Studiu despre Opinia Publica din Romania cu Privire la Legalizarea Drogurilor in Romania

Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere si consideratii asupra studiului
Am ales sa abordez acest subiect deoarece, la momentul actual, constituie o tema controversata si de interes pentru opinia publica din Romania. Dupa 1989, fenomenul prostitutiei si traficul de droguri au inceput sa se intensifice. Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, care a dus dupa sine si la liberalizarea comertului peste granite, traficul de droguri a inceput sa ia amploare insotit de fenomenul prostitutiei. 
Potrivit unui raport al Agentiei Nationale Antidrog referitor la evolutia consumui de droguri pe piata romaneasca, incepand cu anul 1990, au existat mai multi factori precum pozitia geografica, deschiderea frontierelor si conflictele militare din Irak, Afganistan si fosta Iugoslavie. Acestea au facut ca tara noastra sa devina un segment activ al ,,Rutei Balcanice" de traficare a stupefiantelor, iar in ultimii ani si o piata de desfacere a drogurilor.
Ritmul accelerat de crestere a criminalitatii in legatura cu fenomenul drogurilor este evident dupa anii '90 si din ce in ce mai ingrijorator dupa anul 2001. Spre exemplu, anul 2003 se caracterizeaza printr-o crestere cu 13% a infractiunilor constatate fata de anul 2002 si cu 118% fata de anul 2001.
Dupa revolutie, prostitutia a iesit din anonimat pentru a cunoaste o larga expansiune. Odata cu acest lucru, au patruns in Romania si retele internationale ale traficului de carne vie. Ca urmare, a sexului neprotejat, a rezultat o crestere alarmanta a bolilor cu transmitere sexuala.
Dupa cum am observant mai sus, aceste doua fenomene sociale si anume prostitutia si consumul de droguri s-au intensificat in perioada de dupa '90 in Romania.
In acest sens, scopul lucrarii este a demonstra faptul ca legalizarea drogurilor usoare si a prostitutiei nu va duce automat la cresterea consumului de droguri si a bolilor cu transmitere sexuale ca urmare a practicarii prostitutiei. Astfel, pornim de la ipoteza ca legalizarea va rezulta in cresterea transparentei in cea ce priveste existenta celor doua fenomene in societatea romaneasca. De asemenea, credem ca legalizarea va duce la constientizarea publicului in ceea ce priveste aceste doua fenomene sociale si pericolele aferente.
Pozitia mea in legatura cu acest subiect este favorabila leglizarii deoarece consider ca odata cu acest pas se va ajunge la schimbarea mentalitatii colective a societatatii romanesti si implicit la modernizarea tarii.
2. Metodoligie si concepte cheie:
In cadrul temei abordate, am folosit anumite concepte cheie care sunt esentiale pentru a intelege mai bine subiectul. Conceptele cheie folosite sunt urmatoarele: opinie publica; dezincriminare, etichetari sociale, adictie, stupefiant.
Metodele folosite in cadru acestui proiect de cercetare sunt ancheta (chestionarul si interviul ) si analiza de document.
In cartea ,,Tehnici de cerctare sociologica" a lui Septimiu Chelcea, ancheta este definita ca fiind metoda tipica de culegere a informatiei primare, direct de la cei care manifesta nevoi de consum si de utilizare, presupune implicarea afectiva a subiectului si este cea mai buna cale de clarificare a raspunsurilor, de catre anchetator. In cardul anchetei ca si metoda de cercetare, fac parte interviul si chestionarul. Potrivit lui Chelcea, chestionarul este un instrument de investigare care este alcatuit dintr-un ansamblu de intrebari scrise. Aceasta metoda este una dintre cele mai folosite in cercetarile sociologice de nivel cantitativ. Chestionarul mai poate fi alcatuit si din imagini grafice, fotografii sau desene.In cadul chestionarului, combinarea stimulior trebuie sa fie logica si psihologica. Prin acesta definitie se releva faptul ca itemii sunt reprezentati atat de o succesiune de intrebari sau imagini, cat si de imagini, fotografii sau desene.
Am ales a utilizez chestionarul ca si metoda de cercetare in proiectul meu deoarece cu ajutorul acestuia pot verifica ipoteza proiectului de cercetare in mod realist. De asemenea, prin intermediul acestuia se pot obtine raspunsuri rapide, scurte si la obiect din partea subiectilor.
Interviul de cercetare este definit de catre Septimiu Chelcea ca fiind o tehnica de obtinere, prin intrebari si raspunsuri, a informatiilor verbale de la indivizi si grupuri umane. Scopul urmarit prin interviu este verificarea ipotezelor sau descrierea stiintifica a fenomenelor socio-umane. Bazandu-se pe comunicarea verbala, interviul presupune intrebari si raspunsuri ca si chestionarul. Astfel, convorbirea reprezinta elementul fundamental in tehnica interviului, iar intrevederea nu este obligatorie. Utilizarea acestuia in cercetare trebuie sa conduca la stabilirea relatiilor dintre variabile si la testarea ipotezelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu despre Opinia Publica din Romania cu Privire la Legalizarea Drogurilor in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!