Contextul de Securitate la Marea Neagră

Extras din proiect Cum descarc?

Contextul de securitate la Marea Neagra
- optiunile strategice ale României si Moldovei -
CUPRINS
Contextul geopolitic
Marea Neagra - spatiu de frontiera euro-atlantica
Doua axe geopolitice: Est-Vest si Nord-Sud
Contextul politic
Epicentrul replicilor cutremurului din UE este Estul 
sau nevoia unei strategii la Marea Neagra
Elemente pentru o strategie la Marea Neagra. Cazul Marii Baltice
Marea Neagra  analiza comparativa
Marea Baltica si Marea Mediterana
Marea Baltica si Marea Neagra
România  o Finlanda la Marea Neagra?
NATO si Marea Neagra
Esecul Constitutiei UE si efectele pentru spatiul estic
Internationalizarea Marii Negre
De ce NATO? Ratiuni interne
NATO  directie strategica a R. Moldova
R. Moldova si NATO - pasi semnificativi spre o decizie prea mult amânata
Concluzii
În loc de concluzii: conflictul transnistrean  miza strategiei la Marea Neagra
România nu e Grecia Moldovei
Ignorarea populatiei din Transnistria
Problema refugiatilor din partea estica a Moldovei
Un scenariu cipriot e tardiv si inutil
Miza transnistreana este miza strategiei credibile si pro-occidentale la Marea Neagra
Note
Bibliografie
We want Russia to get bored with NATO and NATO enlargement
Madelin Albright, US Secretary of State, 1996
Retineti ca abordarile României nu sunt strict în interesul României. Noi avem obligatii fata de partenerii nostri europeni, fata de partenerii nostri din NATO. Ca tara de frontiera a celor doua structuri - Uniunea Europeana si NATO - trebuie sa promovam interesele acestor structuri, nu numai interesele noastre...: Marea Neagra va deveni sigura atunci când va deveni internationalizata, atunci când se vor adopta solutiile care au fost adoptate în Marea Mediterana. Pentru a deveni o zona a pacii trebuie scoasa de sub influenta unica a Federatiei Ruse si eu sunt convins ca presedintele Putin va accepta un proces mai mult sau mai putin rapid de internationalizare a Marii Negre, data fiind importanta strategica pe care zona extinsa a Marii Negre a dobândit-o deja.
Presedintele României, Traian Basescu, Bucuresti, iulie 2005
Consideram de o utilitate aparte elaborarea în cadrul PARP a obiectivelor parteneriatului pentru realizarea reformei armatei nationale si a masurilor privind îmbunatatirea capacitatii fortelor noastre armate de a opera alaturi de fortele NATO.
Presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, Bruxelles, iunie 2005
Notez ca Moldova a avut o relatie pozitiva si strânsa cu NATO în ultimii 10 ani, fiind membru al Programului Parteneriat pentru pace. Aceasta relatie, pe care noi am incurajat-o, este parte a viziunii presedintelui Bush în cazul Europei, pe care el o vede integra, libera si pasnica... Articolul 10 din Tratatul Atlanticului de Nord stipuleaza ca orice tara europeana care împartaseste principiile tratatului, doreste si poate sa contribuie la asigurarea securitatii în zona euro-atlantica, poate deveni membru al Aliantei, daca este invitata sa faca acest lucru de catre tarile care sunt deja membre. Si Moldova intr-o zi ar putea
deveni membru.
Ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al SUA în Moldova, 
Heather M. Hodges, august 2005
Analiza de mai jos încearca sa desluseasca ecuatia de securitate în ceea ce se numeste regiunea extinsa a Marii Negre. Ideea acestui text este ca, desi interesul pentru regiune a crescut masiv în ultima vreme, nu exista deocamdata decât premisele pentru conturarea si implementarea unei strategii în aceasta zona. Acest material trebuie tratat si în sensul ca îsi propune sa contureze premisele si cadrul unei asemenea strategii.
Argumentele se vor derula pe câteva paliere. Primul vizeaza decriptarea geopolitica a spatiului pe care îl avem în vedere, respectiv fixarea cadrelor unei analize geopolitice care sa permita întelegerea evolutiilor si dinamicii care au marcat acest spatiu. Vom trece apoi la evaluarea regiunii din perspectiva dimensiunilor de securitate, cu precizarea semnificatiei ample pe care conceptul a capatat-o dupa 1990 si care, firesc, trebuie vizat si în cazul regiunii în cauza. Vom conchide dupa acesti doi pasi ca nevoia delimitarii arealului Marii Negre, ca regiune de securitate, s-a impus aproape cu necesitate.
Recent, acestor premise favorabile care tin de geopolitica si securitatea regiunii li s-a adaugat alta, la fel de importanta si cu un potential imposibil de neglijat. Vorbim despre contextul politic european, care face astazi, dar mai ales mâine, ca interesul pentru regiunea Marii Negre sa sporeasca  în plus, ca nevoia unei strategii regionale sa devina si mai presanta. Vom trece în revista aceste evolutii politice care anunta schimbari strategice semnificative la scara continentului nostru cu impact direct asupra regiunii care ne intereseaza aici.
În partea a doua a materialului conturam, efectiv, elementele care pot genera o strategie la Marea Neagra, începând cu premisele si eventualele similaritati care pot fi detectate pe continent. Accentul va fi pe România si rolul ei în regiune în contextul dublei apartenente a acesteia  la Alianta Tratatului de Nord si, dupa 2007, la Uniunea Europeana. Modelul este, astfel, preluat din doua initiative euro-atlantice mai vechi  NEI si NDI  care s-au dovedit eficace în ceea ce priveste înaintarea frontierei euro-atlantice spre Marea Nordului si Tarile Baltice. Actorii importanti si cadrele unei asemenea strategii la Marea Neagra vor fi evidenti în aceasta sectiune. În acest context, vom starui si asupra optiunilor strategice ale României si ale R. Moldova în contextul înaintarii frontierei euro-atlantice în regiunea extinsa a Marii Negre. O sectiune aparte va fi consacrata Aliantei Tratatului de Nord, a carui importanta o consideram cruciala în actuala conjunctura strategica la Marea Neagra.
În final vom trage câteva concluzii si vom avertiza asupra amenintarilor care pot duce la blocarea sau anularea unui asemenea proiect - cea mai evidenta: solutionarea eronata a conflictului transnistrean care se întrevede astazi în unele gesturi si declaratii venite din est si vest, inclusiv de la Bucuresti.
Contextul geopolitic
Marea Neagra - spatiu de frontiera euro-atlantica
Toate evenimentele (geo)politice semnificative  evolutii sau stagnari - derulate în jurul Marii Negre poarta, mai mult sau mai putin, amprenta unor evolutii geopolitice globale. Mai concret, ele sunt determinate de înaintarea frontierei euro-atlantice spre Asia Centrala, de indecizia acestor institutii de a fixa granita suficient de ampla încât sa includa popoare si natiuni care vor sa fie parte a acestui spatiu.


Fisiere în arhivă (1):

  • Contextul de Securitate la Marea Neagra.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!