Contextul de Securitate la Marea Neagra

Extras din proiect Cum descarc?

Contextul de securitate la Marea Neagra
- optiunile strategice ale Romaniei si Moldovei -
CUPRINS
Contextul geopolitic
Marea Neagra - spatiu de frontiera euro-atlantica
Doua axe geopolitice: Est-Vest si Nord-Sud
Contextul politic
Epicentrul replicilor cutremurului din UE este Estul 
sau nevoia unei strategii la Marea Neagra
Elemente pentru o strategie la Marea Neagra. Cazul Marii Baltice
Marea Neagra  analiza comparativa
Marea Baltica si Marea Mediterana
Marea Baltica si Marea Neagra
Romania  o Finlanda la Marea Neagra?
NATO si Marea Neagra
Esecul Constitutiei UE si efectele pentru spatiul estic
Internationalizarea Marii Negre
De ce NATO? Ratiuni interne
NATO  directie strategica a R. Moldova
R. Moldova si NATO - pasi semnificativi spre o decizie prea mult amanata
Concluzii
In loc de concluzii: conflictul transnistrean  miza strategiei la Marea Neagra
Romania nu e Grecia Moldovei
Ignorarea populatiei din Transnistria
Problema refugiatilor din partea estica a Moldovei
Un scenariu cipriot e tardiv si inutil
Miza transnistreana este miza strategiei credibile si pro-occidentale la Marea Neagra
Note
Bibliografie
We want Russia to get bored with NATO and NATO enlargement
Madelin Albright, US Secretary of State, 1996
Retineti ca abordarile Romaniei nu sunt strict in interesul Romaniei. Noi avem obligatii fata de partenerii nostri europeni, fata de partenerii nostri din NATO. Ca tara de frontiera a celor doua structuri - Uniunea Europeana si NATO - trebuie sa promovam interesele acestor structuri, nu numai interesele noastre...: Marea Neagra va deveni sigura atunci cand va deveni internationalizata, atunci cand se vor adopta solutiile care au fost adoptate in Marea Mediterana. Pentru a deveni o zona a pacii trebuie scoasa de sub influenta unica a Federatiei Ruse si eu sunt convins ca presedintele Putin va accepta un proces mai mult sau mai putin rapid de internationalizare a Marii Negre, data fiind importanta strategica pe care zona extinsa a Marii Negre a dobandit-o deja.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, Bucuresti, iulie 2005
Consideram de o utilitate aparte elaborarea in cadrul PARP a obiectivelor parteneriatului pentru realizarea reformei armatei nationale si a masurilor privind imbunatatirea capacitatii fortelor noastre armate de a opera alaturi de fortele NATO.
Presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, Bruxelles, iunie 2005
Notez ca Moldova a avut o relatie pozitiva si stransa cu NATO in ultimii 10 ani, fiind membru al Programului Parteneriat pentru pace. Aceasta relatie, pe care noi am incurajat-o, este parte a viziunii presedintelui Bush in cazul Europei, pe care el o vede integra, libera si pasnica... Articolul 10 din Tratatul Atlanticului de Nord stipuleaza ca orice tara europeana care impartaseste principiile tratatului, doreste si poate sa contribuie la asigurarea securitatii in zona euro-atlantica, poate deveni membru al Aliantei, daca este invitata sa faca acest lucru de catre tarile care sunt deja membre. Si Moldova intr-o zi ar putea
deveni membru.
Ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al SUA in Moldova, 
Heather M. Hodges, august 2005
Analiza de mai jos incearca sa desluseasca ecuatia de securitate in ceea ce se numeste regiunea extinsa a Marii Negre. Ideea acestui text este ca, desi interesul pentru regiune a crescut masiv in ultima vreme, nu exista deocamdata decat premisele pentru conturarea si implementarea unei strategii in aceasta zona. Acest material trebuie tratat si in sensul ca isi propune sa contureze premisele si cadrul unei asemenea strategii.
Argumentele se vor derula pe cateva paliere. Primul vizeaza decriptarea geopolitica a spatiului pe care il avem in vedere, respectiv fixarea cadrelor unei analize geopolitice care sa permita intelegerea evolutiilor si dinamicii care au marcat acest spatiu. Vom trece apoi la evaluarea regiunii din perspectiva dimensiunilor de securitate, cu precizarea semnificatiei ample pe care conceptul a capatat-o dupa 1990 si care, firesc, trebuie vizat si in cazul regiunii in cauza. Vom conchide dupa acesti doi pasi ca nevoia delimitarii arealului Marii Negre, ca regiune de securitate, s-a impus aproape cu necesitate.
Recent, acestor premise favorabile care tin de geopolitica si securitatea regiunii li s-a adaugat alta, la fel de importanta si cu un potential imposibil de neglijat. Vorbim despre contextul politic european, care face astazi, dar mai ales maine, ca interesul pentru regiunea Marii Negre sa sporeasca  in plus, ca nevoia unei strategii regionale sa devina si mai presanta. Vom trece in revista aceste evolutii politice care anunta schimbari strategice semnificative la scara continentului nostru cu impact direct asupra regiunii care ne intereseaza aici.
In partea a doua a materialului conturam, efectiv, elementele care pot genera o strategie la Marea Neagra, incepand cu premisele si eventualele similaritati care pot fi detectate pe continent. Accentul va fi pe Romania si rolul ei in regiune in contextul dublei apartenente a acesteia  la Alianta Tratatului de Nord si, dupa 2007, la Uniunea Europeana. Modelul este, astfel, preluat din doua initiative euro-atlantice mai vechi  NEI si NDI  care s-au dovedit eficace in ceea ce priveste inaintarea frontierei euro-atlantice spre Marea Nordului si Tarile Baltice. Actorii importanti si cadrele unei asemenea strategii la Marea Neagra vor fi evidenti in aceasta sectiune. In acest context, vom starui si asupra optiunilor strategice ale Romaniei si ale R. Moldova in contextul inaintarii frontierei euro-atlantice in regiunea extinsa a Marii Negre. O sectiune aparte va fi consacrata Aliantei Tratatului de Nord, a carui importanta o consideram cruciala in actuala conjunctura strategica la Marea Neagra.
In final vom trage cateva concluzii si vom avertiza asupra amenintarilor care pot duce la blocarea sau anularea unui asemenea proiect - cea mai evidenta: solutionarea eronata a conflictului transnistrean care se intrevede astazi in unele gesturi si declaratii venite din est si vest, inclusiv de la Bucuresti.
Contextul geopolitic
Marea Neagra - spatiu de frontiera euro-atlantica
Toate evenimentele (geo)politice semnificative  evolutii sau stagnari - derulate in jurul Marii Negre poarta, mai mult sau mai putin, amprenta unor evolutii geopolitice globale. Mai concret, ele sunt determinate de inaintarea frontierei euro-atlantice spre Asia Centrala, de indecizia acestor institutii de a fixa granita suficient de ampla incat sa includa popoare si natiuni care vor sa fie parte a acestui spatiu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contextul de Securitate la Marea Neagra.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!