care se afla in stransa legatura si colaborare. Aici globalizarea studiaza problemele globale, sociale si naturale cum ar fii: sporirea numarului populatiei si deficitul de produse alimentare, distrugerea mediului ambiant si sporirea necesitatilor de resurse energetice.
Globalistitica are ca scop de studiere a problemelor si de ulterior controlul si ameliorare a efectelor. La temelia globalisticii este pastrarea si mentinerea unitatii planetei si a resurselor naturale, si gasirea solutilor alernative pentru o convietuire armonioasa.
Cu toti stim ca globalistica este stiinta prezentului si viitorului, a implicat dintotdeauna tendinta spre innoire, spre cunoastere si contacte ample intre oameni, indiferent de apartenenta lor la un stat, la o anume religie sau grup etnic. Aceasta a evoluat in timp, trecand prin forme specifice fiecarei epoci din istoria umanitatii. In esenta, globalizarea este un proces complex si multidimensional care se transforma intr-un ritm alert si in profunzime activitatile nationale si globale, dar si interactiunile dintre actorii sociali. Schimbarile realizate de aceasta a avut efect asupra tuturor aspectelor vietii umane. Viteza, amploarea si caracterul sau difera in functie de dimensiunea in care se desfasoara: economica, politica, sociala etc. Desi nu exista o definitie ,,universala" a globalizarii, in general, este privita ca un proces in care barierele in fata fluxurilor internationale de bunuri, servicii, capital, bani si informatii sunt erodate si chiar eliminate. 
O lume mai conectata aduce cu sine noi oportunitati. In ziua de azi, oamenii calatoresc, lucreaza, studiaza si traiesc in tari diferite. Ei interactioneaza pe internet, isi impartasesc ideile, cultura si experientele. Studentii au acces online la cursurile organizate de universitati de varf din intreaga lume. Tarile pot produce mai mult cu mai putine resurse, specializandu-se in sectoarele in care sunt cel mai performante si valorificand economiile de scara pe pietele mondiale. Concurenta internationala, actiunile globale de combatere a schimbarilor climatice, cooperarea stiintifica si schimbul de idei au stimulat creativitatea si au accelerat inovarea. Intreprinderile care isi desfasoara activitatea pe pietele internationale raman competitive datorita faptului ca invata si se adapteaza mai rapid la schimbari .
Globalizarea a avut efecte pozitive similare in intreaga lume. Datorita globalizarii, sute de milioane de oameni au scapat de saracie, iar tarile mai sarace au recuperat decalajul fata de tarile mai dezvoltate. Globalizarea a jucat un rol in consolidarea stabilitatii, a democratiei si a pacii.
O lume mai interconectata va aduce cu sine noi oportunitati, dar va prezenta si amenintari sporite. Infractorii si teroristii vor incerca in continuare sa exploateze aceasta deschidere sporita si sa utilizeze noile tehnologii pentru a intreprinde activitati ilicite sau pentru a incita ura. Pe de alta parte, din ce in ce mai multe parti interesate - cetateni, reprezentanti ai societatii civile, intreprinderi si municipalitati - sunt in masura sa interactioneze cu omologii lor din intreaga lume si sa conlucreze pentru a gasi solutii la probleme comune .
Globolizarea a implicat tot timpul tendinta spre innoire, cunoastere, dezvoltare, contacte ample cu oamenii, In esenta, globalizarea este un proces complex si multidimensional care transforma intr-un ritm rapid si in profunzime activitatile nationale si globale, dar si interactiunile dintre actorii sociali.
Perspectivele globalizari sunt enorme pentru intreaga societate globala, dar ea poate avea mai multe cai de dezvoltare poate fii catostrofala, dar si din contra poate fii pozitiva. Totul depinde de atitudinea noastra, de capacitatea de a lua decizii, de a reduce toate efectele nocive a activitii noatre. 
La ora actuala sunt un sir de riscuri, cum ar fii militare, ecomice, politice, socio-culturale care afecteaza zi de zi societatea mondiala. Cum remarca Kofi Annan ,,globalizarea este o sursa de noi provocari pentru umanitate. Numai o organizare mondiala este capabila sa faca fata provocarilor la nivel planetar. Cand actionam impreuna, suntem mai putin vulnerabili fata de catastrofele ce ne lovesc pe fiecare dintre noi". Criminalitatea (trafic de armament, fiinte umne, droguri etc.), terorismul efectul cosecintei explozie, zeci si sute de oameni mortii, ranitii, traumatii. Si nu putem afirma ca este problema secolului XXI, este adevarat ca a existat din cele mai vechii timpuri, dar in era tehnologilor acesta sa agravat si a devenit o problema actuala si acuta.
Ceea ce priveste obiceiurile, traditiile si tezaurul cultural au de suferit la prima vedere datorita uniformizarii culturale realizate prin mijloacele de informare in masa (televizor, presa, Internet, radio). Fiind un impas pentru pastratarea indentitatii unui grup, cultura, tari si regiune. 
Scopul cercetari: Scopul cercetarii este de a indentifica si prezenta evolutia globalizari, de la primele aparitii pana in present si efectele ei asupra societatii mondial.
Obiectivele: 
- Indentificarea tenditelor, perspectivelor, pontentialul si riscurile globalizarii;
- Indentificarea problemele cu care se confrunta societatea globala;
- Indentificarea avantajelor si dezavantajelor globalizarii.
Cuvinte cheie: globalizare, riscuri, perspective, pontetial, tendinte, riscuri, probleme globale.


Fisiere în arhivă (1):

 • Tenditele, perspectivele, pontentialul si riscurile globalizarii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Alexandrin Caraganciu, Andronic Roman - Integrarea si globalizarea economiei - Sibiu - Chisinau, 2008
2. Alexandr N. Ciumakov, Grigore Ia. Vasilescu - Globalistica in calitate de domeniu distinct al cunoasterii interdisciplinare - Moldoscopie, 2014, nr.4 (LXVII)
3. Alina-Petronela Negrea - Globalizarea si dilema identitara - Volumul XIX (2012), No. 9(574)
4. Comisia Europeana, Raportul privind internationalizarea IMM-urilor, 2010
5. Document de reflectie privind valorificarea oportunitatilor legate de globalizare - COM(2017) 240 din 10 mai 2017
6. Frigioiu N. Globalizarea versus problemele globale ale omenirii. - Bucuresti, 2000.
7. Galaju I., Toma A. Economie mondiala. Securitate in conditiile globalizarii. - Chisinau, 2001.
8. Gheorghe Rusnac Vasile Sacovici - Globalistica: globalizarea si integrarea, problemele globale ale contemporanietatii, antiglobalismul - Chisinau - 2007 CEP USM
9. Ion Bors - Avantajele si dezavantajele globalizarii relatiilor economice si financiare ale Republicii Moldova, Data prezentarii articolului - 20.03.2012, USM 
10. Isac Claudia - Efectele Globalizarii. In: Comert si globalizare, Prof.univ.dr. Dumitru PATRICHE (coordonator); Lect.univ.drd. Mihai FELEA (editor)
11. Luminita Boiciuc - Globalizarea economiei - notiuni, abordari, caracteristi
12. Malita M. Zece mii de culturi o singura civilizatie. - Bucuresti, 1998.
13. Marin D. Globalizarea si aproximarile ei. - Bucuresti: Ed. Economica, 2004.
14. Petru Furtuna, Valeriu Efremov - Globalizarea si impactul ei asupra mediului de securitate international - Moldoscopie, 2019, nr. 3 (86)
15. Procesul de globalizare: provocari si solutii. // Materialele conferintei stiintifice "Secolul XXI in cautarea alternativei terorismului international" din 11 septembrie 2003 si a conferintei stiintifice internationale "Procesul de globalizare: provocari si solutii". - Chisinau: CEP USM, 2004.
16. Rodica Zaharia, Tiberiu Brailean - Uniunea Europeana si economia globala suport de curs, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" - Iasi Centrul de Studii Europene
17. Svetlana Birlea - Tendintele globalizarii pietelor de capital nationale. Revista sstiintifica a Universitati de Stat din Moldova, 2009, nr.2(22)
18. Teosa V., Vasilescu Gr., Rotaru V. - Relatiile Internationale in curriculumul universitar: bazele teoretico-metodologice - Chisinau, CEP USM, 2016
19. Viorica Ionascu, Manoela Popescu - Globalizarea- efecte pozitive sau negative?. In: Comert si globalizare, Prof.univ.dr. Dumitru PATRICHE (coordonator); Lect.univ.drd. Mihai FELEA (editor)
20. Vasilescu Gr. Conceptul de "globalistica": cu privire la definitia, obiectul, statutul, notiunile si problemele principale ale globalisticii. // Studii internationale. Viziuni din Moldova, Vol.III, nr.2, 2007, p.191-202.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!